Adeccoligaen
Adeccoligaen
Adecco
Adecco

Sjekk TV 2 Sportens Adeccoligatips

Vi tipper midtsjiktet i Adeccoligaen.

Sesongen i vår nest øverste divisjon sparkes igang denne helgen. Mandag avsluttes åpningsrunden med TV2-sendt mandagskamp.

Det er nytt av året med tre spilledager stort sett hver runde, hvor runden starter med TV-kamp på lørdager, fortsetter med 6 kamper på søndager og avsluttes med TV2-sendt kamp på mandager.

Mens Tippeligaen har ferie under sommerens U-21 sluttspill i Israel, triller ballen videre i Adeccoligaen. Det spilles 15 kamper frem til 7. juli, og de siste 15 gjennomføres med oppstart 28. juli. Siste serierunde spilles 3. november.

Kokos-liga, helt–umulig-å-spå-liga, osv. er kallenavn på Adeccoligaen, på grunn av dens uforutsigbarhet og at hele 25 prosent av lagene rykker ned ved endt sesong. Vi har prøvd på best mulig måte analysere Adeccoligaen 2013, men det vi allerede helt sikkert kan slå fast er at det skal veldig mye til om vi treffer blink.

Allikevel er tipset vårt veloverveid og vi står inne for alle de vurderingene som er gjort, men det må tas i betraktning at tipset ble ferdigskrevet noen timer før overgangsvinduet ble stengt.

Tredelt tabell
Vi i TV2 ser for oss en tabell i år som deler seg i tre. Et toppstrid mellom 5 klubber vi mener skiller seg ut i forhold til bredde, kvalitet i stall, kvalitet i trenerteam og erfaring på dette nivået. Deretter 6 lag som kjemper om å enten melde seg på i kampen om kvalikplasser eller for å unngå å dette ned i striden for å unngå nedrykk. Til slutt 5 lag vi mener er merkbart svakere enn lagene foran seg på tabellen, som vi er nesten sikre på at vil kjempe om de nederste plassene på tabellen og prøve å komme seg på riktig side av nedrykksstreken. Men nesten alltid er det et lag som er tippet i bunn som overrasker, vi får se om det skjer i år!

Bryne hever seg
Denne delingen av tabellen er vi rimelig komfortable med. Men hvem som havner hvor innenfor de ulike kategoriene er vi mer usikre på. Spesielt så mener vi at de 6 midterste lagene er meget jevne. Med stang inn kan det laget vi tipper på 11. plass ende opp på kvalik. Vi er rimelig trygge på at vi har plassert de 5 svakeste lagene nederst, men er ikke like sikre på hvem av dem som overlever i år. Toppen av tabellen mener vi er mer transparent, og vi tror vi har truffet rimelig greit her. Men hvem vet?

Sesongen ruller som sagt i gang denne helgen, det er bare å lese seg opp på de ulike stallene og gjøre seg opp sin egen mening!

Her er åpningsrunden:
HamKam – Stabæk, 1530 på Briskeby stadion lørdag.
Bodø/Glimt – Ull/Kisa, 1800 på Aspmyra stadion søndag.
KIL Toppfotball – Mjøndalen, 1800 på Gjemselund Stadion søndag.
Kristiansund BK – Elverum, 1800 på Idrett søndag.
Ranheim – Vard Haugesund, 1800 på DNB Arena søndag.
Strømmen – Sandefjord Fotball, 1800 på Strømmen stadion søndag.
Fredrikstad FK – Hødd, 1900 på Fredrikstad stadion mandag.

6. Bryne FK
Mønsterbruket på Jæren er en svunnen tid, 10. sesongen på rad i Adeccoligaen for de hardtsatsende Jærbuene!

Etter Brynes nedrykk fra Tippeligaen i 2003 har laget slitt voldsomt. Med store ambisjoner, kanskje enda større forventninger og en relativt romslig økonomi, har laget som best havnet på 3. plass på tabellen og har i realiteten aldri vært i nærheten av å rykke opp igjen til Tippeligaen.

Vegar-Landro
Vegar-Landro

Klubben har i tillegg lagt seg til en dårlig vane med å sparke trenere, noe som kanskje skyldes at det hersker litt urealistiske forventninger til klubbens a-lag. De tre seneste sesongene har i 2010, 2011 og 2012 henholdsvis 9. 9. og 10. plass å vise til. I fjorårets sesong var laget under nedrykksstreken i siste runde, men de klarte til slutt å vinne sin kamp og berget med det plassen i Adeccoligaen.

Selv om vi innledningsvis skrev at økonomien er relativt romslig, har det vært tøffe tak de seneste årene. Men det skyldes like mye gammel moro og at kostnadsnivået i klubben er for høyt. Allikevel må man se litt bak pengebruken også, da det koster mer å få en spiller til å flytte til Jæren og bosette seg der enn det er å få tak i en spiller i Oslo-området hvor det tross alt bor mange ganger så flere mennesker. Men klubben er så å si helprofesjonell, har flotte treningsforhold og bør kunne være attraktiv for ambisiøse spillere samme hvor de kommer fra i landet.

Vi kan vel si at Bryne har ny trener for året, selv om rutinerte og dyktige Gaute Larsen kom inn da det gjensto drøye ti runder av fjorårets sesong. Han hadde umiddelbar suksess hvor de vant både Glimt og Sarpsborg 08 i starten av hans virke. Allikevel var det mer enn rutine og kompetanse som trengtes på Jæren, og trener Larsen slet som sagt langt inn i siste runde med å redde stumpene i divisjonen. Han har tatt grep, noen tøffe og upopulære, for å revitalisere troppen. Ut har det forsvunnet litt eldre rutinerte spillere, som er erstattet med yngre friske bein. Det skal sterk rygg for å beslutte ikke å forlenge med spillere som Kai Risholt og Kai Ove Stokkeland.

