Hallen
Hallen

Tre klubber kan miste lisensen

Men NFF skryter av klubbenes budsjettdisiplin.

Økonomien i norske fotballklubber er ikke friskmeldt, men fotballforbundet la tirsdag fram den beste status så langt i sin halvårlige gjennomgang. For første gang er ingen eliteserieklubb for menn i rød sone.

Toppklubbene på herresiden fikk reduusert sine driftsinntekter med 41 millioner kroner fra 2011 til 2012, mens utgiftene gikk ned med 23 millioner kroner i tilsvarende periode.

Bekymringsverdig er det at inntektene har gått betydelig ned, men budsjettdisiplinen er blitt veldig mye bedre, og takket være spillersalg og andre ekstraordinære inntekter er det nå overskudd i økonomien for toppklubbene for menn.

– Før bommet klubbene med 20 prosent på kostnadssiden. I fjor bommet de bare med 1,5 prosent. Det er ekstremt bra. Det er mye lettere å jobbe som klubbleder når kostnadene blir som planlagt, og da blir det også lettere å få inntektene på plass, sier Rune Nordhaug, som er fagansvarlig for klubblisens.

For et halvt år siden ble det delt ut både poengtrekk og advarsler, men gjennomgangen av klubbenes rapportering av den økonomiske situasjonen ved årsskiftet, som lå til grunn for tirsdagens gjennomgang, førte ikke til noen reaksjoner.

I 1. divisjon menn er fem klubber i rød sone, og tre av dem har vært der så lenge at de må ta seg opp til gul sone innen neste rapportering for å få beholde lisensen. Det gjelder Ranheim, HamKam og Kongsvinger. Fotballpresident Yngve Hallén er klar på at pisken vil bli svingt dersom klubbene ikke kommer seg på rett side av streken.

– Ja, hvis vi ikke følger opp systemet så vil vi få samme situasjon som før, hvor det ble sådd tvil om vedtakene. Vi er helt nødt til å følge det opp, og det både lisensnemnda, klagenemnda og klubbene, sier Hallén. (©NTB)