Sandnes  20130508.
Magnus Carlsen fra Norge spiller mot Veselin Topalov fra Bulgaria under første runde av mesterskapet i sjakk,
Sandnes 20130508. Magnus Carlsen fra Norge spiller mot Veselin Topalov fra Bulgaria under første runde av mesterskapet i sjakk, "Norway Chess 2013", i Sandnes, onsdag 8. mai 2013 Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix (Foto: Kent Skibstad/NTB scanpix)

Sjakkekspert tror på psykisk spill mellom Carlsen og VM-mesteren

– Et tap vil være pinlig for begge. Oppsiktsvekkende hvis de ikke spiller uavgjort onsdag, sier Simen Agdestein.

Stavanger (TV 2 Sporten): Den første ordinære runden i Norway Chess ble unnagjort onsdag. Totalt skal det spilles ni runder, og vinneren kåres 18.mai. Magnus Carlsen måtte nøye seg med remis (uavgjort) mot Veselin Topalov fra Bulgaria.

– Det var ikke et veldig spennende parti. Jeg tok ikke så stor risiko, men håpet å presse og vinne partiet. Det skjedde ikke, noe som skyldes en kombinasjon av at han spilte presist og ikke gjorde særlig feil, mens jeg spilte litt unøyaktig, sier Magnus Carlsen til TV 2 Sporten.

– Pinlig
Dag to av turneringen kommer garantert til å bli fulgt med argusøyne i sjakkmiljøet. Da setter nemlig Magnus Carlsen seg ned med Vishy Anand – inderen som er VM-mester og som skal forsvare den tittelen mot nordmannen i november.

LES OGSÅ: Carlsen på eksklusiv kjendisfest

Landslagstrener Simen Agdestein tror ikke noen av VM-finalistene er interessert i å vinne kampen Kristi Himmelfartsdag. Rett og slett i fare for de psykiske påkjenningene det kan medføre.

– Hvis jeg skal være helt ærlig så tror jeg det blir remis. Hvis noe annet skjer, så vil det være ganske oppsiktsvekkende faktisk. For det er så mye psykologi rundt VM-matchen som skal spilles snart, så det er ikke så mye å tape for noen av dem. Det baller på seg, man drar det med seg inn i VM-matchen som en psykologisk fordel. Også jeg tror begge to også vil være oppmerksomme på at tap vil være fryktelig pinlig, sier Simen Agdestein til TV 2 Sporten.

Og utdyper at hvis det mot formodning blir en vinner, så har han mest tro på sin tidligere elev:

– Hvis noen skal vinne, er det Magnus. For han er i stand til å file og file på en ørliten fordel, og til slutt presse frem en gevinst uten å ta noe særlig risiko.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen til frontalangrep på sjakkforbundet

Carlsen: – Vil sette mer press
Magnus Carlsen, som starter turneringen med to hvite partier, sier at han går for å slå Anand.

– Jeg håper å få satt mer press på han enn det jeg fikk til i dag. Jeg regner med han kommer til å spille solid, ikke gi ved dørene. Spesielt med to hvite partier i de to første rundene er det greit å få satt litt press, det fikk jeg ikke til noe særlig i dag, så jeg håper å få gjort det i neste runde, sier 22-åringen.

Vishy Anand spilte remis mot nummer to på rankingen, Levon Aronian fra Armenia, i den første runden av Norway Chess. Han ville ikke gi noe intervju til TV 2. Muligens var han mer lysten når turneringen er over.

LES OGSÅ: Carlsen må spille VM-kampen i India
LES OGSÅ: Jon Ludvig Hammer (22) lever i skyggen av Magnus Carlsen

Etter rundene med lynsjakk tirsdag var Carlsen spent på sin egen form. Han fikk noen svar etter onsdagens remis:

– Jeg kjente det var litt lettere i dag, jeg har fortsatt noe å gå på. Og gjorde noen beslutninger som jeg ikke var så fornøyd med og som jeg sannsynligvis ikke ville gjort når jeg kommer i gang. Vi skal ikke gjøre så store konklusjoner etter første runde, remis mot en som er ranket som nummer fire i verden er jo egentlig ikke så ille, oppsummerer Carlsen.

Norske Jon Ludvig Hammer holdt ut lenge mot Peter Svidler i turneringen, og det så ut til å ende med remis. I stedet var det russeren, som er ranket som nummer 9, i verden som tok seieren.