Spillere inn:
Andreas Ulland Andersen (Sandnes Ulf), Eirik Jakobsen (Viking), Henrik Breimyr (Viking), Oddbjørn Skartun (FK Haugesund), Rogvi Baldvinsson (Ålgård), Krister Wemberg (Molde), Aram Khalili (Bodø/Glimt), Truls Sælevik Vagle (egen juniorstall), Jon Helge Tveita (lån fra Viking FK)

Oddbjørn-Skartun
Oddbjørn-Skartun

Spillere ut:
Kim Robert Nyborg (Egersund), Kai Ove Stokkeland (Egersund), Kai Risholt (Etar Bulgaria), Mobi Okoli, Stenersen, Chris Pozniak (lagt opp), Anders Dahle Thorsen (Ålgård), Diogo Fernandes (Brasil), Geir A. Herrem, Øyvind Kverneland Braaten (Frøyland), Dahle Høyland (Ålgård)

Mye rutine har forvunnet ut av porten på Bryne Stadion, også mye kvalitet. Vi tror savnet av Stokkeland, Risholt og Herrem blir merkbart da disse sto for mye av trykket i gruppen og var meget sterke duellspillere i et dødballsterkt lag. Allikevel så ser det ut til at laget står styrket til denne sesongen. Breimyhr og Jakobsen kom i fjor høst og viste seg å være solide tilvekster, i tillegg har laget kapret en rekke andre gode Adeccoligaspillere som Ulland Andersen, Khalili, Wemberg, Skarthun, osv. En revitalisering av troppen som har gjort laget mer spillende og kanskje mindre sårbare for skader.

Vurdering av stallen:

Keepere:
Roger Eskeland er lagets keepertrener, og han har hatt en god hånd om unge Anders Kristiansen i en tid nå. Kristiansen har spilt fast de siste årene og har, selv han bare er 22 år, rukket å bli en rutinert keeper allerede. Kristiansen er en god skuddstopper og fantastisk igangsettingsarbeidet både fra arm og fot. Hans svakhet, som de fleste norske keepere, er feltarbeidet. De to andre som utgjør keeperteamet er Jonas Høidahl og Fredrik Vigre. De må nok regne med å sitte å se på og lære av sin 1. keeper og keepertrener noen år til. Kristiansen sto alle 30 kampene i fjor og er ikke en kar som kaster inn duken i tide og utide.

Forsvar:
Landro er lagets kaptein og legger beslag på høyrebacken. Han er en god offensiv back med en flott innleggs- og dødballfot. På stopperplassen er det veldig hard og tett konkurranse mellom flere sterke navn. Tommy Eide Møster, Baldvinsson, Lode og Wemberg kjemper om to plasser. Wemberg er hentet inn på lang kontrakt og vi tror han starter. Ved hans side tror vi Lode spiller, men når Eide Møster blir helt skadefri kommer han helt sikkert til å starte. Dermed kjemper Baldvinsson og omskolerte Romslo om venstrebacken. Vi tror Baldvinsson drar det lengste strået her. Men man skal også huske at gode Alexander Midtsian er i troppen, men foreløpig ute av spill på ubestemt tid. Blir han kampklar og i form er det trolig at han starter på venstresiden bak.

Midtbane:
Også tett konkurranse i midtbaneleddet. Ertzeid ser ut til å ha fått en ny vår og starter sentralt. Ved sin side får han Breimyhr, som var meget god på høsten i fjor. Men også Urstad var solid og vil kjempe med nebb og klør for å kapre denne plassen. I tillegg kan Khattab brukes sentralt. På kantene er Ulland Andersen et klart valg på venstresiden. Alternativet her er Khattab eller Larshus Larsen. På høyresiden kommer innlånte Tveita til å spille etter hvert, men nevnte Larshus Larsen kan nok komme til å starte sesongen. I dette selskapet kommer nok Sælevik Vagle til først og fremst å være lærling, men er en veldig spennende spiller for fremtiden.

Andreas-Ulland-Andersen
Andreas-Ulland-Andersen

Angrep:
Etter at Khalili ble hentet inn i siste liten, har det blitt tett konkurranse på topp også. Han kommer nok til å starte de fleste kampene, dermed blir det stor kamp mellom Khattab, Skarthun og Jakobsen om den siste plassen. Slik det ser ut nå så blir det Khattab som starter, sammen med Skarthun. Men når Khalili blir varm i trøyen så blir det dagsformen på de fire som avgjør hvem som starter, samt hvilket kampbilde som ventes. Jakobsen for eksempel er en hardtarbeidende og hurtig spiss som blir brukt når laget forventer mye bakrom hos motstanderen.

Antatt lagoppstilling 4-4-2: Kristiansen – Landro, Wemberg, Lode, Baldvinsson – Tveita, Ertzeid, Breimyhr, Ulland Andersen – Khattab, Skarthun
Profil: Ulland Andersen. På sitt beste en kantspiller i norsk toppklasse. Fantastisk dødballfot og et fryktet skudd.
Ung profil: Innlånte Tveita kan fort bli en profil i Adeccoligaen. Tok Tippeligaen med storm i fjor våres, og har et flott tempo og et stort potensial.

Vi har som målsetting å ta minst 46 poeng, og da er vi rundt kvalik-plass! Gaute Larsen, trener

Generalprøve: 5-1 hjemme mot Egersund IK

Konklusjon:
Bryne har skuffet oss år etter år. De ser ut som en million på La Manga og i starten av sesongen, men har en dårlig evne til å rote det til for seg selv utover i sesongen. Mye av årsaken til dette har vært en meget stor skadefrekvens samt at de ikke har evnet å gjøre Bryne Stadion til det fortet det en gang var. Bryne har vært flinke i dette overgangsvinduet og ser styrket og mer moderne ut enn på lenge, og kan fort bli årets overraskelse i Adeccoligaen.

7. Stabæk Fotball
Vi tror ikke på snarlig retur til Tippeligaen for Stabæk!

Stabæk hadde en forferdelig sesong i fjorårets Tippeliga. De scoret for få mål, de slapp inn for mange baklengs og tok knapt poeng. Når de i tillegg ble kastet ut av sin egen fotballstue så kan man vel trygt si at de siste par årene har vært en gedigen nedtur for de ellers så fargerike og optimistiske Bæringene. Det er ikke lengre enn fire sesonger siden klubben tok sitt første og eneste seriegull i Tippeligaen, et gull som skulle vise seg å være fundert på en økonomi bygget på sandgrunn. Nå skal laget prøve å kjempe seg tilbake til det gjeve selskap, men vi tror klubben gjør lurt i å konsolidere stillingen et par sesonger fremover.

