Håvard Rugland (Foto: Scanpix/youtube)
Håvard Rugland (Foto: Scanpix/youtube)

Detroit-fansen elsker Youtube-sensasjonen Håvard

Håvard «Kickalicious» Rugland har tatt fansen med storm.

Han kaller seg bare Kickalicious. Norske Håvard Rugland (28) lever ut drømmen i NFL og Detroit Lions. Skjønt, Rugland har aldri vært en ihuga NFL-fan. Faktisk vet han knapt hva medspillerne hans heter.

I september la han ut en video på Youtube hvor han viste sine utrolige egenskaper som kicker (les mer i faktaboksen) i amerikansk fotball. Videoen tok av og snart ble han kontaktet av trenere, agenter og NFL-klubber.

Det endte med en treårskontrakt verdt 8,6 millioner kroner.

Se den elleville videoen i videovinduet over!

– Surrealistisk
Per dags dato har videoen over 4,2 millioner visninger. Det hadde Rugland neppe trodd i fjor sommer. Da syslet han med tanken om å lage en frisbee-video sammen med fetteren Anders Stenberg. Noen dager etter frisbee-innspillingen fortalte Rugland fetteren at han ville prøve å lage en ny video. Frisbeen ble byttet ut med en amerikansk fotball.

Det var Stenberg som kom opp med kallenavnet Kickalicious. Rugland trodde videoen ville få 40 eller 50 visninger. At han nå kan gange det tallet med 100 000, er knapt til å tro.

Stenberg er ikke så opptatt av antallet visninger videoen har fått.

– Det viktigste er at den har åpnet nye muligheter, sier Stenberg til tv2.no.

At videoen ble Ruglands inngangsbillett til NFL er smått sensasjonelt. Detroit Lions tok sjansen på å signere nordmannen etter at han først hadde vært på prøvespill i New York Jets.

– Det er surrealistisk, forteller Rugland til Detroit Free Press.

– Jeg setter pris på det. Jeg føler meg heldig som har fått denne muligheten og nå går jeg for det, fortsetter han.

Les: Rugland sikret seg NFL-kontrakt

Møtte VIP-gjester
Tirsdag møtte Rugland og lagkompisene 400 VIP-gjester i det årlige arrangementet «Taste of the Lions». Et knippe av Detroits restauranter kunne by gjestene på en liten matbit. Muligheten til å mingle med stjernespillerne i Detroit var nok vel så viktig for de fleste.

Rugland delte bord med punteren Blake Clingan. Det var ingen tvil om hvem VIP-gjestene hadde lyst å hilse på. Å få Kickalicious sitt navnetrekk på en autograf henger høyt allerede før rosteren skal slankes.

Over 80 spillere skal bli til 53 i løpet av oppkjøringsperioden. I august åpner treningskampsesongen mot New York Jets, før Lions reiser til Cleveland. Rugland & co. skal også måle krefter med New England Patriots og Buffalo Bills før alvoret braker løs.

Ruggis
Ruggis

Tøff konkurranse
Mest sannsynlig vil Lions klare seg med én kicker i 53-mannsrosteren. Da Jason Hanson (42) bestemte seg for å sette punktum etter 21 sesonger åpnet det seg en kicker-plass i Lions. Klubben hentet derfor den anerkjente kickeren David Akers, som var klubbløs etter å ha spilt for San Francisco 49ers forrige sesong. 49ers kom til Super Bowl i februar, så det er ikke tvil om at Rugland møter tøff konkurranse.

TV 2 Sportens NFL-reporter Magnus Sveen tror likevel Rugland kan ha en fremtid i NFL.

– Hvis han blir kuttet av Lions kan det hende noen andre plukker han opp. Nå er han «godkjent» av ett lag og da er han inne i loopen. Nå er han funnet god nok til å kjempe om en plass i stallen til Lions, og hvis ett eller to eller fem lag sliter med kickeren sin underveis i sesongen - slik de pleier å gjøre - er det lettere å plukke han opp siden han allerede er funnet god nok til en prøvekontrakt med Lions, sier Sveen - som har fulgt NFL tett siden 1988.

Høy treffprosent
Akers har vært skadet og ikke hatt mulighet til å delta på treningene de siste månedene. Han traff bare på 69 prosent av field goal-forsøkene sine i 2012. Da Rugland var på prøvespill i Detroit traff han på 48 av 50 skudd, men det er mange eksperter som tviler på at han klarer å gjøre det samme i kamp.

Rugland har en helt annen teknikk enn andre NFL-kickere. Før prøvespillet i New York Jets i desember i fjor satte Jets-sjef Scott Cohen Rugland i kontakt med Michael Husted, en tidligere NFL-kicker. Husted og Rugland jobbet sammen også etter Jets-prøvespillet.

Det endte med at Rugland overbeviste på prøvespill i Detroit Lions i mars. General manager Martin Mayhew har uttalt at klubben signerte Kickalicious fordi han, som Akers, er venstrebeint.

– Det kan ikke understrekes nok hvor viktig mekanikken mellom snap, hold og kick er, forteller lagkoordinator John Bonamego.

– Hvis vi skal utvikle en «holder» er det viktig at vi holder oss på én side, fortsetter han.

Rugland vet han har vært heldig.

– Det er ikke noe man kan planlegge. Det handler om flaks. Man må ha marginene på sin side for at noe slikt skal skje, men det noen glemmer er at man må levere når man får sjansen, sier Rugland.

Dersom Rugland overbeviser kan det ligge store summer i potten for nordmannen. Denne oversikten fra 2011 viser hvor mye penger de beste kickerne i NFL tjener.

Sebastian Janikowski troner øverst med en årslønn på langt over 20 millioner kroner.

Detroit Lions spiller i en av NFLs tøffeste divisjoner, NFC North. Der konkurrerer Lions med Green Bay Packers, Chicago Bears og Minnesota Vikings.