Markus Henriksen og lagkompisene kunne juble for cupfinale seier.
Markus Henriksen og lagkompisene kunne juble for cupfinale seier.
ÅRETS SPILLER: Markus Henriksen er kåret til årets spiller av fansen til AZ. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
ÅRETS SPILLER: Markus Henriksen er kåret til årets spiller av fansen til AZ. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Markus Henriksen ble cupmester i Nederland

AZ slo PSV i cupfinalen.

Markus Henriksen er nederlandsk cupmester etter at hans AZ slo giganten PSV 2-1 i cupfinalen torsdag kveld.

Normannen spilte fra start, og fullførte samtlige 90 minutter da AZ bøtet på en tung ligasesong med cuptriumf.

Les også: Fansen kåret Markus Henriksen til årets spiller i AZ

12 minutter var spilt da AZ tok ledelsen etter en strålende soloprestasjon fra Adam Maher. 19-åringen mottok ballen på egen halvdel og satte fart mot et ryggende PSV-forsvar.

Maher lurte vekk to mann da han dro seg inn i boksen og satte ballen kaldt i mål.

Etter 14 minutter kom 2-0-scoringen. Jozy Altidore ble spilt gjennom, og doblet ledelsen med en flott avslutning.

– Helt rått
Det ble imidlertid ny spenning i kampen da Jurgen Locadia kjempet inn et reduseringsmål for PSV etter 31 minutter, men på tross av store PSV-sjanser mot slutten ble det ikke flere scoringer, og Henriksen kunne juble.

– Det er fantastisk. Helt rått! Det er utrolig mye folk her og det blir kaos i byen i kveld, sier Henriksen på telefon til tv2.no.

Den tidligere Rosenborg-spilleren drar frem den gode laginnsatsen som den viktigste faktoren til triumfen.

– Vi fikk en pangåpning og ledet etter 20 minutter. Vi spilte smart, lå lavt og tok vare på mulighetene våre. Etter at vi scorer to, så hadde PSV ballen mest. Men vi jobber for hverandre og drar det i land, sier Henriksen.

Dermed kan Henriksen se tilbake på en fantastisk debutsesong for AZ i Nederland. Først ble han kåret til årets spiller i klubben av supporterne, og nå er han nybakt cupmester.

– Det er en ære og jeg er veldig stolt over det. Det har vært en veldig fin uke for min del, sier Henriksen, som lover at det skal feires.

– Vi skal kose oss. Vi skal til stadion og ferie dette sammen med fansen, og så blir det helt sikkert en bytur etter det.

Se høydepunktene fra kampen i videovinduet over!

JUBELBILDE PÅ INSTAGRAM: Markus Henriksen feirer med lagkompisene. (Foto: Instagram: markushenrix)
JUBELBILDE PÅ INSTAGRAM: Markus Henriksen feirer med lagkompisene. (Foto: Instagram: markushenrix)

Lekven også cupmester
Det var ikke bare Markus Henriksen som kunne juble torsdag. Magnus Lekven spilte hele kampen for Esbjerg da klubben sikret sitt første cupgull på 37 år med 1-0-seier over Randers i Parken.

Lekven ville ikke forlenge kontrakten med Odd sommeren 2012 og ble august samme år klar for Esbjerg. Torsdag bidro han til at klubben ble cupmester for tredje gang. Lekven ble også kåret til det danskene kaller «årets pokalfighter», turneringens beste spiller.

Etter en målløs første omgang scoret Youssuf Toutouh kampens eneste mål ti minutter ut i annen omgang med hodet etter innlegg fra Martin Braithwaite. De snaut 27.000 fremmøtte fikk ikke servert flere mål.

Dermed ga Esbjerg-spillerne avtroppende trener Jess Thorup en best mulig avskjedsgave. Thorup skal etter sesongen inn i rollen som danskenes U21-landslagstrener.

Esbjerg revansjerte i tillegg cupfinalen i 2006, da Randers, som på den tiden spilte i 1. divisjon, overraskende trakk det lengste strået. Esbjerg var sist i en cupfinale i 2008.

Bakenga tapte cupfinalen
Mushaga Bakenga og hans Cercle Brugge spilte seg sensasjonelt fram til belgisk cupfinale selv om laget har kjempet mot nedrykk hele sesongen. Der ble Genk litt for sterk og vant 2-0, men avgjørelsen falt først i sluttminuttene.

Bakenga startet på benken på nasjonalstadion i Brussel, men han kom inn midt i annen omgang og presenterte seg umiddelbart med en god mulighet foran Genk-keeper Laszlo Köteles.

Genk kjemper om mestertittelen i det jevne sluttspillet, mens Cercle Brugge har tatt fast på siste kvalifiseringsøkt mot tre 2.-divisjonslag for å berge plassen. Finalen var likevel målløs helt til Bennard Kumordzi nikket et frispark fra Khaleem Hyland i mål i det 84. minutt.

Fem minutter senere punkterte Jelle Vossen kampen.

Se sammendrag fra kampen under:

717597

(©TV 2 Sporten/NTB)