Martin Andresen var på Stabæk-trening 7. januar 2013. (Foto: TV 2)
Martin Andresen var på Stabæk-trening 7. januar 2013. (Foto: TV 2)

Økonomien i klubben sies nå å nærme seg et nivå som de klarer å ha kontroll på. Men det nivået er ikke spesielt høyt, og det er en klar begrensning for lagets prestasjoner at det ikke er rom for profesjonell satsning på Nadderud Stadion. Samtidig vet man aldri på Oslo Vest, enten så detter det ut nye skjelett ut av skapet eller så renner det flere millioner inn på kontoen. Uansett så ser det ut til at årets satsning blir meget begrenset, i hvert fall frem til vinduet åpner til sommeren.

Spillere inn:
Martin Andresen (comeback), Morten Thorsby (egen stall), Jonathan Rasheed (Sylvia Norrköping), Nicolai Næss (Vålerenga), Anders Trondsen (egen stall).

Spillere ut:
David Hanssen (lagt opp), Veigar Pall Gunnarsson (Island), Torstein Andersen Aase (KFUM), Bjarni Eiriksson (Valur), Abdurahim Laajab (Bodø/Glimt), Elfar Helgason (Randers FC), Sean Cunningham (Molde), Kim Andre Hunstad (Kjelsås), Christer Kleiven (Odd), Jan Kjell Larsen (lagt opp).

Det er ingen tvil om at et meget svakt Tippeligalag fra i fjor er ytterligere svekket inn mot årets sesong. Hvis man ser regnestykket spillere inn kontra spillere ut så kan man miste nattesøvnen på Nadderud. Men det gror godt i egne rekker i Stabæk, samtidig som de har signert vår gamle landslagskaptein Martin Andresen til å holde unggutta i ørene. Så alt i alt trenger det ikke bli så galt, men det ser litt stygt ut.

Vurdering av stallen:

Keepere:
Sayouba gjorde sine saker greit i sin debutsesong i norsk fotball. Til tider var han en levende vegg bak et vaklende forsvar, men plutselig kunne det utroligste fyke inn i nettet bak han. Han konkurrent fra i fjor, Jan Kjell Larsen, har lagt opp, og inn har Rasheed kommer fra svensk Superettan. På dette nivået mener vi laget er mer enn godt nok forspent, og kanskje er dette lagets beste lagdel.

Forsvar:
Dette er også en god lagdel hos vestkantgutta, men det finnes ikke konkurranse i det hele tatt i den bakre fireren. Haugsdal er omskolert til back og kan på sikt bli en meget habil sådan med godt pasningsspill og god fart. Jalasto og innlånte Næss fra VIF danner et godt stopperpar, med mye duellkraft og relativt greie ballferdigheter. Hammer skyves ut fra sin stopperposisjon for å bekle venstrebacken, en posisjon som på sikt vil utvikle den lovende spilleren til å bli en ennå bedre stopper. Benjaminsen er et alternativ som kan brukes på back, og er på sitt beste god nok på dette nivået. Danske Søndergård Lange kan også kjempe om en plass, men de fire førstnevnte er nok bankers hvis de er tilgjengelige.

Midtbane:
Dette leddet er skadefritt et av divisjonens sterkeste. Dog må vi vente å se om Andresen klarer å komme i form, holde seg i form og forbli skadefri før vi tar helt av. Vi må huske at han var på vei ned da han ga seg i 2008, og vi blir meget imponerte hvis han holder seg fresh og skadefri hele sesongen. Men med Brustad og Sortevik på hver sin kant, og Andresen og Haidar/Stengel på sentralt vil laget ha en meget sterk midtbane. Og vi skal heller ikke glemme unge Trondsen og Kassi, spillere som er i rivende utvikling og fort kan spille seg inn i dette gjeve selskap.

Herman Stengel.
Herman Stengel.

Angrep:
Både Sortevik og Stengel kan bli brukt i den hengende spissrollen, en rolle de er meget habile i begge to. Hvis trener Belsvik ønsker to rene spisser rår han over Boli og Stokkelien. Boli var til tider meget god i fjor, men slet voldsomt med uttelliingen. Stokkelien har vist sitt potensial tidligere, men sliter med å komme tilbake til gamle høyder. Hvis en eller begge av disse knekker koden i år vil Stabæk ha et meget godt angrep.

Men skrantende økonomi kan man kanskje ikke vente at man har bedre dekning i troppen. Men vi stresser nok en gang at det kommer mange gode unge spillere fra klubbens yngre rekker, og man skal ikke se bort ifra at en eller flere av de slår igjennom i år. Uansett, så er et skadefritt Stabæk godt nok til å kjempe jevnt med alle topplagene.

De har en bra keepersetting, godt forsvar, meget god midtbane og et spennende angrep, men etter vår mening for liten konkurranse om plassene i en altfor tynn tropp. Men vi vet det kommer 1-2 nye spillere i timene før overgangsvinduet stenger, og da kan situasjonen endre seg noe.

Antatt lagoppstilling 4-4-1-1: Sayouba – Haugsdal, Jalasto, Næss, Hammer – Brustad, Stengel, Haidar, Sortevik – Stokkelien - Boli
Profil: Martin Andresen. Forbilde hvis han kommer i form og holder seg skadefri.
Ung profil: Herman Stengel. Godt overblikk, flott teknikk og et stort talent.

– Ambisjonen vår er å utvikle den enkelte spiller og ha ballen mer enn våre motstandere. Petter Belsvik, trener.

Generalprøve: 4-1 borte mot Strømmen IF

Konklusjon:
Vi er meget usikre på hvor gode Stabæk blir i år, og det er to faktorer som gjør oss det. For det første er vi ikke helt overbevist at Andresen klarer å komme seg i god nok form og forbli skadefri, slik at han får vært det forbilde og den mentoren han kan være. Og vil han bli god nok og dekke nok rom når han ikke spiller på det beste laget i divisjonen?

På sitt beste vil han kunne prege Adeccoligaen, ingen tvil om det. Og det hadde jo vært gøy om han hadde kommet opp på sitt beste nivå igjen! Det andre som gjør oss usikre er hvor tynn troppen er. Holder laget seg skadefritt kan de kjempe om de øverste plassene, får de bare et fåtall av skader vil de havne langt ned på tabellen. Så vår mening er at Stabæk trenger stang inn og flaks med skader i år, hvis ikke blir det fort en kamp på nedre halvdel.

