Football, 10th September 1985, World Cup Qualifier, Cardiff, Wales, Wales 1 v Scotland 1, Scottish players Alan Rough (L) and Mo Johnston celebrate at the end of the match as they qualify for the 1986 World Cup Finals in Mexico, At right is assistant manager Alex Ferguson who realises that manager Jock Stein has collapsed (Photo by Bob Thomas/Getty Images) (Foto: Bob Thomas, © IM)
Football, 10th September 1985, World Cup Qualifier, Cardiff, Wales, Wales 1 v Scotland 1, Scottish players Alan Rough (L) and Mo Johnston celebrate at the end of the match as they qualify for the 1986 World Cup Finals in Mexico, At right is assistant manager Alex Ferguson who realises that manager Jock Stein has collapsed (Photo by Bob Thomas/Getty Images) (Foto: Bob Thomas, © IM)

Fergusons mentor kollapset under kamp: – På vei hjem stoppet jeg på en rasteplass, der jeg bare brøt sammen

Sir Alex Ferguson var vitne til sin mentors tragiske bortgang. Nå skal han selv være der for Old Trafford-etterfølgeren.

Etter 26 år som manager på Old Trafford er det klart: Sir Alex Ferguson gir seg som Manchester United-manager etter denne sesongen.

Skotten med 13 ligatitler og 26 store titler totalt går nå over i en rolle som styremedlem, og får tittelen Director of Manchester United.

Spekulasjonen om hvem som vil overta er allerede godt i gang, og alt tyder på at det er David Moyes som får æren av å bli skottens etterfølger - og som vil ha Sir Alex Ferguson som en mentor. Det kan være både på godt og vondt.

– Utfordringen er at det må være jævlig klare rollefordelinger. I fotballen har vi sett store profiler med enorm suksess som har trukket seg tilbake, men som er en del av styre og stelle eller sitter i ambassadørroller og har enorm sportslig innflytelse. Det er en vanskelig og utfordrende øvelse, sier Claus Lundekvam til tv2.no.

Les også: The Times: – Moyes blir presentert som ny United-manager i løpet av de neste 24 timene

– Sir Alex må bruke av sin erfaring, kompetanse og den vinnerkulturen han har innført i United, men en ny manager må få styre laget og det sportslige som han føler for det. Klubben må ta en ny retning, men den nye manageren må få styre som han vil - med nye ideer og en ny spillemåte som han skal ha hovedansvaret for, påpeker den tidligere Southampton-stopperen.

Han tror også Ferguson vil holde fingrene fra fatet, men retter samtidig en advarende pekefinger.

– Det tror jeg, men det spørs helt hvordan det går. Fotballen er styrt av suksess, og fortsetter United å vinne vil det aldri være en problemstilling. Men om de møter litt motgang kommer den debatten med en gang, sier han.

Les også: Henning Berg: – Han er en av de største
Les også: Solskjær: – Tror jeg vet hvem som tar over

Mentoren gikk bort under kamp
Tidligere i sin karriere, før ferden gikk til Manchester, hadde Ferguson også en mentor: Den legendariske Celtic-manageren Jock Stein.

Han gikk bort under særdeles dramatiske omstendigheter. Under kamp. Og midt i kaoset befant en mann som den gang bare var kjent som Alex Ferguson seg.

Det var den 10. september 1985. I Cardiff spilte Skottland om en plass i Mexico-VM. Mark Hughes hadde gitt Wales ledelsen 1-0. Skottland måtte ha uavgjort dersom de skulle sikre seg VM-playoff.

Så, med bare minutter igjen å spille, fikk Skottland straffe. Innbytter Davie Cooper satte ballen i mål. Skottene hadde fått målet de trengte. VM-håpet levde, men jubelen ble kortvarig.

I kampens siste sekunder kollapset Skottlands landslagssjef Jock Stein. Den legendariske manageren ble ikke lenge etter erklært død på behandlingsrommet på Ninian Park. Han ble 62 år gammel.

Les også: Managersuksessene fra Glasgow: – Det handler om mentaliteten

«Jock er død»
Hans assistenttrener var en mann ved navn Alex Ferguson. Han fikk jobben med å gå inn i en garderobe som pulserte med støy og jubel fra en spillergruppe som var på nippet til å kvalifisere seg til fotball-VM.

– Han sa bare noen få ord: «Jock er død», erindrer den daværende landslagsspilleren Alex McLeish, som startet kampen for Skottland.

– Vi hadde hoppet rundt og feiret. Vi hadde en playoff mot Australia igjen å spille, men den harde jobben var gjort. Vi skulle til VM. Så åpnet Alex døren og gikk inn. Det ble helt stille da han kom med sitt korte utsagn. Det var ikke en lyd. Da vi begynte å spørre «hvordan?» og «hva skjedde?» var Fergie borte igjen. Han klarte ikke å si noe mer. Fra det jeg kan huske sa ikke Alex noe mer enn de ordene, «Jock er død», sier McLeish.

