STERKT ØYEBLIKK: Cameron van der Burgh kjempet mot tårene ved Alexander Dale Oens gravstein (Foto: Sander Smørdal, © TV 2)
STERKT ØYEBLIKK: Cameron van der Burgh kjempet mot tårene ved Alexander Dale Oens gravstein (Foto: Sander Smørdal, © TV 2)

OL-mester Cameron van der Burgh besøkte kameraten Dale Oens grav

– Går opp for meg hvor mye smerte det må være for familien.

Øygarden (TV 2 Sporten): Cameron van der Burgh (24) benyttet bergensbesøket til å vise sin siste respekt og å møte Alexander Dale Oens bror.

Sørafrikaneren mener han og Alexander Dale Oen var to alen av samme stykke.

Samme humor, samme væremåte, samme konkurranseinstinkt. Det var grunnen til at de to kom så godt overens, mener han, til tross for at de var arge konkurrenter.

Det er da også slående likhetstrekk mellom de to i måten de for eksempel forholder seg til journalister på. En interesse, som virker genuin, for hva vi gjør og hvordan det går. Mer interessert i å stille spørsmål enn å svare.

Det er ikke ulikt måten Alexander Dale Oen forholdt seg til reportere som skulle formidle historier rundt hans svømmekarrière til eteren.

– Jeg tror det var noe av det som gjorde oss så like, men jeg lærte noe av Alex. En av de var å lære folk å kjenne, fordi små ting kan gjøre en forskjell. Det betyr mye for en person om du husker en detalj fra forrige møte når du møter dem igjen seinere, sier van der Burgh til tv2.no.

FØLELSLADD ØYEBLIKK: Cameron van der Burgh åpner porten inn til gravplassen der Alexander Dale Oen ligger begravet.
FØLELSLADD ØYEBLIKK: Cameron van der Burgh åpner porten inn til gravplassen der Alexander Dale Oen ligger begravet.

Annerledes besøk
Denne helgen returnerer brystsvømmeren til Bergen for å delta på byens Swim Festival.

– Jeg tenkte på det da jeg fløy inn. Det var trist å tenke på at Alex ikke fikk noen ny sjanse til å fly inn til Bergen, som han holdt så høyt

Han har deltatt på stevnet tre ganger før og tidligere også brukt flere uker til å trene sammen med Alexander Dale Oen i Vestlandets hovedstad, men denne gangen blir det annerledes.

Stevnet har fått tilnavnet Alexander Dale Oen Memorial etter den norske mestersvømmerens bortgang for nesten ett år siden. Sørafrikaneren avbrøt sitt nasjonale mesterskap for å delta i svømmestevnet i Sentralbadet.

Les også: OL-vinnere til Norge for å hedre Alexander Dale Oen

– Jeg tenkte på det da jeg fløy inn. Det var trist å tenke på at Alex ikke fikk noen ny sjanse til å fly inn til Bergen, som han holdt så høyt, sier van der Burgh.

– Bergen har vært et av mine favorittsteder å reise til, til tross for at det ofte er litt dårlig vær her. Folkene jeg har møtt her, familien til Alexander, og alt det festlige vi har funnet på er gode minner. Han møtte meg alltid på flyplassen, og jeg bodde alltid hos ham. Denne gangen bor jeg på et hotell, så det er klart det er annerledes. Å svømme konkurransen uten ham blir også et spesielt øyeblikk.

– Hadde et spesielt øyeblikk med Alex
Denne gangen startet ikke Norges-turen med å bli møtt av Alexander Dale Oens smil på flyplassen, men med et besøk på graven til sin tidligere konkurrent og venn.

– På grunn av problemer med å få innvilget visa i tide så fikk jeg ikke med meg begravelsen. På denne måten får jeg vist min siste respekt, sier en tydelig preget 24-åring ved graven til kameraten.

Cameron van der Burgh. (Foto: Matt Slocum/Ap)
Cameron van der Burgh. (Foto: Matt Slocum/Ap)
Han husker fremdeles øyeblikket da han fikk beskjeden. Han husker klokkeslettet og at han avbrøt treningen. At han gråt ukontrollerbart, noe han etter sigende aldri gjør.

Mange husker bildet av Cameron van der Burgh fra da han lå på banetauet og pekte mot himmelen etter at han hadde sikret OL-gull på 100 meter bryst.

Jeg dediserte løpet mitt til ham og gjennom å vinne hadde vi det jeg følte var et svært personlig øyeblikk.

Det var Alexander Dale Oens favorittøvelse, og på mange måter en avslutning for van der Burgh, som sier han så på nordmannen som sin beste venn i svømmefamilien.

– Det var et fint øyeblikk mellom Alex og meg. Jeg dediserte løpet mitt til ham og gjennom å vinne hadde vi det jeg følte var et svært personlig øyeblikk. Jeg avsluttet det på en måte der. Jeg har gått videre, men det er godt å være her nå, sier han.

– Å ha mistet noen som Alexander er alltid vanskelig, men når jeg er her går det mer opp for meg hvor mye smerte det må være for familien hans. Å leve med den realiteten av å miste din sønn eller bror må være ubeskrivelig, fortsetter han før han ber om et par minutter alene.