8. HamKam
Vi tror de økonomiske begrensningene er det største hinderet for at Kamma skal blande seg helt inn i kvalik-striden i år!

HamKam skal inn i sin tredje sesong på rad i Adeccoligaen. De foregående sesongene har laget kommet på henholdsvis 6. og 8. plass på tabellen. Men kun 2 poeng i trekk fra NFF gjorde at laget ikke kom på 6. plass i fjor også, og dermed ville ha spilt kvalik til Tippeligaen i fjor høst.

Og grunnen til at NFF trakk Kamma to poeng i fjor var mangler i lisens-søknaden, eller med andre ord at det ikke var tilstrekkelig orden i sysakene i økonomien. Om dette skyldes for høyt kostnadsnivå, gammel fornøyelse eller overbruk i bygging av ny stadion skal ikke vi spekulere i, men fakta er at trener Skogheim helt klart blir hemmet av den økonomiske situasjonen som er i klubben for tiden.

Vegard-Skogheim
Vegard-Skogheim

Vegard Skogheim og Svein Inge Haagenrud gjør en flott jobb i den gamle storhet fra Mjøsas bredder. Fra å ha vært en del av en klubb som viste klare tegn på en tid i norsk fotball som var preget av at ”alle trær vokser inn i himmelen” med, er nå disse to gutta primus motorer og tar seg av det meste av daglig drift på Briskeby.

Spillere inn:
Lars Øvernes (Haugesund), Emil Holst (egen stall), Viktor Adebahr (Ull/Kisa), Aziz Idris (Mjøndalen), Woo Enger (egen stall), Bekkevold (egen stall), Erik Tønne (Sheffield United, lån).

Spillere ut:
Thomas Lehne Olsen (Strømsgodset), Ivar Rønningen (lagt opp), Gary Hogan, Ørjan Berg Hansen, Dyre Ekeberg Schjerve (Lørenskog), Christer Jensen (Grorud).

Det som det stilles størst spørsmålstegn ved rundt spillerlogistikken til Kamma, foruten at de har en liten tropp, er om de har klart å sette sammen et godt nok keeperteam og om de klarer å erstatte Thomas Lehne Olsen som har reist til Strømsgodset. Midtbaneleddet er styrket selv om rutinerte Ørjan Berg Hansen har forlatt klubben. Idris og Adebahr inn gir trener Skogheim mulighet for å dytte Dahle og Nedrebø opp i angrepet hvor de muligens hører hjemme begge to.

Vurdering av stallen:

Keepere:
Dyre Ekeberg Schjerve, Ivar Rønningen og Gary Hogan er ikke lengre å regne med. Inn har relativt urutinerte Lars Øvernes fra Haugesund kommet, samt at unge Emil Holst er tatt opp fra egen juniorstall. Øvernes er foreløpig et klart førstevalg av disse to, selv om Holst er meget lovende. Vi mener, selv om dette er to spennende keepere, at laget er svekket i denne posisjonen fra i fjor. Men Øvernes kan ta steg i år når han endelig får den tillitten keepere ofte trenger.

Forsvar:
Bjerke er den ubestridte forsvarssjefen etter at han har blitt flyttet lengre tilbake på banen på sine eldre dager. Ved sin side får han Lie, som er en god duellspiller og har en flott venstrefot. Men begge mangler tempo, noe som gjør at laget ofte må legge seg lavere i banen enn ønsket i enkelte kamper. Stopperalternativer er Asani eller anvendelige Aalmen. På sidebackene fortsetter solide Jevne Hagen og Riise. Alternativ her er anvendelige Aalmen, Lie eller Bjerke ut som back.

Midtbane:
I midtbaneleddet er det flust av spillere og meget god dekning. Vi er rimelig sikre på at Idris blir anker på midtbanen etter sin overgang fra Mjøndalen. På indreløper har trener Skogheim flere valg, der både Sildnes, Hagen, Adebahr, Tronsmoen, Enger og Bekkevold kan spille. I tillegg er både Nedrebø og Dahle som til daglig er vinger, høyst kapable til å bekle disse rollene. Men vi tror at Sildnes og Adebahr blir valgt, selv om vi er fullt klar over kapasiteten til både Hagen, Dahle og Nedrebø i denne posisjonen.

Angrep:
Toppscorer Tore Andreas Gundersen er ubestridt midtspiss. På vingene er det heller ikke veldig stor konkurranse om plassene for tiden, men Nedrebø og Dahle er meget gode spillere og vil utgjøre en flott trio på topp.

I Tore Andreas Gundersen har HamKam en av Adeccoligaens beste spisser, og i dag skal nabo Elverum få kjørt seg.
I Tore Andreas Gundersen har HamKam en av Adeccoligaens beste spisser, og i dag skal nabo Elverum få kjørt seg.

Tilley Solhaug er alternativ på vingen, og også han holder et greit nivå. Unge Tønne blir spennende å se i sin retur til norsk fotball, mulig han presser Dahle ned i midtbaneleddet.

Som vi har nevnt gjentatte ganger, stallen holder god kvalitet men er for tynn. Keeperplassen er svekket fra i fjor slik vi ser det, ikke fordi at Øvernes er noen svak keeper men mer fordi det hersker mer usikkerhet der nå enn med Hogan og Rønningen. Forsvaret er også et ledd av god kvalitet, men med en skade og en karantene er man inne på beinet med en gang. Midtbanen derimot er godt besatt og det finnes mange meget gode løsninger på å sette sammen trioen på midten. Helt på topp er kvaliteten også god, og sist ankomne Tønne vil gi større bredde i et noe tynt ledd.

Antatt lagoppstilling 4-3-3: Øvernes – Jevne Hagen, Bjerke, Lie, Riise – Adebahr, Idris, Sildnes – Nedrebø, Gundersen, Dahle
Profil: Tore Andres Gundersen. Stor, sterk toppscorer. Leverer varene hvert år!
Ung profil: Emil Sildnes. Eminent teknisk midtbanespiller, med godt overblikk. Blir dette sesongen hans gjennombrudd kommer?

