Sogndal2 (Foto: Roald, Berit)
Sogndal2 (Foto: Roald, Berit)

Mr. Sogndal tordner: – Vi ble pissa på av dommerne på 80- og 90-tallet – nå har det begynt igjen

– Ikke tilfelle, svarer dommersjef Rune Pedersen.

Sogndal mistet seieren mot Lillestrøm forrige torsdag etter at Fredrik Gulbrandsen filmet seg til straffe og sørget for 2–2 på Åråsen.

Reaksjonene var mange fra Sogndal-leiren. Nylig gikk tidligere spiller og formann i klubben, Rolf Navarsete, til verbalt angrep mot dommerbestanden.

– Vi ble pissa på av dommerne da vi begynte å hevde oss i toppen på 80- og 90-tallet. Vi var små og ble herset med da det ikke fikk konsekvenser å dømme feil mot oss. Til slutt rant det over for meg, og jeg laget et sant helvete i tre-fire år helt til det gikk over. Etter dette har jeg ikke hatt følelsen av disfavør fra dommerne sin side, men nå har det begynt igjen, tordner Navarsete ovenfor Sogn Avis.

Roper varsku
Når tv2.no kontakter Navarsete har han moderert seg litt, og forklarer hva han mente med utspillene.

– Det jeg mente er at de yngste dommerne fort kan ta avgjørelser som går i favør de største lagene når ting skal avgjøres veldig fort. Dette var ingen kritikk mot han som dømte straffe. Han ble lurt som alle oss andre. Kritikken går på at han låste seg inn etter kampen. Hadde han gått inn i Sogndal-garderoben og sagt at han ble lurt så hadde det vært greit, sier han.

Les også: Gulbrandsen legger seg flat etter å ha filmet LSK til poeng

Sogndal har ikke fått et eneste straffespark på de 38 kampene Jonas Olsson har ledet klubben. Navarsete er redd det ikke er tilfeldig.

– Min vurdering er at vi har lov til å reagere litt etter den situasjonen på torsdag. Og med bakgrunn i en statistikk som viser at vi aldri får straffespark, er det jo lov å stille seg spørsmålet om det er spissene våre som er altfor snille, eller om det rett og slett er en annen grunn til det, sier han.

Han vil likevel ikke se på det som noe kritikk mot den norske dommerbestanden.

– Nei, jeg er veldig glad for at det kommer opp nye talentfulle dommere. Men vi roper et lite varsku nå, sier han og presiserer at de ikke vil ta saken noe videre.

– Vi er ferdige med denne saken nå.

Sogndal (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
Sogndal (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

– Ikke tilfelle
Dommersjef Rune Pedersen har selv vært i kontakt med Sogndal-ledelsen denne uken og har hørt deres syn på saken. Han er ikke enig i at norske dommere dømmer i favør de største lagene.

– Det kommer jo kritikk fra flere lag. Fra store og små klubber. Så jeg føler bildet er mer nyansert enn hvordan Narvarsete legger det frem. Rosenborg ble for eksempel bortdømt i bortekampen mot Haugesund, så det blir vanskelig å si alle avgjørelsene går imot de små lagene. Det er ingen logikk, derfor synes jeg det er lett å avvæpne denne type retorikk, sier han.

– Om det hadde vært utelukkende sånn at alle feilavgjørelser går mot ett lag så måtte vi sett nærmere på det. Men det er ikke hvordan jeg oppfatter situasjonen, sier han.

Les også:RBK-Nielsen vinket til Tone da han ble byttet ut

– Tar tid å bygge opp nye dommere
Han beklager likevel situasjonen som gjorde at Sogndal mest sannsynlig mistet seieren på Åråsen torsdag.

– Det er sterkt beklagelig det som skjedde. Men dommeren ble lurt på samme måte som alle andre. Så vidt jeg vet så er et ikke straffbart å bli lurt, sier han.

Han er enig i at dommerstanden er inne i et generasjonsskifte, og påpeker at det vil ta tid å bygge opp nye dommere.

– Dommere kommer og går. Man må rullere, og det er klart at det vil ta tid å bygge opp nye erfarne dommere. Det er akkurat som med spillere. Men vi flytter ikke opp dommere uten at de er gode nok. Alle dommere skal dømme for det de ser, uavhengig av hvilke lag som spiller. Men alle dommere kan gjøre feil, uansett om de er unge eller erfarne, sier han.

– Tror du det er tilfeldig at Sogndal ikke har fått en eneste straffe på de 38 siste kampene?

– Det er en statistikk jeg ble gjort kjent med tidligere i uken, og den kan være interessant å se nærmere på. Vi hadde en omvendt situasjon da Sandnes Ulf rykket opp i Tippeligaen. Da var det flere som kom til oss og ba oss om å se nærmere på hvor mange straffespark Sandnes Ulf hadde fått. Men denne sesongen kan jeg ikke huske situasjoner der Sogndal burde hatt straffe. Og det må jo være grunnlag for å blåse dersom et lag skal bli tildelt straffespark, sier han.

Pedersen (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Pedersen (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)