ME FORSKNING: Maria Gjerpe har til nå samlet inn 1,8 millioner kroner til ME forskning.  (Foto: SKJALG EKELAND)
ME FORSKNING: Maria Gjerpe har til nå samlet inn 1,8 millioner kroner til ME forskning. (Foto: SKJALG EKELAND)

Maria samlet inn 1,3 millioner til ME-forskning – så fikk hun tidenes drahjelp

ME-syke Maria Gjerpe har som mål å samle inn 7 millioner kroner. Tirsdag fikk innsamlingsaksjonen uventet hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For halvannet år siden fortalte TV 2 om det store forsknings-
gjennombruddet som kom på Haukeland sykehus.

To kreftleger, Olav Mella og Øystein Fluge, publiserte en studie som viser at den mystiske sykdommen ME kan være en immunsykdom.

De fant også en medisin som ser ut til å virke svært positivt for en del av pasientene. TV 2 møtte flere pasienter som etter årevis med livsødeleggende sykdom var blitt helt friske.

Se innslaget her:

716469

Må forske mer

Men selv om Haukelands-studien var godt utført, var det bare et trettitalls deltakere med. Før behandlingsmetoden og medisinen som ble brukt kan gis til flere, må det lages en mye større oppfølgingsstudie med flere deltakere.

Og det er svært kostbart. En oppfølgingsstudie antas å koste opp mot 20 millioner kroner.

– Bare medisinkostnadene knyttet til dette kan koste åtte til ni millioner, forteller forsker Olav Mella, som leder kreftavdelingen på Haukeland sykehus og er sammen med kollega Øystein Fluge en av de to som har ledet ME-forskningen.

LES OGSÅ: Alt om ME-gjennombruddet

Gratisarbeid og gaver ikke nok

Flere leger har jobbet mye gratis med ME-forskningen, sykehuset har stilt opp med midler, det har kommet private gaver, og det er bevilget fire millioner over statsbudsjettet.

Dette var likevel ikke nok til en oppfølgingsstudie som kunne gi svaret alle ME-syke nå etterlyser. ME-syke Maria Gjerpe bestemte seg derfor for å sette i gang en innsamling på egen hånd.

– Forskning er en fantastisk god investering i framtiden. Og her er det snakk om veldig syke mennesker som nesten ikke har noe liv, sier Maria Gjerpe.

Startet «crowdfunding»-prosjekt

Gjerpe var selv svært syk før hun kom med i den første studien på Haukeland. For øyeblikket er hun frisk, og vil hjelpe andre ME-syke gjennom å samle inn penger.

En innsamlingsaksjon på internett (www.meyou.no) og i sosiale medier, såkalt "crowdfunding" ble svaret. Tanken er at mange givere som hver for seg gir små beløp kan få til noe stort sammen.

Mer enn 2000 givere

– Så langt har vi fått mer enn to tusen givere. De kommer fra alle mulige land, hele Europa, Canada, USA, til og med Afrika! Og summene varierer fra tjue kroner til større summer, forteller Maria Gjerpe.

Tirsdag var hele summen så langt drøyt 1,3 millioner kroner samlet i en stor haug med kontanter i bankhvelvet til Sparebank 1 SR-Bank i Bergen. Der skulle det foretas en symbolsk overrekkelse til forskerne på Haukeland.

– Det er sprøtt å se alle disse pengene som er tjue kroner her og femti kroner der, og så er det blitt så mye, sier Gjerpe.

LES OGSÅ: – Behandlingen har virket

Voldsom drahjelp

Under overrekkingen skjer det noe uventet.

Regiondirektøren i Sparebank 1 SR-Bank, Alvhild Tofterå Berger, reiser seg og kommer med to store pengebunker i hånden.

– Gratulerer, her er to hundre tusen kroner ekstra fra oss. Vi er veldig imponert over arbeidet dere har gjort og ønsker å støtte det, sier direktøren.

Litt etter reiser daglig leder i Kavlifondet seg, Inger Elise Iversen. Hun er selv rørt når hun forteller at Kavlifondet ønsker å legge nye tre hundre tusen kroner i potten.

1,8 millioner

Kavlifondet har tidligere støttet forskningen, men at disse to aktørene til sammen gir en halv million til MEandYou-aksjonen, overrasker alle i rommet.

– Dette er en fantastisk hjelp til å få denne studien i gang. Det var helt uventet. Jeg blir nesten målløs, sier Olav Mella.

Også Maria Gjerpe, som med dette har samlet inn 1,8 millioner kroner, er svært glad.

– Dere er gale! Fantastisk, utbryter Gjerpe.

Pågår til 6. juni

Innsamlingsaksjonen MEandYou har som mål å samle inn sju millioner, nok til å sikre at forskningen går videre.

Den skal avsluttes 6. juni. Nettsiden til innsamlingsaksjonen er www.meyou.no.