– Ambisjonen for i år er å ta 3 poeng i seriestarten, det har vi sjelden klart til nå. Så tar vi det derfra! Svein Inge Haagenrud, Sportslig leder/Assistent-trener

Generalprøve: 1-1 hjemme mot Follo FK

Konklusjon:
HamKam er under trener Skogheim et til tider meget morsomt lag å se på, spesielt for den nøytrale tilskuer. Er man derimot ihuga patriot kan det bli for stor påkjenning , da laget varierer veldig i prestasjon og resultat fra kamp til kamp. Kamma er ikke et spesielt godt hjemmelag, og tok like mange poeng på bortebane som på hjemmebane i fjor. Det kan henge sammen med at hjemmepublikummet henger litt igjen i gamle dager da laget var et godt lag og et godt hjemmelag, slik at det ofte blir en litt utrivelig stemning på Briskeby hvis laget ikke ruller over motstanderen. Vi mener det ikke er mye som skal til for at Kamma skulle truet de beste klubbene i divisjonen, men de økonomiske rammene rundt laget er rett og slett ikke gode nok til å blande seg helt inn i toppen.

9. Hødd IL
Vi har en liten magefølelse av at vi tipper Hødd for lavt, men vi tror bakrus fra cupfinalen, spillere som ønsker seg andre steder og europacup er faktorer som hindrer laget fra en topp-plassering.

Etter å ha rykket opp til Adeccoligaen igjen i 2010 etter mange års fravær fra toppfotballen, gjorde Hødd en akseptabel førstesesong og endte på 8. plass. Det var derfor knyttet relativt store forventninger til laget i fjor, men laget hadde en forferdelig vårsesong og berget så vidt plassen på målforskjell i den siste serierunden. Allikevel må fjoråret betegnes som en suksess, da laget presterte meget godt i cupen og til slutt slo TIL i cupfinalen på Ullevål. Laget har med disse prestasjonene klart seg igjennom den vanskelige andresesongen i Adeccoligaen, samt at de er kvalifisert for spill i europacupen.

Pål-Helland
Pål-Helland

Økonomien i klubben er god, dog ikke blant de største i Adeccoligaen. Men cupsuksess i fjor og europacupspill i år, gir trener Nilsen langt større økonomiske rammer enn han har vært vant med tidligere.

Spillere inn:
Joachim Magnussen (Hønefoss) Jesper Törnqvist (Alta), Andreas Lie (Aalesund, lån), Tobias Nygård Wibe (Senja).

Spillere ut:
Ørjan Håskjold Nyland (Molde), Fredrik Klock (lagt opp), Thomas Lid Kleppe (Nest-Sotra), Ørjan Engen Grimstad, Kazeem Ahamed, Elias Nonso Lala, Kjell Rune Sellin (Aalesund, Sandefjord).

Stor aktivitet på overgangsmarkedet for sportssjef Andre Nevstad. En rekke gode spillere har forsvunnet ut av troppen, og spesielt Klock, Lid Kleppe og Grimstad ut vil svekke den defensive dekningen. Tørnqvist har kommet inn som erstatter for Klock, men vi er usikre på om han vil fylle skoene. Selv om Nyland var til tider meget sterk i mål, tror vi Hødd har funnet en god erstatter i Lie. Helt på topp har det også forsvunnet tre spillere ut, men Magnussen som kommer inn vil forsterke laget uten tvil. Alt i alt litt svekket i bredden, men startoppstillingen kanskje på samme nivå eller litt bedre enn i fjor.

Vurdering av stallen:

Keepere:
Lovende Nyland har forsvunnet ut av portene på Høddvoll. Han var til tider matchvinner for Hødd, de fleste husker vel cupfinalen, men samtidig en keeper som kunne miste hodet å tape poeng for laget. Vi mener Lie som har kommet inn som erstatter er en mer stødig keeper, med litt lavere høyestenivå. Urke må finne seg i å være andrevalg også kommende sesong, men har vist at han holder fint Adeccoliganivå da han har fått sjansen.

Forsvar:
Forsvarssjef og nestor Klock har forlatt klubben, og det blir spennende å se hvor mye det betyr for laget. Moltu har vist seg som en meget habil stopper de foregående sesongene, og er kanskje klar for å overta ansvaret. Med seg i midtforsvaret får han Törnqvist som er ny fra Alta. Han var til tider bra i fjor, samtidig som han spilte i et forsvar som til tider så helt forferdelig ut. På backene fortsetter nok Latifu til høyre, en av de beste backene i ligaen. Venstrebacken har Grodås kontroll på, selv om en skadefri Brandal nok vil melde seg på i kampen der. Et forsvar av god kvalitet, men meget tynn dekning hvis det oppstår karantener og skader.

Midtbane:
Trenerens sønn Sivert H. Nilsen er sjefen på midtbanen. En spiller med flott fysikk og gode ferdigheter. Eneste som hindrer han fra å ta steget ytterligere opp, er noe svakt tempo foreløpig. Ved sin side kan han få flere forskjellige spillere. Fjorårets komet unge Aursnes ligger best an når han er frisk, men får god konkurranse fra E. Heltne og også Rekdal. I tillegg kan det hende at Torset melder seg på etter en trøblete sesong i fjor. I offensiv rolle på midten er det Sandal som regjerer, ingen over, ingen ved siden. Ubeskrevne Nygård Vibe fra Senja blir det også spennende å følge, en spiller som kompletterer midtbaneleddet og som i sum gjør at det er stor konkurranse om plassene.

Angrep:
Hødd har klart å beholde Helland i klubben, en garantist for mål og gode dødballer. Han spiller garantert på høyrekanten. Som spiss velges Standal, som hadde en meget god start på fjorårssesongen og henviste Karlsen til en benketilværelse. Venstrekant bekles av Magnussen, den hjemvendte sønnen som vi mener fikk altfor få sjanser i HBK. Denne trioen er blant de mest spennende i Adeccoligaen. Alternativer i løperrekka er V. Heltne og Rekdal. I tillegg har laget unge Hjelmseth i bakhånd.

