Mats Zuccarello Aasen
Mats Zuccarello Aasen

Rangers må kutte lønningene - kompliserer Zuccas fremtid

Etter at det generelle lønnsnivået i NHL går ned foran neste sesong, må New York Rangers vurdere om de har råd til å beholde Mats Zuccarello Aasen.

New York (TV 2 Sporten): - Hvis jeg var administrerende direktør, hadde jeg signert Zuccarello for en ny sesong. Han har vært veldig god etter han kom tilbake fra KHL, og viste seg som Rangers beste spiller i den siste seriekampen mot Florida, sier Andrew Gross i Bergen Record, som følger laget tett og blant annet skriver bloggen Ranger Rants.

Innviklet system
I USA er det slik at ligaen regulerer lønnsutgiftene, og setter et tak for hvor mye hver klubb har lov til å bruke. På den måten prøver de å unngå at noen klubber blir suverene, slik vi for eksempel ser i europeisk fotball.

Med en lønningspose på over 68 milloner dollar, 394 milloner kroner, brukte New York Rangers fjerde mest av alle NHL-klubbene på lønninger denne sesongen. Brad Richards er klubbens best betalte med nærmere 69 millioner kroner denne sesongen. Stjernespillere som Henrik Lundquist og Rick Nash tar også en stor del av kaka.

Etter lønnsforhandlingene i NHL i høst skal taket på spillerlønninger være budsjettert med 64,3 milloner dollar pr klubb, noe som betyr det blir endringer i spillerstallen foran neste sesong.

Blant annet skal det være snakk om å kjøpe ut Richards fra hans kontrakt som i utgangspunktet strekker seg til 2020.

Kan gå til en annen NHL-klubb
Mats Zuccarello Aasen er en såkalt restricted free agent etter denne sesongen, noe som betyr at Rangers i utgangspunktet eier han også ut neste sesong. Men dersom han ikke skulle bli tilbudt en ny kontrakt står han fritt til å gå til en annen NHL-klubb om han får tilbudet.

Hvis Rangers vil satse på nordmannen videre kan de enten tilby ham et qualifying offer, som må være 10 prosent bedre enn hva hans lønn var denne sesongen. Dersom Zuucca takker nei til dette tilbudet må han dra til Europa for å spille neste sesong, siden Rangers har rettighetene til ham i NHL en sesong til.

Dersom han takker ja, kan andre NHL-klubber fortsatt legge inn et bud (et såkalt offer sheet) med bedre betingelser enn Rangers, for å prøve å lokke ham til dem. Rangers kan da velge å matche det tilbudet for å beholde ham, eller la han gå - dersom Zuccarello ønsker det selv.

TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik mener blåtrøyene må legge pengene på bordet basert på 25-åringens sterke prestasjoner etter han kom tilbake til klubben i mars.

- Fortsetter Mats på det nivået han ligger på nå kan Rangers måtte se seg nødt til å gi han et så bra tilbud at han velger å bli, mener han.

- Vil være i New York
Oslo-gutten vil ikke si så mye om han vil dra tilbake til Europa dersom han kun får et qualifying offer, men understreker at han vil bli i New York.

- Jeg har lyst til å spille i Rangers også neste sesong, men jeg får ta det som det kommer. Jeg finner et sted å spille uansett, sier Zuccarello til TV 2.

Siste alternativ er at Rangers tilbyr ham en langtidskontrakt for å sikre seg at han ikke går til en annen klubb etter neste sesong. Det mener Gross han har fortjent.

- Jeg vet han vil være her. Han er blitt raskere og spiller på et mye høyere nivå nå enn sist han var her. Så jeg syns han har fortjent en to-tre års kontrakt, mener han, og får støtte fra Erevik.

- Hadde jeg vært administererende direktør hadde jeg tilbudt Mats en treårskontrakt med gode nok betingelser for at han ønsker å bli i NHL, og i Rangers, sier Erevik.

Flere i Zuccas situasjon
Andre viktige spillere som Derek Stepan, Carl Hagelin og Ryan McDonagh er også i samme situasjon som Zuccarello, og må fornye kontraktene etter denne sesongen. Det kan føre til at klubben må gi dem bedre betingelser for å la dem bli, og dermed blir det mindre penger i klubbkassa.

- De har ikke råd til å beholde alle, og Rangers får en tøff oppgave i sommer med å kvitte seg med nok spillere for å kunne betale lønn til alle, sier Erevik.

Gross mener det er en fordel for Zuccarello at han ikke krever mest penger, med en nåværende kontrakt på omtrent fire millioner kroner. Samtidig understreker han at overgangen til stjernespiller Marian Gaborik i overgangsvinduet tidligere i vår gir Rangers større fleksibilitet.

- Stepan og McDonagh kan be om mye penger denne sommeren, men jeg sier ikke at de kommer til å gjøre det. Jeg tror de kvittet seg med Gaborik for å gi seg selv litt mer armslag når det kommer til lønninger. Zuccarello er ikke den dyreste spilleren på lønningslista, noe som taler i hans favør. De tok jo inn Ryan Clowe fra The Sharks, men jeg er ikke sikker på om han får en ny kontrakt, avslutter han.