Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (INNFELT) håper å arrangere sykkel VM i Bergen i 2017. På bildet er Thor Hushovd i en scene fra promofilmen om mesterskapet. (Foto: MONTASJE)
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (INNFELT) håper å arrangere sykkel VM i Bergen i 2017. På bildet er Thor Hushovd i en scene fra promofilmen om mesterskapet. (Foto: MONTASJE)

Millionkrav kan velte norsk søknad om sykkel-VM

Norges Cykleforbund ønsker å arrangere VM i Bergen i 2017, men nå kan et ekstra millionkrav fra det internasjonale forbundet velte muligheten for sykkel-VM på norsk jord.

Ullevaal (TV 2 Sporten): Tirsdag ettermiddag presenterer en stolt sykkelpresident, Harald Tiedemann Hansen, en påkostet promoteringsvideo som skal selge Bergen som potensiell VM-by om fire år.

- Det er en fantastisk video som vi gleder oss til å vise frem for det internasjonale forbundet, og vi takker ordfører Trude Drevland og Thor Hushovd for å ha stilt opp, sier Tiedemann Hansen til TV 2 Sporten.

Kostbar affære
Men det koster å arrangere sykkel-VM. Nå har det internasjonale forbundet økt avgiften de krever fra arrangørlandet for å holde mesterskapet med et tosifret millionbeløp.

Det kan sette kjepper i hjulene for en norsk søknad.

- Vi ser at noen av forutsetningene har endret seg underveis og vi er ikke fornøyd med det. Vi ser at vi ikke klarer å strekke oss så langt som UCI forventer at vi skal gjøre, sier en frustrert sykkelpresident.

Kostnadsrammene for et sykkel-VM ligger på godt og vel 90 millioner kroner. Norges Cykleforbund er avhengig av mange titalls millioner kroner i støtte fra Bergen kommune og staten for å kunne arrangere mesterskapet.

- Det hadde vært en kjempemulighet for Norge å arrangere et VM, men et sted må grensa gå. Derfor har vi sammen med de politiske myndighetene i Bergen lagt oss på et nivå som vi mener er forsvarlig.

- Så får vi se om UCI mener det er godt nok eller ikke, det får tiden vise, sier Tiedemann Hansen.

Se reportasje øverst i artikkelen

Qatar setter standarden
Steinrike Qatar skal arrangere VM i 2016, og punger ut det UCI krever. Samtidig skaper de også trøbbel for seinere arrangørbyer.

- Qatar ligger skyhøyt over det vi er villig til å betale, over dobbelt så mye faktisk, og den galoppen ønsker vi ikke å være med på. Vi vet at en del andre land som søker mesterskap seinere enn oss deler den oppfatningen, forteller presidenten.

Selv om Norges søknad ikke oppfyller UCIs krav, tror ikke sykkelpresidenten at det vil velte Bergens kandidatur som VM-vert.

Qatar ligger skyhøyt over det vi er villig til å betale, over dobbelt så mye faktisk.

- Bergen er en attraktiv søker uansett, og selv om UCI nok ikke vil være fornøyd med at vi ikke betaler det de ønsker, så får de like mye som de har vært vant med tidligere, sier han.

- Hvis det er slik du sier vil ingen potensielle arrangører følge UCI – blir det ikke sykkel-VM da?

- Jo da, VM blir det nok til slutt, men de er nok nødt til å jekke seg, mener Tiedemann Hansen.

Torsdag skal bystyret i Bergen behandle søknaden Norges Cykleforbund har utarbeidet. Den foreslår en tredeling av kostnadene knyttet til arrangementet: 1/3 fra forbund og sponsorer, og 1/3 hver fra Bergen og de omliggende kommunene, samt 1/3 fra statlig hold.