Troppen til Hødd er godt balansert og det finnes gode alternativer i fleng, spesielt fremover i banen. Erstatterne som har kommet inn for de som har forlatt klubben ser ut til å fylle tomrommene de skal. Allikevel er vi litt bekymret over bredden i forsvarsleddet. Både Brandal og Grodås har vært en del skadet, og det er ikke flust av alternativer bak de. Vi vet at V. Heltne kan spille back, men konkurransen er tynn i det bakerste ledd.

Antatt lag 4-2-3-1: Lie – Latifu, Törnqvist, Moltu, Grodås – Heltne Nilsen, Aursnes – Helland, Sandal, Magnussen - Standal
Profil: Pål Andre Helland. Driblesterk, uortodoks og rask. Men mest av alt med en fryktet skuddfot.
Ung profil: Fredrik Aursnes. Tok Adeccoligaen og fotball-Norge med storm i fjor, klarer han å følge opp i år?

– Vi har ikke konkludert på resultatmål ennå, men ønsker å prege øvre del av tabellen i motsetning til i fjor. André Nevstad, sportssjef og klubblegende

Generalprøve: 0-1 hjemme mot Førde

Konklusjon:
Hødd er på sitt beste et meget godt Adeccoligalag, med en eventyrlig hjemmebanefordel ute på Høddvoll. Hjemmebanefordelen ga de 9 seire på Høddvoll, mens de bare vant 1 kamp på fremmed gress i fjor. Og nettopp den svake evnen til å ta poeng på bortebane tror vi hindrer laget i å ta seg inn blant de beste i år. I tillegg så er laget godt men meget tynt besatt bakover i banen, noe som fort kan ble en flaskehals for laget. Men distansen opp til lagene som ender på plassene 4-6 på tabellen er ikke stor, så med litt bedre poengplukking på bortebane og lite skader bakover i banen kan det fort bli kvalik på laget fra Ulsteinvik!

10. Kristiansund BK
KBK har vært gode på og utenfor banen i vinter, vi tror det fortsetter i sesongen også!

Kristiansund BK har de seneste fem årene brukt mye ressurser på å komme seg opp i Adeccoligaen, slik at den noe fotballgale byen skal ha et topplag og ikke måtte reise til nabobyene Ulsteinvik, Aalesund eller Molde for å se toppfotball. De to foregående sesongene havnet laget på 2. plass på tabellen, og etter 3., 4., og 5. plass årene før det trodde de fleste at de ikke kom til å nå sin målsetting. Men så ble Geir Bakke ansatt. En relativt ung trener men allikevel med bred balast som både assistent og hovedtrener i toppklubber som Stabæk, VIF og Moss. Hans kravmentalitet og fokus på det å være en profesjonell klubb i alle ledd sendte laget opp i hans første forsøk, med imponerende 22 seire, 2 uavgjorte og kun 2 tap som ga hele 68 poeng.

Som nevnt, KBK har svidd av en del ressurser for å komme dit de er i dag. Men paradokset er allikevel at fjorårets suksess ble gjennomført med en del restriksjoner på pengebruk, på grunn av tidligere års overforbruk. Men ingen skal tro at de er noen lettvekter når de nå er oppe i Adeccoligaen. Et sulteforet næringsliv støtter godt opp, investorer er på plass og gode tilskuertall gjør at laget kan konkurrere med flere etablerte Adecco-klubber på spillermarkedet. Når vi i tillegg vet at klubben har kommet meget langt med planlegging av ny stadion ute ved flyplassen Kvernberget, kan kanskje laget bli en aktør å regne med fremover.

Geir Bakke er allerede nevnt i gode ordelag, men kort kan vi fortelle at hans lag er et hardtarbeidende lag, som har klare retningslinjer hvordan de opptrer i både forsvar og angrep. Skal man beskrive laget med et ord så vil det bli disiplinert!

En annen faktor det er greit å nevne rundt KBK er ”samarbeidet” med Molde FK og Kristiansunds store sønn Ole Gunnar Solskjær. Det flyter ikke millioner mellom klubbene, men et visst samarbeid på kompetanseoverføring, spillerlogistikk og økonomi er etablert. Det er et samarbeid som vil gagne både Molde FK og Kristiansund BK.

Spillere inn:
Jean Alassane Mendy (Elverum), Andreas Aalbu (Bærum), Elias Valderhaug (Molde, lån), Dan Peter Ulvestad (Herd), Roger Risholt (GIF Sundsvall), Tor Erik Torske (Sunndal), Olivier N’Siambamfumu (Strømmen), Dufay (Frankrike).

Jean Alassane Mendy har scoret flest av Kristiansunds mange målgjørere i år
Jean Alassane Mendy har scoret flest av Kristiansunds mange målgjørere i år

Spillere ut:
Christian Michelsen (lagt opp), Didrik Fløtre (tilbake til Ålesund), Pål Erik Ulvestad (tilbake til Molde), Jan Roger Angvik (Averøykameratene).

KBK ser helt klart styrket ut etter vinterens overgangsvindu. Selv om det har forsvunnet klare bidragsytere ut av laget i Fløtre, Michelsen, Angvik og Ulvestad har det kommet enda mer bredde og kvalitet inn andre veien. Hele sentrallinjen er styrket fra Valderhaug i mål, N’Siambamfumu som stopper, Risholt sentralt og spennende Mendy på topp.

Vurdering av stallen
Keepere:
Laget sliter for tiden med skade på sin førstekeeper Valderhaug. Han brakk et ben tidligere i vinter, men var tilbake i trening da han brakk et annet ben nå rett før seriestart. Dermed er det duket for at Berntzen, som sto fast i hele fjor, får tillitt mellom stengene i lang tid fremover. Berntzen er en solid keeper som er god på strek og relativt trygg med føttene, men som mangler litt rekkevidde i feltet. Som back-up for Berntzen er unge Dufay hentet fra Frankrike.

Forsvar:
Edvardsen er selvskreven på høyrebacken, der han gir laget god rutine samt et flott angrepsvåpen med sin gode høyrefot. Psyche er sikker som stopper med sin gode fysikk og relativt greie fart. Ved sin side får han Hopmark fra start av i sesongen, som er en spillende stopper. Men når Nsiambamfumu kommer i gang vil han nok utfordre begge disse for å starte som stopper. Nsiambamfumu kan også brukes på begge backene og sentralt på midten. Vik er også et godt alternativ som back. Unge Bjerkås kan fort også få en del kamper, spesielt i vanskelige bortekamper, med sin store rekkevidde og sterke luftfspill.

