Carlsen
Carlsen

Carlsen etter remis mot verdensmesteren: – Hadde nok med å huske hvordan brikkene flyttes

Nordmannen er spent på sin egen form under mesterskapet i Stavanger.

Stavanger (TV 2): Norway Chess er det største sjakkarrangementet noensinne som er arrangert i Norge. På deltakerlisten står 10 av de aller beste spillerne i verden. De vil befinne seg i Stavanger og Sandnes de neste 10 dagene.

Tirsdag åpnet Carlsen & co. med en lynsjakkturnering. Resultatet av turneringen danner grunnlaget for hvordan partiene settes opp utover i Norway Chess 2013. Siden det er ti spillere, skal alle spille ni partier hver i turneringen, og dermed blir det en fordel å få starte med hvit fem ganger.

– Uvant
Magnus Carlsen startet sitt første parti mot indiske Viswanathan «Vishy» Anand. Det så ut som Carlsen hadde et overtak, men han tilbød en remis (uavgjort), noe inderen takket ja til.

– Jeg visste ikke om jeg hadde overtak eller ikke, det var uavnt, første turneringspartiet jeg har spilt på en stund, og spesielt lynsjakk har jeg ikke spilt på lenge, sier Carlsen til TV 2 Sporten.

– I første parti hadde jeg nok med å huske hvordan brikkene flyttes, legger han til.

Men mannen som er ranket som nummer én i verden spilte seg opp. Han og Anand endte på delt 2.plass, bak Sergey Karjakin fra Ukraina.

Les: Sjakksjokk da Jon Ludvig (22) slo verdensmester Anand
Les også: Magnus Carlsen til frontalangrep på sjakkforbundet

Tenker ikke på VM-kampen
Carlsen og Anand skal møtes over brettet en gang til i løpet av turneringen som strekker seg frem til 18.mai. De skal også møtes i den gedigne kampen om VM-tittelen i India i november. Anand har vært regjerende mester siden 2007. Duellantene hevder de ikke tenker på det som skal skje om et halvt år.

– Hver turnering er individuelle, jeg spiller i Norge og Russland først, så begynner jeg å tenke på den VM-kampen, sa Anand på en pressekonferanse rett før turneringsstart.

Carlsen er heller ikke redd for å bli avslørt taktisk, eller avsløre for mye om seg selv:

– Ambisjonen er å vinne. De er ikke sånn tåpelige som å bli topp-fem i dag. Jeg vil prøve å gjøre så godt jeg kan, hvis jeg spiller på det nivået jeg vet jeg kan, har jeg gode sjanser til å vinne, sier han.

– Hvordan er formen din for tiden?

– Vi får se i morgen.

– Er du spent?

– Ja, litt. Men jeg har jo gjort dette før!

Les: Carlsen må spille VM-kampen i India
Les også: Sjakk-Carlsen med remis mot VM-motstander

Norsk sjakksjokk
Carlsen er ikke eneste nordmann som er med i Stavanger. Jon Ludvig Hammer er ranket som nummer 197 i verden, men har fått lov til å være med på den prestisjetunge konkurransen. I tirsdagens lynsjakk slo han til med en sensasjon: Han slo verdensmester Anand!

– Det var bare en helt utrolig følelse! Jeg tenkte at dette var min store mulighet, sier Hammer til TV 2 Sporten.

Han ser frem til innholdsrike sjakkdager i Rogaland med verdenseliten.

– Det blir veldig stort. Jeg håper å utvikle meg masse, sier han.