Petter Kaggestad
Petter Kaggestad

Kaggestad lunken til Northugs landslagsexit

– Det er lett å hoppe av når man er ekstremt god.

Onsdag formiddag meldte TV 2 at Petter Northug (27) velger bort landslaget og satser på egen hånd i skisporet frem til sesongstarten i november. Nyheten blir offentlig først på en pressekonferanse på Værnes kl. 15.

TV 2 Sportens ekspert og tidligere idrettstrener Johan Kaggestad tror Northugs (27) brudd er et direkte resultat av at Mosvik-mannens ønske om å perfeksjonere det sportslige opplegget foran en krevende OL-sesong.

Men han er skeptisk til om perfeksjonisme blir resultatet.

– Du kan ikke bare være på laget når det passer deg selv. Skal du nyte godt av laget, må du være villig til å bidra. Det har Northug gjort, men han er en perfeksjonist i det han gjør. Nå han har funnet ut at dette er lurt. Det er krevende å være stjerne på et landslag, sier Johan Kaggestad til TV 2 Sport.

Den olympiske ilden tennes i russiske Sotsji 7. februar neste vinter.

Skiforbund innkalte onsdag morgen til pressekonferanse – en seanse TV 2 vet handler om å fortelle om Northugs rolle utenfor landslaget frem til sesongstart i november.

– Det er ingen tvil om at det beste støtteapparatet får han på landslaget.

Kaggestad er ikke i tvil om at Northug vil få et skreddersydd treningsopplegg, men uttrykker likevel skepsis til om skiesset kan følges opp bedre enn han gjør med dagens landslagsopplegg.

– Det er ingen tvil om at det beste støtteapparatet får han på landslaget. Det gjelder spesielt i treningsperioder. Da nyter man godt av apparatet rundt. Petter er sannsynligvis den på landslaget som er best til å trene. Nå knytter han til seg en usedvanlig bra trener. Han vil stå godt forspent, men han har ikke det beste støtteapparatet. Det har Olympiatoppen, slår Kaggestad fast, og legger til:

– Slik opplegget blir når, er det i oppkjøringen han eventuelt kan miste noe, selv om han selv føler at han har kontroll.

Les også: Finn Hågen Krogh: – Han er mye på rommet og spiller nettpoker på samling

– Må ikke bli revet bort fra det sportslige
69-åringen håper den nye avtalen ikke vil få Northug til å prioritere utenomsportslige oppdrag i større grad.

– Petter er ute etter det beste sportslige opplegget. Han er av natur spesielt nysgjerrig og spesielt ambisiøs. Jeg tror det ligger mest her, selv om vi selvsagt ikke skal se bort ifra den økonomiske pakken. Han mener også at han får mindre forstyrrelser. Vi får håpe COOP, hvis det blir de som sponser ham, ikke drar Petter ut på alle verdens mulige reklameoppdrag. At han får han kjøre sitt eget treningsopplegg, noe han mener er optimalt for å kvalifisere seg til de meget krevende OL, sier Kaggestad.

– Hva tenker du om at han er tilbake på landslaget allerede i november?

– Jeg ville trodd at landslaget ville vært fleksible nok til å si «Petter, det er ikke noe problem for deg å kjøre ditt eget opplegg og ha egen trener». Det er mange landslag som opererer med personlige trenere for enkeltutøvere, sier Kaggestad.

Vi får håpe de ikke drar Petter med ut på alle verdens mulige reklameoppdrag.

– Er det lurt av Northug å gjøre dette nå?

– Både og. Jeg syns kvaliteten på norsk skisport er viktig oppi dette også. Det er Northug som satser alt for å bli best mulig. Samtidig har han hatt usedvanlig god hjelp fra Norges Skiforbund, både økonomisk og gjennom ressurspersoner da han bygget opp karrieren. Det er lett å hoppe av når man er ekstremt god, sier Kaggestad.

Jönsson skeptisk
Også den svenske Northug-rivalen Emil Jönsson stusser over Northugs exit.

– Jeg syns det er veldig merkelig, sier Jönsson til Expressen.

Samtidig forstår han at Northug bryter for å optimalisere sin egen OL-oppkjøring.

– Han må gjøre det han tror på, hvis ikke fungerer det ikke. Han er på et slikt nivå at det ikke nytter å være sosial bare for å være snill med andre. Han må prestere, sier Jönsson.