Midtbane:
Midtbanesjef er rutinerte Risholt, som med sin rutine og vinnerskalle vil styre laget både offensivt og defensivt. Ved sin side har han kreative Rødsand, en fin lirare. Alternativer sentralt er unge Økland som har fått mye spilletid i vinter, i tillegg til nevnte Nsiambamfumu. Også Ulvestad kan brukes sentralt, men har slitt med skader gjennom hele oppkjøringen og ligger et stykke unna. På kant er El Haj soleklart valg på høyresiden, med rå fart og fysikk. Venstrekanten er det større kamp om, men rutinerte Torske starter nok. Kalludra er kanskje den beste offensive spilleren i troppen og ville ha startet på kant eller i hengende spissrolle, men også han har slitt med skader i store deler av vinteren. Markeng er et godt alternativ som kant og spiss, mens Ohrstrand kommer innpå hvis laget trenger en typisk driblekant.

Lagets andre virkelige allround-spiller er Aalbu. Han kan brukes på alle de ti plassene ut på banen, men ønsker vel helst å spille spiss eller sentralt. Han har en flott fysikk og sterk i luftrommet, og kommer til å få mye spilletid.

Aalbu
Aalbu

Angrep:
Det finnes flere spennende alternativer på topp. Mendy var Adecco-konkurrent Elverums storscorer i fjor, og ser ut til å være et klart valg på topp med Tømmernes. Dette er et spisspar som bør stå for en god del målpoeng i år. Bak disse er Ashby med stor fart og god fysikk et bra alternativ. Markeng, Aalbu og Torske er også spillere som kan brukes på topp.

Keeperplassen vil det selvfølgelig stilles spørsmålstegn ved da lagets førstekeeper blir skadet rett før seriestart. Vi mener Berntzen holder et godt nivå, men fort kan bli avslørt på sin noe manglende rekkevidde. Forsvaret er godt besatt, og har god dekning i form av spillere som kan bekle flere plasser. Det samme gjelder for midtbaneleddet som har flere anvendelige aktører, og holder et godt nivå. På topp er vi spent på om Mendy kan produsere som han gjorde i divisjonen under i fjor. Men alt i alt en sterk tropp, spesielt for et nyopprykket lag.

Antatt lagoppstilling 4-4-2: Berntzen – Edvardsen, Psyche, Hopmark, Sivertsen – El Haj, Risholt, Rødsand, Torske – Banan Tømmernes, Mendy
Profil: Roger Risholt. Har lang Tippeligaerfaring og vil bety mye for det nyopprykkede laget.
Ung profil: Erlend Sivertsen. Veldig spennende venstreback med godt venstreben.

– Målsettingen er å overleve! Ser på historikk og statistikk i forhold til nyopprykkede lag, og da er det et fint mål å strekke seg etter! Geir Bakke, trener.

Generalprøve: 1-1 hjemme mot Ranheim IL

Konklusjon:
KBK rykket opp i suveren stil i fjor, og har fortsatt denne vinteren med meget solide treningskampresultater. Laget ser meget godt organisert ut, og spiller fotball på en voksen måte. Det blir spennende å se hvordan laget reagerer hvis de får en tung periode, noe de ikke har sett snurten av de siste 15 månedene. Men alt i alt tror vi på en god sesong for de nyopprykkede vestlendingene, og tror de blir det beste laget av ferskingene.

11. Ull/Kisa

Vi tror Roar Johansen og Kisa får trøbbel med å matche fjorårssuksessen!

La det være helt klart, Kisa hadde en fabelaktig sesong i fjor. Og mye av den æren som skal deles ut for den prestasjonen er det trener Arne Erlandsen som skal ha. Fra at laget så å si var klare for 3. divisjon da han overtok laget i 2010, har pilen bare pekt en vei og det er oppover. Ferden ble kronet med kvalik-finale mot Sandnes Ulf 2012, etter at begge storfavorittene fra Adeccoligaen Glimt og Sandefjord var blitt slått ut i foregående oppgjør.

Det er allikevel viktig å analysere fjoråret litt nærmere, da det var meget kort vei fra suksess til fiasko. Etter å ha ledet Adeccoligaen etter 10 runder, hadde laget kun to seire på de neste tretten kampene. Spillergruppen var i oppløsning, og hvem vet hva sesongen ville resultert i hvis laget ikke hadde fått to straffer på overtid da de lå under mot bunnlaget Notodden borte i den 19. runden.

Morten-Giæver
Morten-Giæver

Ull/Kisa holder til i et meget ekspansivt område når det gjelder både befolkning og næringsliv. Dette gjenspeiler seg i en relativ romslig økonomi som gjør det mulig for laget å knytte til seg navngjetne spillere. I tillegg var det til tider riktig hyggelig på UKI-Arena i fjor da det var en befolkning som tørstet etter toppfotball på Øvre Romerike. Vi håper det blir like folksomt i år, men det kan nok hende at kravene fra publikum blir tøffere inneværende sesong ettersom de ble litt bortskjemt i fjor.

Laget har også ny trener for året, den gamle suksesstreneren fra Sarpsborg 08. Mange var overrasket over at Roar Johansen ikke fikk fornyet sin kontrakt i Sarpsborg etter at han nok en gang førte laget opp i Tippeligaen. Det var ulike årsaker til at han ikke fikk den tillitten, og dermed havnet han på Jessheim og skal prøve å hoppe litt etter Erlandsen. For det var nok like mange som ble overrasket over at Erlandsen ikke fikk fortsette som trener for Kisa, med de fantastiske resultatene som ble oppnådd under hans ledelse. Men konflikter med spillere og ledere ble nok hans bane.

Spillere inn:
Christian Aas (Kongsvinger), Stanley Ihugba (Sarpsborg), Rasmus Stenberg Rasmussen (IBV Vestmannaeyjar), Morten Giæver (Sarpsborg 08), Stefan Logi Magnusson (LSK), Johan Kolbjørnsrud (LSK), Ahmed Suleiman (Vålerenga, lån).

