«TV 2 hjelper deg» har testet leverandører av middager.
«TV 2 hjelper deg» har testet leverandører av middager.

Stor test for travle middagsspisere: Disse leverer best og verst mat på døra

– Jeg er ikke akkurat kjempeimponert, sier TV-kokk Lise Finckenhagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets store mattrend er å få maten levert på døra, slår matforskningsinstituttet Nofima fast.

– Det å kunne komme hjem og det er bestemt på forhånd hva middagen skal være, det er bare veldig deilig, sier tobarnsmamma Stine Sydhagen.

Klokka er litt over fem på ettermiddagen og den travle småbarnsfamilien på fire fra Oslo har nettopp kommet hjem. Kort tid etter at de har fått av seg yttertøyet, står budet på døra. Med råvarene de trenger og oppskrifter, er tre av ukas middager i boks.

– Nå spiser vi mye mer variert enn det vi gjorde før. Nå er det også litt lettere å introdusere nye retter for barna, fordi det er noen andre som har bestemt hva vi skal spise, sier pappa Mattis Sydhagen.

Familien Sydhagen gjør som flere og flere norske familier. De kjøper seg ut av tidsklemma og lar et firma bestemme hva de skal ha til middag.

Tjener fett

Å levere maten på døra til det norske folk har blitt big business, og firmaet Godtlevert tjener fett. For tre år sida omsatte de for 7,6 millioner kroner. I år regner de med å omsette for 90-100 millioner kroner.

Nå er det flere firmaer som leverer mat på døra til travle middagsspisere. Derfor har TV 2 hjelper deg testa fem av de største: Godtlevert, Middagsposen, Maten er klar, Middagshjelpen og Kolonihagen.

– Mitt førsteinntrykk er vel at jeg er ikke akkurat kjempeimponert. Det var ikke helt sånn «wow» første overblikket her, sier TV-kokk Lise Finckenhagen idet hun pakker ut varene fra Middagsposen.

Se hvordan alle middagsleverandørene gjorde det nederst i saken.

Stine Sydhagen.
Stine Sydhagen.

Grundig vurdert

For å finne ut hvilke av de fem middagsleverandørene som er best, har TV-kokk Lise Finckenhagen vurdert de ut fra følgende kriterier: Kvalitet på kjøtt/fugl/fisk, kvalitet på grønnsaker/frukt, kvalitet på tilbehør (som brød, sauser osv), middagsforslagene, hvordan det ser ut og hvordan det smaker.

– Jeg savner litt smak rett og slett. Når jeg tenker indisk kylling med raita, så tenker jeg noe mer, noe mer som får smaksløkene til å danse litt, sier Lise når hun smaker på en av rettene fra Middagsposen.

I tillegg har matglad journalist og boligredaktør i DinSide.no, Elisabeth Dalseg, spist seg igjennom haugevis av middager fra alle leverandørene. I tillegg til smak og kvalitet, har ho vurdert hva du faktisk får.

– Det jeg var mest spent på da jeg begynte å teste var om man ville få de beste grønnsakene, eller om man ville ende opp med de aller billigste hver gang. Denne tomaten fikk jeg for eksempel fra Matfryd, sier Elisabeth og viser frem en småstusselig, liten tomat med oransje-aktig farge.

– Den er et klassisk eksempel på en tomat jeg aldri ville plukket i butikken. Da ville jeg heller valgt en som dette, fortsetter hun og viser en stor, rund og knallrød tomat.

Dalseg har også sammenlignet leverandørenes priser med tilsvarende matvarer på dagligvarebutikken. Konklusjonen er at det fort kunne bli dobbelt så dyrt å få maten på døra, som å handle selv.

Les også: Jone (18): – Følte meg lurt av G-sport

Nok mat

Felles for alle middagsleverandørene i vår test er at du får nok mat. Hos noen av firmaene kan du velge å få mat til en til to personer, eller mat til en familie på fire for eksempel. I vår test fikk vi nok mat hos alle.

– Å få maten på døra er veldig lettvint og enkelt. Noen tenker for deg, handler for deg og leverer det rett på døra di. Det eneste du trenger å gjøre er å følge en oppskrift, sier Elisabeth Dalseg i DinSide.no.

