Svanaug Grimstvedt var hos gullforretningen i Tyrkia og kom hjem med en ordreseddel fra gullforretningen på hele 730.000, . Svanaug Grimstvedt var også hos gullforretningen i Tyrkia. Pensjonisten var dette tidspunktet syk ifølge sønnen hennes, Abraham Grimstvedt. 
– Alle med gode øyne, eller du trenger ikke gode øyne engang for å se at mamma ikke var frisk. Hun hadde problemer, sier han til «TV 2 hjelper deg».
Svanaug Grimstvedt var hos gullforretningen i Tyrkia og kom hjem med en ordreseddel fra gullforretningen på hele 730.000, . Svanaug Grimstvedt var også hos gullforretningen i Tyrkia. Pensjonisten var dette tidspunktet syk ifølge sønnen hennes, Abraham Grimstvedt. – Alle med gode øyne, eller du trenger ikke gode øyne engang for å se at mamma ikke var frisk. Hun hadde problemer, sier han til «TV 2 hjelper deg».

Overtalt til å kjøpe gull for 730.000 kroner

En syk, eldre dame ble overtalt til å kjøpe gull for 730.000 kroner.

For en svært billig penge lokkes norske turister til luksushotell og spennende utflukter i Tyrkia. Men flere av dem kommer hjem flere titusener fattigere. En syk, eldre dame ble overtalt til å kjøpe gull for 730.000 kroner.

Også flere andre turister har kontaktet «TV 2 hjelper deg» med lignende historier. De sier de er blitt overtalt eller lurt til å kjøpe gull for mange titusener.

Club Royal

Det er norske Club Royal som er turoperatør for reisene, som selges svært billig. I reklamen for turene lokkes det med luksushotell og spennende utflukter.

Utfluktene består både av turer til naturskjønne områder, men ikke minst shopping. Normalt besøker bussene med de norske turistene butikker med både tepper, skinnvarer og gullsmeder.

– Jeg har aldri sittet så mye på buss i hele mitt liv som jeg gjorde der nede, sier pensjonist Leif Halvorsen til «TV 2 hjelper deg».

Les også: Ny trapp til 75.000 kroner raste sammen

Kjøpspress

Leif Halvorsen følte seg presset til å kjøpe en ring og et halssmykke, og betalte 30.000 kroner til sammen.

Egentlig hadde han ikke planer om å kjøpe noe gull, men han sier guiden og en gullselger overtalte ham. Salget foregikk inne på et rom hvor bare guiden, selgeren og Leif var til stede.

– Jeg hadde aldri drømt om at det skulle bli et sånt kjøpspress, sier Leif.

Argos' gullkvittering.
Argos' gullkvittering.

Verdt halvparten

Hjemme i Norge fikk Leif seg enda en nedtur da gullet skulle takseres.

Magne Rønning hos Mestergull i Tønsberg mener de samme smykkene ville ha kostet ham 14.000 kroner i Norge, altså under halvparten av hva Leif betalte i Tyrkia.

– Det skulle jo være billigere i Tyrkia, sier Leif.

Leif har kontaktet Club Royal og bedt om hjelp til å omgjøre kjøpet, men ingenting har skjedd.

Les også: Reiseforsikringen sviktet – familien måtte kjøre dødssyke Roger hjem fra Spania

– Stygt

Svanaug Grimstvedt var også hos gullforretningen i Tyrkia. Pensjonisten var dette tidspunktet syk ifølge sønnen hennes, Abraham Grimstvedt.

– Alle med gode øyne, eller du trenger ikke gode øyne engang for å se at mamma ikke var frisk. Hun hadde problemer, sier han til «TV 2 hjelper deg».

Med hjem fra Tyrkia, hadde moren en ordreseddel fra gullforretningen på hele 730.000,-.

40.000,- ble forskuddsbetalt. Resten skulle betales på avdrag, og varene skulle sendes hjem til Norge.

Svanaug døde i desember 2012. Før hun døde, fikk familien stanset kravet mot henne på 690.000 kroner. Men de 40.000 hun allerede hadde betalt, kunne ikke betales tilbake. Grimstvedt fikk aldri tilsendt noe gull av forretningen i Tyrkia.

Abraham føler det var stygt gjort å selge så mye gull til en person, han mener man lett kunne se ikke var ved god helse.

– Det er dårlig gjort å dra folk til et firma som de vet lurer folk. Jeg syns Club Royal som solgte ho reisa, skal ta ansvar og rydde opp, sier han.

Også Grimstvedt har henvendt seg til Club Royal og gullforretningen i Tyrkia for å få omgjort kjøpet, men fortsatt har de ikke sett noe til pengene.

Les også: Frykter at ulovlig mur skal dundre inn i soverommene

Avvist av gullselger

«TV 2 hjelper deg» reiste i mars i år til Tyrkia for å snakke med Argos, forretningen som solgte gullet til Grimstvedt og Halvorsen.

ARGOS:  Forretningen som solgte gullet til Grimstvedt og Halvorsen.
ARGOS: Forretningen som solgte gullet til Grimstvedt og Halvorsen.

Selskapet sier at de har mottatt klager fra begge, men at Leif Halvorsen har klagd for sent. Kjøpet kan ikke heves. Videre sier Argos at de er sterkt uenig i den taksten som er gjort i Norge, og at taksten ikke viser rett salgsverdi.

Videre forteller Argos at Abraham Grimstvedt ikke kan få igjen de 40.000,- som ble innbetalt da moren var i butikken, dette fordi de anser det som et depositum for smykker som er satt i produksjon, og som de har hatt produksjonskostnader ved.

De er allikevel villige til å sende en andel av de spesial lagde smykkene, til en verdi lik depositum, til familien Grimstvedt.

Les også: Vibeke fikk tatovert på øyenbryn: – Det ser ikke naturlig ut i det hele tatt

Club Royal har ansvar

Leder i Hovedorganisasjonen Virke, Leif Forsdahl, mener Club Royal som reisearrangør har et ansvar til å hjelpe sine reisende, både etter pakkereiseloven og etter alminnelige erstatningsregler.

«TV 2 hjelper deg» har i lang tid forsøkt å få til et intervju med Svein Bentzen i Club Royal. Han står oppført som styreleder og sier han er markedssjef i selskapet. Han er også den eneste som kan uttale seg i saken. I en epost til «TV 2 hjelper deg», understreker Bentzen at Club Royal ikke har noe samarbeid med gullforretningen i Tyrkia.

– Alle henvendelser blir behandlet og alle får hjelp, men dette vil ikke si det samme som at vi klarer å løse en eventuell sak slik som kunden ønsker den løst. Vi vil alltid gjøre vårt beste for vår kunde, men avgjørelsen i slike saker er ikke opp til oss, skriver han til «TV 2 hjelper deg».

Både Grimstvedt og Halvorsen har uttalt at turene til Tyrkia var preget av et sterkt kjøpepress, men Bentzen skriver til «TV 2 hjelper deg» at Club Royal i forkant av avreise, advarer turistene mot dette.

– Vi synes vi gir tilstrekkelig informasjon om kjøpepress og prutning og at tyrkisk handelsmoral som er helt annerledes enn den vi er vant med her i Norge, skriver han videre.

Bentzen skriver også at de nå vil bli presisert ovenfor de reisende flere ganger under bussturene i Tyrkia.

Har du opplevd noe lignende? Ta kontakt med TV 2 hjelper degs reporter.

Se TV 2 hjelper deg torsdag klokka 20:30.