Nå som våren er her, ønsker mange av oss om å realisere båtdrømmen. Men båtkjøpet kan fort bli et mareritt   om du ikke vet hva du gjør. Her får du sjekklisten som skal hjelpe deg å unngå å bli sittende med skjegget i postkassen (Illustrasjonsfoto). (Foto: Scanpix)
Nå som våren er her, ønsker mange av oss om å realisere båtdrømmen. Men båtkjøpet kan fort bli et mareritt om du ikke vet hva du gjør. Her får du sjekklisten som skal hjelpe deg å unngå å bli sittende med skjegget i postkassen (Illustrasjonsfoto). (Foto: Scanpix)

Slik handler du drømmebåten sikkert

Se hvorfor 500 kroner kan være er en god investering.

Våren er tid for å kjøpe fritidsbåt. Forbrukerrådet får jevnlig klager fra folk som oppdager at båtdrømmen har ført til uante kostnader på grunn av motorhavari og lekkasje.

Utgiftene for reparasjoner er gjerne store når det gjelder båt, og det blir ofte uenighet med selger. Ved siden av de økonomiske utgiftene, opplever mange at hele båtsesongen går til klager og reklamasjoner.

Men det finnes råd – her får "oppskriften" på et trygt båtkjøp.

LES OGSÅ: Egil har betalt for båten sin to ganger

Bruk alltid kontrakt

– Bruk alltid skriftlig kontrakt og få båten sjekket av en båtkyndig. Da styrer du unna de verste skjærene, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes, ved Forbrukerrådet.

Kontrakt for kjøp av fritidsbåt ligger på forbrukerrådet.no.

– Hvis du følger huskelisten i kontrakten vår, unngår du totalt forlis, sier Ingeborg Flønes videre.

LES OGSÅ: Denne båten kan du få – helt gratis

Husk undersøkelsesplikten

Det er forbrukerkjøpsloven som gjelder om du kjøper av forhandler, og kjøpsloven som gjelder hvis du kjøper av en annen privatperson.

Kjøpsloven gir begrensede rettigheter i forhold til forbrukerkjøpsloven, slik at du må passe bedre på når du kjøper av privatperson. Du har undersøkelsesplikt, noe det ofte syndes mot, ifølge direktøren.

– Vi ser altfor mange som kjøper usett fra nettet, sier Ingeborg Flønes.

LES OGSÅ: Her blir du sommerens partykonge

500 kroner

Du kan heller ikke kreve de samme opplysningene og kunnskapen av en privatperson som av en profesjonell selger.

For å undersøke båten, kan man skaffe seg profesjonell hjelp.

– Det finnes flere som tilbyr dette. Kongelig Norsk Båtforening tilbyr en besiktigelsesordning til 500 kroner for medlemmer og 750 kroner for ikke-medlemmer. Det finnes også andre tilbud på nettet. En slik undersøkelse vil vi anbefale, og den kan være en lønnsom investering, sier Flønes.

LES OGSÅ: Luksusbåten er nå til salgs for nær halv pris!

Sjekk om det er pant i båten

Dessverre finnes det andre skjær i sjøen enn motorhavari. Det fikk en uheldig forbruker erfare i forbindelse med en konkurs.

Banken hadde pant i båten, og siden selger var konkurs, var det ikke mulig å komme med krav om tilbakebetaling fra selger da banken hentet båten.

Forbrukerrådet har derfor endret kontraktene sine, for å minner kjøper på å sjekke om det er pant i båten hos Skipsregistrene. For båter over 15 fot er registrering et lovfestet krav. Det er også lurt å sjekke med løsøreregisteret i Brønnøysund.

– Følger du sjekklisten vil du slippe mange uheldige overraskelser i etterkant når det gjelder båtkjøpet, mener Flønes.

Se hele sjekklisten under:

Huskeliste for båtkjøp

- Bruk kontrakten til Forbrukerrådet. Å ha ting på papiret rydder de fleste konflikter.

- Er du ikke båtkyndig, ta med deg en som er det. Kjenner du ingen, benytt deg av en profesjonell.

- Gjør deg kjent i markedet før du kjøper. Da har du mulighet til å finne ut hva som er rett pris på båten.

- Kjøp aldri en båt usett. Undersøk båten både på land og på vann.

- Sjekk at båten er CE-merket. Alle båter produsert etter sommeren 1998, eller som er importert fra land utenfor EØS-området, skal være CE-merket. Dette merket sikrer at båten er produsert etter godkjente standarder.

- Sjekk med Skipsregistrene om det er pant i båten.

Forbrukerrådet er en interesseorganisasjon som arbeider for et forbrukervennlig samfunn, og gir gratis rettshjelp til forbrukerne.

Kilde: www.forbrukerrådet.no

LES OGSÅ: Båtdrømmen koster mindre enn du tror