Sir Alex Ferguson (Foto: SCOTT HEPPELL/Ap)
Sir Alex Ferguson (Foto: SCOTT HEPPELL/Ap)

Brøt sammen på rasteplass
Ferguson selv snakket ut om Stein og den tunge dagen i et langt intervju med skotsk tv for noen år siden år siden, i forbindelse med at det var 25 år siden Stein døde.

– Da han kollapset og ble fraktet til behandlingsrommet var kampen nesten over, forteller Ferguson.

Men på det tidspunktet trodde ikke den nåværende Manchester United-manageren at Stein hadde gått bort. Da han snakket med kaptein Graeme Souness, som sto over kampen grunnet suspensjon og hadde trukket inn i stadions indre da det var på det mest spennende, fikk han imidlertid grunn til å frykte det verste.

– Da spillerne hadde kommet seg inn i garderoben trodde vi det gikk greit med ham. Da vi kom inn så jeg Graeme Souness, og han var nedbrutt. Jeg spurte «hva er galt?» og han sa «jeg tror det er dårlig nytt».

Så kom den tragiske beskjeden fra behandlingsrommet. Ferguson var knust, men reaksjonen kom ikke før han hadde fløyet tilbake til Skottland.

– Det kom ikke en tåre før jeg hadde fløyet fra Cardiff til Glasgow og begynt på kjøreturen til Aberdeen. På veien dit stoppet jeg på en rasteplass, der jeg bare brøt sammen, har Ferguson uttalt.

HYLLET AV CELTIC-FANSEN: 25 år etter legendens død hyllet Celtics trofaste Jock Stein på denne måten. (Foto: Andrew Milligan/Pa Photos)
HYLLET AV CELTIC-FANSEN: 25 år etter legendens død hyllet Celtics trofaste Jock Stein på denne måten. (Foto: Andrew Milligan/Pa Photos)

– Han avsluttet med en stor beslutning
Jock Stein tok sin første tittel som manager da han vant den skotske cupen med Dunfermline i 1961. Men det han virkelig huskes for er tiden i Celtic.

Der vant han ligaen ni år på rad, fra 1966-1974, og ti ganger totalt. Han vant den skotske cupen åtte ganger, og ligacupen seks ganger. Og han vant den største trofeet av alle: Serievinnercupen i 1967.

Les også: Dette er fotballhistoriens 50 beste managere
Les også: Her er fotballhistoriens 100 beste spillere

Da tragedien inntraff på Ninian Park var det en legende som gikk bort, som avsluttet en eventyrlig karrière med en siste genistrek.

– Det er en kveld jeg ikke ønsker å huske. Jeg hadde tenkt at han ikke sprudlet som på sitt beste. Han var ikke så livlig som vanlig ved middagsbordet. Men han var fremdeles i stand til å ta de store beslutningene. Han begynte med å gjøre glimrende beslutninger, og han avsluttet med en stor beslutning - å bytte ut meg! Vi lå under 0-1, og mannen han satte inn for meg endte opp med å score utligningsmålet, erindrer Gordon Strachan.

Sport, Football, pic: circa 1982, Jock Stein, Scotland Manager 1978-1985, who during his club career managed Celtic when they won the European Cup Final in 1967 (Photo by Bob Thomas/Getty Images) (Foto: Bob Thomas, © IM)
Sport, Football, pic: circa 1982, Jock Stein, Scotland Manager 1978-1985, who during his club career managed Celtic when they won the European Cup Final in 1967 (Photo by Bob Thomas/Getty Images) (Foto: Bob Thomas, © IM)

Da kampene var over brøt skotske spillere og fans ut i ellevill jubel. På tv-sendingen ble det så klippet fra jubelscener til spillertunnelen, der Stein ble båret inn mot behandlingsrommet. «Jock Stein blir båret vekk, det ser ut som han er overveldet av det hele», sa kommentatoren - uvitende om at den skotske landslagssjefen var i ferd med å gå bort på direktesendt fjernsyn. At det tragiske øyeblikket ble kringkastet er imidlertid ikke det som teller for Sir Alex Ferguson.

– Uavhengig av hvordan det skjedde, så var det en tragedie. Men du kan si at hans fotballen var livet hans og han døde da han var på vei til å ta Skottland til VM-sluttspillet. Vi oppnådde noe den kvelden. Men for familien hans var det noen annet. Jeg kjenner dem veldig godt, og det var de som måtte bære byrden, sier den antroppende Manchester United-manageren.

Ferguson ble landslagssjef
Som Steins assistenttrener var det Ferguson som overtok som landslagssjef, men han følte ikke at han hadde et ansvar for å vinne for den avdøde treneren.

– Det eneste ansvaret jeg hadde var å ta jobben, jeg hadde jobbet med ham gjennom hele kvalifiseringen og vi hadde noen fantastiske resultater. Jeg husker vi slo Jugoslavia 6-1, og vi slo Spania. Det var noen fantastiske prestasjoner, men vi var litt uheldige og tapte for et Wales-lag som var veldig godt forberedt på Hampden Park, sier Ferguson.