EN BLOMST TIL MINNE: Cameron van der Burgh plasserer en rose ved Alexander Dale Oens grav (Foto: Sander Smørdal, © TV 2)
EN BLOMST TIL MINNE: Cameron van der Burgh plasserer en rose ved Alexander Dale Oens grav (Foto: Sander Smørdal, © TV 2)

Besøkte Dale Oens barndomsbasseng
Sammen med TV 2 møter Cameron van der Burgh Alexander Dale Oens bror Robin i Øygarden Kulturhus, etter besøket på graven.

Der ligger bassenget både Robin og broren startet sine svømmekarrière. Eldstebror Dale Oen forklarer gjerne hvor de trente og hvor mange år de trente i det fire baner lange 25-metersbassenget.

Det virker uvirkelig langt fra OL- og VM-bassengene, både i størrelse og omgivelser.

– Det er kult å se hvor alt startet. Kanskje er det noen kommende Alex-er her, sier Cameron van der Burgh og nikker mot publikumsbaderne.

MIMRET: Robin Dale Oen og Cameron van der Burgh i svømmehallen der Robin og bror Alexanders svømmekarriere startet. (Foto: Sander Smørdal, © TV 2)
MIMRET: Robin Dale Oen og Cameron van der Burgh i svømmehallen der Robin og bror Alexanders svømmekarriere startet. (Foto: Sander Smørdal, © TV 2)
Robin Dale Oen er rørt over omtanken familien har fått fra så mange hold, og poengterer at familier mister noen hver dag uten at så mange bryr seg om det.

Bergen Swim Festival ble avlyst i fjor som følge av den store svømmestjernens bortgang, men er tilbake på plakaten i år.

– Det er for eksempel utrolig kjekt at de lager et minnestevne, og ekstra kjekt at det kommer så mye gode svømmere. Alle verdensmestrene og de olympiske mestrene gjør jo at minnet om Alexander fremdeles er veldig sterkt, og det viser hvor stor respekt han hadde blant folk, sier Robin Dale Oen

Alexander Dale Oen
Alexander Dale Oen

Alle verdensmestrene og de olympiske mestrene som kommer gjør jo at minnet om Alexander fremdeles er veldig sterkt

Imponert av Dale Oen Experience
Robin er for tiden fullt opptatt med planlegging av the Dale Oen Experience sin månedslange tur i Nordvestpassasjen.

Tirsdag er avreisedag på turen som erstatter den opprinnelige planen om å gå over Grønland, der danske myndigheter satt foten ned for unge iskryssere.

– Vi er sju stykker, tre voksne og fire barn, som skal av gårde – og det blir knallgøy, sier en entusiastisk Robin Dale Oen.

Etter å ha blitt forklart mer om prosjektet, som skal gi barn og unge positive opplevelser i naturen, som oftest i mindre skala enn en måned i Canada, er Cameron van der Burgh imponert.

– Det er det som er kult med Norge, at man kan gå utenfor stuedøren og så kan man gjøre slike ting. Aktivitetene er jo akkurat slik som Alexander elsket, sier toppidrettsutøveren.

Cameron van der Burgh mener man bør prøve å sørge minst mulig over at noen dør, men heller feire livet deres.

SOLID: ¿ Gravsteinen passer til Alex. Den ser sterk ut, sier Cameron van der Burgh. (Foto: Sander Smørdal, © TV 2)
SOLID: ¿ Gravsteinen passer til Alex. Den ser sterk ut, sier Cameron van der Burgh. (Foto: Sander Smørdal, © TV 2)

I løpet av helgen vil jeg møte noen av de vennene jeg har fått gjennom Alex ved mine tidligere besøk her. Da skal vi dele noen gode minner og en god del latter

Stjernespekket svømmefelt
Det er mye av målsettingen til Bergen Swim Festival som har samlet det de selv kaller tidenes råeste startfelt.

I tillegg til van der Burgh som vant OL-gull på 100 meter bryst, kommer Daniel Gyurta som laget en gullmedaljekopi til Alexander Dale Oens familie etter hans gull på 200 meter bryst.

Robin Dale Oen håper å få møtt Gyurta i Sentralbadet i løpet av helga.

Det vil definitivt Cameron van der Burgh, som skal konkurrere med Gyurta i et meget sterkt startfelt på 100 meter bryst, gjøre. Han vil også stille med Alexander Dale Oens badehette i finalen.

Helgen handler likevel om så mye mer.

– I løpet av helgen vil jeg møte noen av de vennene jeg har fått gjennom Alex ved mine tidligere besøk her. Da skal vi dele noen gode minner og en god del latter, smiler han.

Les også: Her besøker den ferske OL-vinneren Dale Oen i Bergen

PS: Bergen Swim Festival går i Sentralbadet, Bergen, fra fredag til søndag. I tillegg til Cameron van der Burgh og Daniel Gyurta er andre store svømmestjerner som Katinka Hosszu, Michael Jamieson, Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og hele det norske svømmelandslaget på plass.