Spillere ut:
Henrik Nordnes (Strømmen), Tom Kristoffersen (Lyn), Arnold Origi (LSK), Kristian Flittie Onstad (Mjøndalen), Kenneth De Vita Jensen (Hønefoss), Viktor Adebahr (HamKam), Kim Holmen (lagt opp), Daniel Moen Hansen (Strømmen), Eirik Soltvedt (lagt opp), Asgeir Snekvik (Tiller).

Kisa har vært gode på spillermarkedet, og trener Johansen har fått med seg to meget gode spillere fra Sarpsborg 08. I tillegg er det flere andre gode navn som har gått inn porten på UKI-Arena. Men vi mener laget alt i alt er klart svekket fra i fjor. Fire av de fem bakerste spillerne har forlatt klubben, deriblant en av Adeccoligaens beste keepere og en hel haug av rutine. I tillegg er Holmen borte, en spiller som sto bak mange målsjanser og mål med sine hyperfarlige salto-innkast. Soltvedt, Moen Hansen, Holmen, De Vita Jensen, i tillegg til de rutinerte forsvarsspillerne som er borte, sto for over halvparten av lagets scoringer. Det kan vise seg å bli vanskelig å erstatte.

Vurdering av stallen

Keepere:
Arnold Origi, en av ligaens beste keepere, er historie. Det så lenge ut som om de skulle gi Aleksander Vangen full tillitt som førstekeeper, etter at han var indisponibel store deler av fjoråret med skade. Men tillitten varte ikke så altfor lenge, og inn kom Stefan Logi Magnusson fra LSK. I sine første år i Norge en meget habil Tippeligakeeper, men som i de seneste år har slitt med skader og med kvaliteten på det han har levert. Allikevel tror vi han drar det lengste strået og ender opp mellom stengene i første serierunde.

Forsvar:
Som nevnt så er det mange hull som skal tettes i forsvaret etter vinterens spillerflukt. Hvem som blir høyreback er nok det mest usikre, men det er mange alternativer. Vi har mest tro på at Kolbjørnsrud velges med sin rutine og duellstyrke, selv om Slemdal, O. Jørstad, Rosenkilde med flere kan bekle denne posisjonen. Andresen var lagets toppscorer i fjor fra stopperplass, og vil sammen med Stenberg Rasmussen danne et meget habilt stopperpar. På venstrebacken har trener Johansen omskolert den spennende vingen Kind Mikalsen. Et meget spennende trekk, med en meget spennende spiller.

Midtbane:
Kaptein T. Jørstad er selvskreven på sentral midtbane. Ved sin side får han den ”hjemvendte sønn” Ihugba, som til tider var meget god for Sarpsborg 08 i fjor. Han bringer mer kvalitet med ball enn Adebahr hadde, men også mindre løpsradius. Dekningen sentralt er at både Morg og Aas kan flyttes inn fra sine posisjoner, eller at unge Ødemarksbakken kommer inn. På kantene kjempes det først og fremst mellom Mork, Brenna og Langås på høyresiden, en plass vi tror Mork ender opp med. God teknisk og med et godt driv. Venstrekanten er vi sikre på at offensivt gode Giæver erobrer. Kisa hentet rett før overgangsvinduet stengte Sulliman Ahmed på lån fra VIF. Det gir laget flere valgmuligheter på sentralt, kant og også i den hengende spissrollen.

Angrep:
Christian Aas er det utvilsomme førstevalget som hengende spiss. En teknisk slepen spiller, som også er rimelig målfarlig. Hvis han ikke er tilgjengelig vil Mork sannsynligvis bli flyttet opp i denne posisjonen. På topp er det også et klokkeklart valg i den store, sterke og raske spissen Dos Santos. På sine 20 kamper scoret han 7 mål i fjor, noe som er akseptabelt i sin første sesong på norsk jord. Men mye avhenger av Dos Santos på topp hvis vårt tips skal bli gjort til skamme. Falck-Ytter Dæhlie er et ungt alternativ som kan komme inn på topp, samtidig som at Brenna også fint kan spille toppspiss.

Vi mener årets tropp er svakere i både kvalitet og i bredde. Keeperplassen er nok sånn ca. av samme kvalitet som i fjor, hvis Magnusson klarer å komme opp på det nivået vi vet han har inne. Det ser foreløpig tynnere ut på backene, og stopperplassen er nok på samme nivå som tidligere. Midtbanen er av bra offensiv kvalitet, men vil være mye svakere defensivt enn fjorårets. Spissduoen med Aas og Dos Santos holder flott kvalitet, og vi mener det er det eneste leddet som kanskje er litt styrket. Men jevnt over er laget godt, men vi stiller store spørsmålstegn ved bredden i troppen!

Antatt lagoppstilling 4-2-3-1: Magnusson – Rosenkilde, Andresen, Stenberg Rasmussen, Kind Mikalsen – Ihugba, Jørstad – Mork, Aas, Giæver – Dos Santos
Profil: Pål Steffen Andresen. Skadefri mer enn god nok for Tippeligaen. Også målfarlig!
Ung profil: Kind Mikalsen. God fart, bra teknikk og god i lufta. Blir spennende å se han som back.

– Vi har en spillergruppe som vil ha en målsetting som går på å være tro mot spillestil, dermed mer en utviklingsmålsetting enn en resultatmålsetting! Roar Johansen, trener

Generalprøve: 2-0 hjemme mot KIL Toppfotball

Konklusjon:
Kisa har ansatt en trener i Johansen som er vidt forskjellig fra sin forgjenger, både i spillestil og i lederstil. Johansen forfekter enn posession-orientert tilnærming, hvor det tas stor risiko i det oppbyggende spillet. I tillegg er han meget ”myk” i måten han behandler sine disipler. Erlandsen er opptatt av den defensive organiseringen, og er til tider beinhard mot spillerne i forhold til de krav han setter. Hvis Johansen klarer å opprettholde å bygge videre på det grunnarbeidet som har blitt gjort, samtidig med å utvikle og gjøre det offensive mer uforutsigbart, kan tipset vårt bli gjort til skamme. Men med alle spilleravgangene og den tynne troppen som er på Jessheim i årets sesong, tror vi det blir tøft for Johansen å kopiere fjoråret.