– Det som kan være litt kjipt er at du gir fra deg kontrollen. Så du får ikke kontrollert kvaliteten på grønnsakene du får, og du får ikke bestemme hva du skal spise. Dermed kan du plutselig ende opp med å spise crabsticks-pasta i kremfløte til middag en dag, sier Dalseg.

Les også: Overtalt til å kjøpe gull for 730.000 kroner

Skuffet TV-kokk

Etter å ha smakt seg igjennom middager fra alle leverandørene, har ekspertene uavhengig av hverandre fylt ut hvert sitt testskjema. Etter ukesvis med testing har vi sammenlagt resultatene, og konklusjonen er klar:

– Generelt er jeg litt skuffet. Jeg hadde håpet på mer varierte menyer og mer smaker, sier Lise.

Middagsposen kommer dårligst ut i vår test, på grunn av råvarer av billigste sort, stusselige grønnsaker og kjipe menyer.

– Kjedelige råvarer, kjedelige retter og kjedelige smaker. Her betaler du for at noen handler for deg og forteller deg hva du skal spise. Helt ærlig, dette klarer du bedre selv, sier Lise.

Les også: Smaker maten egentlig bedre med Cola Zero?

Testresultatet

Den største middagsleverandøren, Godtlevert, havner på nest sisteplass. De byr på fine menyer med gode tips, helt greie råvarer, men ekspressmenyene vi testet stod ikke helt til forventningene hos ekspertene.

– Jeg hadde nok forventet noe mer. Mer variasjon, mer spennende og bedre oppskrifter, mer gjennomgående retter og smaker, sier Finckenhagen.

Den soleklare vinneren i vår test er det økologiske alternativet, Kolonihagen, som får terningkast seks.

– Dette er sunt, veldig godt, det er fine menyer og det er gode middager, sier Elisabeth.

Les også: Kvikk Lunsj inneholder miljø- og helseskadelig palmeolje

Slik gjorde middagsleverandørene det i testen

Middagsposen.no

Terningkast: 2
Pris: 790 kroner (3-dagers middagspose til 2 voksne og 2-3 barn)
Ikke singelalternativ
Leverer til: Østlandet (Oslo, Asker og Bærum, Lier, Drammen og områder rundt).

Middagsposen skryter selv av at de leverer rene produkter av god kvalitet og mindre halv/helfabrikat. I vår test fikk vi råvarer av billigste sort, noen av grønnsakene var stusselige, mens andre var helt greie. Lise Finckenhagen mener at Middagsposen kan oppsummeres med ett ord: Kjedelig. Både råvarer, retter og smaker var kjedelige.

– Her betaler du for at noen handler for deg og bestemmer hva du skal spise, men helt ærlig, dette klarer du bedre selv, sier Finckenhagen.

Les også: Frykter at ulovlig mur skal dundre inn i soverommene

Godtlevert.no

Terningkast: 3
Pris: 645 (3-dagers ekspressmeny til 1-2 voksne)*
Leverer til: Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Drammen, Kongsberg, Skien, Porsgrunn, Kristiansand og omegn, Stavanger, Sandnes og omegn, Haugesund, Bergen, Trondheim og omegn, Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Molde, Ålesund og Karmøy.

Den største middagsleverandøren Godtlevert havner på nest sisteplass. Denne leverandøren gjør mest for deg, her kan du få opphakkede grønnsaker og ferdige sauser. Godtlevert byr på fine menyer med gode tips, helt greie råvarer, men ekspressmenyene til 1-2 voksne, som vi testet, stod ikke helt til forventningene.

– Stort sett ble rettene gode, men jeg hadde nok forventet noe mer. Mer variasjon, mer spennende og bedre oppskrifter, mer gjennomgående retter og smaker, sier Finckenhagen.

Elisabeth Dalseg fra DinSide.no opplevde at flere av råvarene hun fikk fra Godtlevert var dårlige. Hun fikk blant annet kjøtt med mye fett og slintrer, en sei som luktet vondt, grønnsaker som var så bedrøvelige at de måtte kastes, blant annet en råtten salat og ugrei bladpersille. Finckenhagen fikk stort sett bra råvarer fra Godtlevert, men opplevde at bildene på menyene ikke passet helt med oppskriften.

