STJERNE: Angelina Jolie er en av verdens største stjerner
STJERNE: Angelina Jolie er en av verdens største stjerner

Angelina Jolie har operert bort brystene

– Jeg har et «defekt» gen som øker sjansene for bryst- og eggstokkreft.

I et innlegg i The New York Times, skriver Hollywood-stjernen Angelina Jolie (37) at hun har operert bort begge brystene i frykt for å utvikle brystkreft.

– Jeg har et «defekt gen»

Jolies mor kjempet mot kreften i et tiår og døde som 56-åring, og Jolies seks år gamle datter har spurt om samme skjebne vil ramme henne.

– Jeg har bedt dem om ikke å bekymre seg, men sannheten er at jeg har et «defekt» gen, BRCA1, som øker sjansene for at jeg kan få bryst- og eggstokkreft, skriver hun.

– Da jeg fikk vite at dette var min virkelighet, bestemte jeg meg for å være proaktiv og jeg bestemte meg for å minimere risikoen så mye jeg kunne. Jeg tok en beslutning om å ha en preventiv dobbel mastektomi. Jeg begynte med brystene, siden risikoen for brystkreft er høyere enn risikoen for eggstokkreft.

Erstattet med implantater

Jolie startet de medisinske prosedyrene den 2. februar og hadde siste brystoperasjon den 27. april. Hennes bryster er nå erstattet med implantater.

– Det har vært mange fremskritt i denne prosedyren de siste årene, og resultatet kan være vakkert.

Hun skriver innlegget i The New York Times i håp om at andre kvinner kan ta nytte av hennes opplevelser.

– Jeg skriver dette for å fortelle andre kvinner at beslutningen om å ha en mastektomi ikke var lett, men det er en operasjon jeg er veldig glad for at jeg tok. Mine sjanser for å utvikle brystkreft har falt fra 87 prosent til under fem prosent. Jeg kan fortelle mine barn at de ikke trenger å frykte at de vil miste meg til brystkreft.

Skryter av Brad Pitt

Jolie skryter av sin kjæreste Brad Pitt i innlegget.

– Jeg er heldig som har en partner som er kjærlig og støttende. Brad var på Pink Lotus Breast Center hvert eneste minutt da jeg ble operert. Vi visste at operasjonen var den riktige tingen å gjøre for familien, og at det ville bringe oss nærmere sammen.

Les Angelina Jolies innlegg i The New York Times her.

Andre som har operert

Jolie er ikke den første høyprofilerte personen som har gjennomgått en mastektomi.

USAs førstedame fra 1974 til 1976, Betty Ford (1918-2011), hadde operasjonen i 1974.

I august 2008 fortalte Hollywood-skuespiller Christina Applegate, kjent som blant annet Kelly i komiserien «Våre verste år», at hun fjernet begge brystene etter å ha fått brystkreft i ett av dem.

Den Oscar-vinnende skuespilleren Kathy Bates, kjent fra «Stekte, grønne tomater» og «Misery», vant kampen mot eggstokkreft i 2003. I september 2012 annonserte hun på Twitter at hun hadde operert bort begge brystene.

Les også: Kathy Bates måtte fjerne begge brystene

I november 2012 avslørte Ozzy Osbournes kone, Sharon, at hun hadde gjort det samme.

Les også: Sharon Osbourne fjernet begge brystene