Zymer Bytyqi kan bli å finne i Sandnes Ulfs startoppstilling i kveldens lokaloppgjør mot Viking (Foto: Skibstad, Kent/NTB scanpix)
Zymer Bytyqi kan bli å finne i Sandnes Ulfs startoppstilling i kveldens lokaloppgjør mot Viking (Foto: Skibstad, Kent/NTB scanpix)

Supertalentet advarer mot å dra ut for tidlig: – Tenk deg nøye om før du drar ut

Profflivet i Red Bull Salzburg ble en gedigen nedtur for Zymer Bytyqi. Til tross for stort hus og to biler, ville han bare hjem.

Sandnes (TV 2 Sporten):

Zymer Bytyqi ble i fjor tidenes yngste Tippeliga-debutant da han kom innpå hjemme mot Haugesund den 28. mai. Han var da 15 år og 261 dager gammel.

Unggutten, med røtter i Kosovo, imponerte såpass at Red Bull Salzburg bladde opp fem millioner kroner for talentet, og Bytyqi signerte en lukrativ femårskontrakt med den hardtsatsende klubben.

– Alt skjedde så fort
Ett år etter gjennombruddet er Bytyqi allerede tilbake der han trives best - hos venner og kjente i trygge omgivelser i Sandnes. For livet i Østerrike ble en nedtur for 16-åringen, som nå er i Ulf på en låneavtale som strekker seg ut 2014-sesongen.

– Alt skjedde så fort at jeg ikke rakk å få opp forventningene engang. Håvard (Nielsen) og Valon (Berisha) fikk gode tilbud og dro nedover, og klubben fristet meg også, sier Bytyqi til TV 2 Sporten.

– Jeg fikk et godt inntrykk av klubben og byen, og jeg gikk i møte med sportsdirektøren like etter Viking-kampen, forteller han om perioden i fjor sommer da overgangen gikk i boks.

Les også: Tidenes yngste Tippeliga-spiller vender tilbake til Sandnes Ulf
Les også: Sandnes Ulfs stortalent klar for Red Bull Salzburg

Tjente gode penger
Red Bull spytter store summer inn i Salzburg-klubben, og den da 15 år gamle gutten gjorde store øyne da kontraktstilbudet kom på bordet.

– Når du ser den kontrakten og de pengene er det bare å kjøre på, ler teknikeren når han tenker tilbake på fjoråret.

– Vi bodde i et fireetasjers hus, vi hadde to biler og Red Bull betalte også penger til foreldrene mine, forklarer Bytyqi, som tok med seg hele familien til Østerrike.

Les også: Tippeligaens yngste fristes av spill på kontinentet
Les også: Her blir Zymer Bytyqi (15) historisk: – Han er det største talentet jeg har spilt med

Hjemlengsel
Likevel ble ikke overgangen til et liv i Mellom-Europa slik han hadde forestilt seg det.

– Det var mange stjerner i laget og jeg ble starstrucked, som man sier. Nivået var veldig høyt, og det var ikke helt enkelt i begynnelsen.

– Hvis du ikke kan språket så blir det vanskelig. Treneren var ikke så god i engelsk, så han instruerte på tysk til Valon, også snakket han videre til meg på albansk eller norsk, beskriver Bytyqi.

– Jeg savnet jo vennene mine og savnet hjemme. Når du går ut så er det kun for fotballen du gjør det for. Uansett om at jeg hadde familien og Valon og Håvard der, så savnet jeg vennene mine, forteller en åpenhjertig 16-åring.

– Det var jo helt unormalt for meg å ha det sånn. Det var ingenting å gjøre. Dagene gikk i trening og hjem, trening og hjem, også skulle du være med familien dagen lang, liksom. Det var uvant.

– Felt mange tårer
Bytyqi vippet fram og tilbake om han skulle slå til på tilbudet fra østerrikerne. Han gjorde et forsøk, men fikk raskt hjemlengsel og ønsket en retur.

– Det tok lang tid å få i orden at vi kunne dra hjem igjen. Det var en tung tid og jeg felte en del tårer, forteller han.

– Jeg er sikker på at John Arne Riise og John Carew har hatt det på samme måte, jeg var jo enda yngre enn Riise da jeg dro ut.

Derfor vil han advare andre, unge talenter mot å reise utenlands.

– Du må tenke nøye på det hvert fall. Penger og sånn betyr ikke så mye egentlig, din egen utvikling er det viktigste. Du må tenke på at du blir ensom og sånne ting som det. Det blir mye tid foran pcen, sier han.

– Kjempetalent
Nå er planen at han skal spille Sandnes Ulf i to sesonger, før han eventuelt vender tilbake til Salzburg for å fullføre femårskontrakten sin.

Han er ikke helt i kampform, og fikk én time på banen mot Molde. Angrepsspilleren erstattet Aksel Berget Skjølsvik etter halvspilt førsteomgang, men ble tatt av banen sju minutter før slutt.

– Jeg gleder meg til matchformen sitter, jeg er ikke klar for 90 minutter enda. Det gikk greit i dag, sier han til TV 2 Sporten etter kampen på Sandnes idrettspark.

– Blir landslagsspiller
Trener Asle Andersen vil polere sin unge juvel i tida som kommer.

– Zymer skal lære, og han viser i dag når han kommer inn mot et meget godt lag at han tar nivået. Jeg syns han gjør en meget god kamp i dag og har masse spisskompetanse, roser Andersen.

Også Molde-manager Ole Gunnar Solskjær har fått øynene opp for teknikeren.

– Ja, hvis du ikke vet hvem han er følger du ikke med i norsk fotball. Zymer kommer til å bli god for det norske landslaget framover og få en flott karriere om han ter seg skikkelig. Det er spennende med talenter med spesielle kvaliteter, skryter Solskjær.