*Godtlevert har flere menyer du kan velge mellom. Begge ekspertene har testet ekspressmenyene til 1-2 voksne, som skal inneholde tradisjonelle familiemiddager.

Matfryd.no

Terningkast: 4
Pris: 749 kroner (4-dagers for 2 personer)
Leverer til: Bergen og omegn, Oslo, Drammen, Stavanger og Sandnes.
Matfryd gjør det hakket bedre enn Godtlevert.no. Her får du varierte middager på oversiktlige menyer og helt grei hverdagsmat for folk flest. Firmaet skryter selv av at de gir deg råvarer av høy kvalitet, men ikke alle grønnsakene vi fikk var av høy kvalitet.

– Her kom det helt allrighte grønnsaker, det var ingen av de som var dårlige. Men de virket litt billige, som for eksempel veldig små, stusselige oransjefargede tomater, sier Elisabeth.

Menyene er brukervennlige med gode tips, for eksempel gir de deg små og bra triks du bør gjøre hvis noe av maten blir til overs, eller hva du bør gjøre hvis du har barn som ikke er glad i sterk mat.

– Hos Matfryd får du helt ærlig, grei mat, det er ikke noe hokus-pokus. Men dette er ikke noe for de aller største smaksopplevelsene, sier Dalseg.

Middagshjelpen.no

Terningkast: 4
Pris: 799 kroner (5 middager til 2 voksne)
Leverer til: Oslo, Akershus, Bergen, Hamar, Stavanger, Trondheim, Ålesund (og steder i nærheten av disse byene).

På andreplass i vår test kommer Middagshjelpen. Firmaet sier selv at de leverer kvalitetsprodukter og bra råvarer, og det stemmer! Her fikk vi landkylling fra Stange, karbonadedeig og bacon fra Strøm-Larsen, som er en kjent kjøtt- og delikatessebutikk i Oslo. Tilbehøret var variert og godt, vi fikk blant annet mozarella, parmesan, frisk basilikum, økologisk krydderblanding og fine grønnsaker.

Men det som trekker ned er at flere av oppskriftene var kjedelige.

– Utgangspunktet er meget bra. Det som da blir så synd er at oppskriftene ikke tar vare på råvarene og løfter dem frem, sier Finckenhagen.

Les også: Kan man få hvitere tenner av tannkrem?

Elisabeth spiser.
Elisabeth spiser.

Kolonihagen.no

Terningkast: 6
Pris: 765 kroner (3-dagers middagskasse til 2 voksne og 2 barn)
Leverer til: Oslo, Drammen, Fredrikstad, Fettsund, Lillestrøm, Jessheim, Akerhus, Nesodden

Vår soleklare vinner er det økologiske alternativet Kolonihagen. Her fikk vi mat i fin innpakning i en sjarmerende trekasse, og blant annet Kolonihagens egne hjemmelagde fiskepudding som var veldig god. De økologiske grønnsakene var friske og knallfine, og de falt godt i smak hos begge ekspertene.

– Åh, se på tomatene! Disse tomatene blir jeg glad av, utbryter Finckenhagen idet hun plukker opp to store, knallrøde tomater fra trekassa til Kolonihagen.

– Dette er sunt, veldig godt, det er fine menyer og gode middager, sier Elisabeth som ikke har noe å utsette på råvarene fra Kolonihagen.

Menyene til Kolonihagen er fine og middagene er varierte, gode og sunne. De økologiske eggene som fulgte med, fulgte det også med fjær på. Og med kjøttstykket fra brødrene Ringstad i Rakkestad, fulgte det med en liten historie om hvor kjøttet kom fra.

– Her får du økologisk mat du vet hvor kommer fra. Det er ikke det at dette smaker revolusjonerende mye bedre enn de andre leverandørene, men helhetsinntrykket her er veldig, veldig bra. Dette er ukomplisert, ujålete, reint og ærlige middager. Dette er kjempebra. Terningkast seks, avslutter Finckenhagen.

Det eneste vi har å utsette på Kolonihagen er at de kun tilbyr middagskasser til to voksne og to barn, noe som kan bli i meste laget for single og par uten barn.

Se «TV 2 hjelper deg» på TV 2 torsdag klokken 20:30!