Rugland_2
Rugland_2

YouTube-sensasjonen Håvard: – De lo godt da de fikk høre at jeg aldri har hatt på pads eller hjelm

Håvard Rugland lever guttedrømmen i Detroit, men må prestere i sommer for å få plass i troppen til Detroit Lions når sesongen starter.

Detroit (TV 2 Sporten): 28-åringen fra Ålgård utenfor Stavanger er kledd i Lions-utstyr fra topp til tå når TV 2 treffer han på treningsfeltet i Detroit. Åtte måneder er gått siden miljøterapeuten uten noen erfaring fra amerikansk fotball la ut en YouTube-video av seg selv, og skal være den eneste spilleren som noensinne har blitt plukket opp fra sosiale medier.

– De lo jo ganske godt da de fikk høre at jeg aldri har hatt på pads eller hjelm, så det må jeg terpe på, ler han.

Se reportasje i videovinduet over!

For etter å ha vært på prøvespill i flere NFL-klubber (National Football League) sitter han nå med en treårskontrakt hos Detroit Lions, verdt 8, 6 millioner kroner.

– Jeg trodde ikke jeg skulle sitte i Lions-skjorte nei, men jeg håpet jo. De andre spillerne har jo drømt om dette her hele livet, så da syns de det er litt latterlig at en kar som begynte å kicke for to år siden kommer inn og får kontrakt. smiler Rugland - eller Kickalicious som han innrømmer at allerede er et godt brukt kallenavn i garderoben i USA.

Les også: Detroit-fansen elsker Youtube-sensasjonen Håvard

Tøff konkurranse
Men selv om 28-åringen sitter på en kontrakt nå er han ikke sikret å få fortsette i klubben etter sommeren. 94 spillere skal ned til 53 før sesongstart, og sannsynligvis klarer klubben seg med bare en kicker i troppen.

– Etter du kommer tilbake fra sommerferien i midten av juli drar hele laget på en camp, og der har de kuttedager hvor klubben kvitter seg med 15 mann den dagen og ti mann den dagen. Det er ganske brutalt, forteller han.

Rugland kjemper om plassen som kicker mot meritterte David Akers som spilte San Fransisco 49ers forrige sesong, men nordmannen er langt ifra redd for konkurransen.

– Hvis jeg kicker opp mot mitt beste kan jeg gi alle konkurranse. Jeg veit Akers er favoritt for jobben, men jeg har tro på egne ferdigheter og er i angrepsposisjon. Så da må jeg bare levere så de snur på favorittstempelet, sier Rugland.

– Har du noen garantisum dersom du skulle bli kuttet?

– Jeg vil ikke kommentere det direkte. Jeg går ikke tomhendt herfra, men det er ikke snakk om store summer for å si det sånn.

– Har alt å vinne
Hvis klubben ikke skulle finne han god nok blir han en free agent, noe som gjør at andre klubber kan plukke han opp. Selv mener han det allerede har gått over all forventning.

– Jeg ser ikke at jeg har så mye å tape. Jeg var jo ikke sikker på om jeg i det hele tatt skulle få en klubb, så jeg har alt å vinne og er klar for utfordringer. Det verste som kan skje er jo at jeg reiser hjem til Norge, sier han og trekker på skuldrene.

Hans største utfordring er at han aldri har kicket i kamp før, med 70.000 på tribunen, og en gjeng testosteronbomber klare til å løpe på han. Men det skremmer han absolutt ikke.

– Alle sier jo at jeg ikke kommer til å takle presset, men jeg mener jeg er sterk nok i hodet til å takle det. Det har gått veldig bra på prøvespill der jeg også har kicka mot andre, og rutinerte spillere blir jo også nervøse. Hvis jeg får sjansen skal jeg levere, slår han fast og legger til:

– Jeg er en ganske laidback person, så jeg stresser ikke.

– Hip hip-video i garderoben
Det er ingen tvil om at kontrasten er stor fra garderoben hos andrelaget til Ålgård, til garderoben i Detroit.

– Det er jo som en hip hop-video der inne. Noen av spillerne har med seg egne ghettoblastere som de fyrer opp, men jeg liker jo hip hop så det passer bra for meg, ler han.

– Du skal ikke ta med noe norsk musikk inn i garderoben da?

– Da blir det i så fall Kvelertak eller Purified in blood, men jeg veit ikke om det hadde vært så populært.

Samtidig innrømmer Rugland at det kanskje er en fordel at han nærmest ikke veit helt hva han går til.

– Jeg hadde vært mye mer starstruck om jeg hadde kommet inn i Manchester Uniteds garderobe for å si det sånn, gliser han.

Håper på økt norsk interesse
Rugland er den fjerde nordmannen som prøver seg i NFL, og håper hans inntog kan være med på å skape flere NFL-fans i Norge.

– Det er jo ikke så stort i Norge, men jeg håper jo at det kan være med på å øke interessen. Jeg tror faktisk det er en del hjemme som følger med, men det kommer bare ikke så godt frem siden det ikke er så mye i media. De har jo en liga, og Oslo Viking satser jo ganske bra. Det virker på meg som det er voksende i hele Europa egentlig, sier han.

– Kunne du tenkt deg å spilt på et eventuelt norsk landslag?

– Hvis de får i stand et landslag så skal jeg nok stille. Hvis jeg er god nok da, avslutter han.