Uavgjortresultatet sikret andreplass i gruppen bak Spania, og en VM-playoff mot Australia.

Les også: Her er hele Fergusons takketale

– Det var en tøff kamp mot Australia. Vi vant den første kampen 2-0, men i bortekampen kunne vi tapt med fire eller fem mål. Vi ble rundspilt. Heldigvis klarte vi det, og det var en lettelse. Det var vanskelig for meg. Jeg var fremdeles manager for Aberdeen da og hadde fem-seks av mine egne spillere i landslagstroppen. Det var vanskelig, erindrer Ferguson.

FERSK UNITED-MANAGER: Sir Alex Ferguson holder pressekonferanse på Old Trafford dagen etter at han ble ansatt som manager. (Foto: PA/Pa Photos)
FERSK UNITED-MANAGER: Sir Alex Ferguson holder pressekonferanse på Old Trafford dagen etter at han ble ansatt som manager. (Foto: PA/Pa Photos)

Etter å ha sikret VM-deltakelse ledet han også Skottland i VM-sluttspillet i Mexico, men de kom ikke videre fra gruppespillet. Ferguson tror det hadde gått bedre med Stein som landslagssjef.

– Om Jock fremdeles hadde vært der ville vi gjort det bedre, det er jeg sikker på, har han uttalt.

Ferguson mener jobben ble vanskelig for ham selv fordi så mange av hans daværende og tidligere spillere i Aberdeen var en del av troppen. Det var vanskelig å finne den riktige balansen da han var Aberdeen- og Skottland-sjef samtidig.

– Jeg gikk i fellen og hadde meg mange av mine egne spillere, samt at mine tidligere spillere (Steve) Archibald og (Gordon) Strachan også var der. Det var vanskelig å ta ut laget, forklarer Ferguson.

– Et ettmannsuniversitet
6. november 1986, et drøyt år etter at Stein døde, ble Ferguson ansatt som manager for Manchester United. Det var begynnelsen på en eventyrlig æra. Men det ble ingen enkel start for skotten i Manchester, og den første tittelen kom ikke før han ledet United til seier i FA-cupen i 1990. Ferguson skulle ønske at han hadde hatt en mann som Stein der i de første vanskelige årene.

– Da jeg gikk til United kunne jeg hatt behov for hans erfaring og råd. Det var en vanskelig klubb å lede da jeg ankom. Det tok tid å overvinne de vanskelighetene, forteller han.

DEN FØRSTE UNITED-KAMPEN: Det er 8. november 1986 og Alex Ferguson leder sitt nye lag for første gang. Det endre med 0-2-tap for Oxford. (Foto: PA Photos/Pa Photos)
DEN FØRSTE UNITED-KAMPEN: Det er 8. november 1986 og Alex Ferguson leder sitt nye lag for første gang. Det endre med 0-2-tap for Oxford. (Foto: PA Photos/Pa Photos)

For managerlegenden Jock Stein var en mentor for Ferguson. Et forbilde, slik Manchester United-manageren er det for fremadstormende managere i dag.

– Han var den personen som fikk skotsk fotball på beina. Han forandret Celtic øyeblikkelig da han ankom klubben, fra en klubb som slet til å vinne Serievinnercupen på to og et halvt år. Det var et eventyr, sier Ferguson.

– Han ga trenere som meg selv troen på at det kunne blitt gjort. Han var en stor inspirasjon for oss alle.

Så kanskje skal mannen som gjenopplivet skotsk fotball på 60-tallet ha en liten del av æren for den suksesshistorien Manchester United er i dag. Sir Alex Ferguson lærte i alle fall en hel del.

– Jock var forløperen, han som sto bak bedriftene og utfordringene vi måtte sikte mot. Han ville aldri ta æren selv. Det handlet alltid om spillerne og hvor bra laget var. Den storsinnetheten forteller alt om ham. For enhver mann som ønsket å ta fotballutdannelsen sin videre var Jock Stein et ettmannsuniversitet.

I dag kan man trygt si at Manchester United-manageren er et ettmannsuniversitet. Elsket, beundret og fryktet. Alle som har et forhold til fotball, har et forhold til Sir Alex Ferguson.

– Det har vært en ære for meg å leve i fotballboblen sammen med ham. Jeg har møtt han mange ganger som spiller og opplevd vinnerskallen hans. Han er ekstremt ærgjerrig og har en ekstrem vinnerskalle. Jeg vil påstå at han er den største klubbmanageren noensinne. Det han oppnådde vil aldri gjenta seg, sier Claus Lundekvam.

En litt annen versjon av denne artikkelen ble første gang publisert 10.10.2012.

Kilder: Daily Record, Express, Fifa.com, STV, Daily Mail, Wikipedia.