turina (Foto: Wegard Bakkehaug)
turina (Foto: Wegard Bakkehaug)

Slik hedret AIK avdøde Ivan Turina

Flere av AIK-spillerne gråt åpenlyst ute gressmatta på Friends Arena i timene før kampstart.

Stockholm (TV 2 Sporten): Det som tradisjonelt har vært oppgjør preget av hat og bråk mellom storklubbene fra Sveriges to største byer ble mandag en sterk markering og hyllest til avdøde Ivan Turina (32).

AIK-spillerne entret bane i gule T-skjorter med draktnummer 27 og Turina på ryggen. I den ene svingen hadde Black Army hengt opp et enormt portrettbilde av Turina, en rekke hyllestflagg og et digert banner med teksten «Ivan Turina – för alltid en hjälte bland oss».

Stoppet kampen
Sammen gikk AIK- og IFK Göteborg-spillerne bort, plasserte seg foran banneret og holdt rundt hverandre til ett minutts stillhet. Seansen ble avsluttet med at AIKs ivrigste fans sang «Ivan» og resten av stadion svarte med «Turina».

I det 27. minutt ble Turina hedret på ny da kampen stoppet opp mens spillere, dommere og tilskuere klappet i ett minutt. Keeperen spilte med drakt nummer 27 i Stockholms-klubben.

– Dette er en spesiell dag. Vi har opplevd vonde dager sammen med familien Turina. Vi har forsøkt å hjelpe dem og våre egne spillere, sier AIK-formann Johan Segui til tv2.no.

For kun fire dager siden ble kroaten funnet død i sin egen seng. I tillegg til et tvillingpar, venner og familie, etterlater Turina seg også en gravid kone.

Hele AIK-familien har vært i sorg siden, men bestemte seg for å spille kampen mot IFK Göteborg. Det ble en ekstra spesiell kamp for Kenny Stamatopoulos med en fortid i Tromsø, Lyn og Fredrikstad – han var keeperkollega og god kamerat med Turina.

– Spillerne har tatt det utrolig hardt, de har ikke bare mistet en lagkompis, men en bror de lever med 320 dager i året. Det har vært tøft for alle og spesielt målvakten Kenny, sier Segui.

Møter Dinamo Zagreb
Tidligere har AIKs erkerivaler Hammarby og Djurgården markert Turinas bortgang på verdig vis. Da AIK-spillerne gikk inn på Friends Arena i timene før kampstart var det flere som gråt åpenlyst. 41 minutter før avspark kom de tilbake for å varme opp og ble møtt av fansen som sang «Ivan, Ivan, Ivan».

AIK-fansen hadde planlagt å selge T-skjorter med budskapet «Hata Göteborg», men droppet prosjektet etter Turinas tragiske bortgang. Utenfor storslagne Friends Arena kunne man i stedet kjøpe roser, trøyer med bilde av Turina, sørgebind eller donere penger til et fond som skal støtte målvaktens familie.

Allerede to timer før kampstart var tusenvis av mennesker samlet utenfor AIKs nye storstue – de fleste kledd i svart. Fokuset var ikke det 160. møtet og vanligvis så intense møtet mellom AIK og IFK Göteborg i Allsvenskan, men at fotballfamilien sammen mintes Turina.

PS! AIK og Turinas moderklubb Dinamo Zagreb møtes til treningskamp i Stockholm mandag om én uke. Alle inntekter fra oppgjøret går til målvaktens enke og barn.