costume forside
costume forside

– Denne førstesiden ser rett og slett syk ut

Redaksjonssjefen i Etter Børs i Dagens Næringsliv har med flere andre latt seg provosere av Costumes siste forside.

Forsiden av motebladet Costume denne måneden har satt sinnene i kok på sosiale medier. Mange mener forsiden er en ren dyrkelse av spiseforstyrrelser og en av de som har engasjert seg i saken er redaksjonssjefen i Etter Børs i Dagens Næringsliv, Sarah Sørheim.

– Jeg reagerte helt sånn intuitivt. Jeg er vant til å se et utall dameblader i kioskene med modeller av ikke så varierende størrelse. Dessverre har vi vent oss til å se kvinnekroppen som en salgsplakat. Det kan man mene mye om, men jeg skjønner jo moteblader må vise fram moteklær på forsiden, og da må de jo nødvendigvis henge på et menneske, det er for så vidt greit, men denne førstesiden ser rett og slett syk ut. Det ser ikke ut som et ekte menneske, sier Sørheim i «Ettermiddagen» på TV 2.

Hun mener bildet har lite med virkeligheten å gjøre, og at modellen ser ut som et barn med kjempestort kvinnehode. Hun mener redaktøren i Costume burde holdt bildet tilbake.

– Det ikke greit å konstruere et bilde som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Og det skal man være litt forsiktig med å sende ut i offentligheten, for det sitter mange gutter og jenter rundt og tror at det er slik det skal være, og det er det ikke. Det må man ta litt ansvar for, sier hun engasjert.

Les også: Barbie-blogger lever på 400 kalorier om dagen

Modellmamma reagerte

Til tross for at modellmamma Eivor Øvrebø er vant til tynne jenter i modellbransjen, så reagerte også hun på forsiden denne måneden.

– Min første reaksjon var at her var det noe som var «klin gærent», for her har hun fått for stort hode, og det var min første reaksjon på denne forsiden.

Men hun prøver også å forklare hvorfor bildet har blitt som det er.

– Stakkars jente, hun har fått et altfor stort hode. Dette er en blanding av fotograf og posering. Til Siris fordel, må jeg jo si at Siri (modellen, red.anm.) er en liten fugl av et menneske, hun er spe. Den poseringen hun gjør her gjør henne jo smalere. Hun har rundet skuldrene sine, hun har armene foran og hun blir seende mer smalere ut. Om bildet har blitt strukket, det er det kun fotografen som kan si noe om, sier modellmamma Eivor Øvrebø.

Les også: Slik ble Sarah Surland (19) kjendis over natten

– Jeg blir flau på deres vegne

Ingeborg Senneset har selv slitt med spiseforstyrrelser tidligere, og reagerer også på motebladets forside.

– Jeg syns virkelig ikke noe om den. Jeg blir flau på deres vegne, at de ikke har kommet seg forbi det stadiet. Det ser veldig stusslig ut fra noen som betegner seg som et motemagasin. Det har lite hensikt å prøve å få gjort noe med uformelle medier som blogger, om formelle medier og ukeblader skal sende ut slike signaler, sier hun til «Ettermiddagen».

Les også: Toppbloggeren hylles for åpenhet om sine psykiske lidelser

Kan føre til spiseforstyrrelser

Senneset tror ikke en slik forside i seg selv kan gjøre at man utvikler spiseforstyrrelser, men mener den kan bidra til det.

– Det blir en undergravelse av normalitetsbegrepet. For meg ser hun retusjert ut, men det har jeg ikke noe belegg for å hevde. Det er en lang rekke ting som gjør at man får en spiseforstyrrelse. Denne forsiden kommer neppe til i seg selv å føre til spiseforstyrrelser, men den bidrar til en referanseramme som tar knekken på selvtilliten. For dem som står i fare for å utvikle spiseforstyrrelser kan en slik forside representere et løsningsforslag, sier hun.

Selv unngår hun å se på motemagasiner for ikke å bli fristet tilbake til sykdommen.

– Ja, grunnen til at jeg ikke ser på utsiden av bladene, er fordi jeg gjenkjenner mekanismene. Det roter med hodet mitt, på grunn av min forhistorie, avslutter hun.

Ettermiddagen har forsøkt å få kontakt med Costumes redaktør, men hun har ikke svart på våre henvendelser.