cityunitedWeb
cityunitedWeb
Premier League

Derfor er Premier League avgjort

Det er kun ære og stolthet som står på spill når Manchester-lagene skal gjøre opp seg imellom i kveld. – Ja de har vært gode, men motstanden har vært laber, sier Morten Langli.

Se Manchester United - Manchester City i kveld klokken 21.00 på TV 2 PL HD1 og tv2sumo.no!

Aldri tidligere har differansen i toppen av Premier League vært større etter at 30 runder er spilt. Med åtte gjenstående kamper har Manchester United en ledelse på 15 poeng på naborival Manchester City. En differanse som kan bli enda større etter kveldens kamp.

Manchester United har vist en forrykende form i ligaen tross at både FA-cup- og Mesterliga-eventyret er over for denne gang, og har på de siste ti kampene samlet imponerende 28 poeng. City på sin side har bokført 20 poeng i samme tidsrom.

Les også: Bramble-selvmål sørget for Manchester United-rekord
Les også: Wayne Rooney sikret Manchester United 15 poengs ledelse

Med 24 poeng igjen å slåss for er ligaen langt på vei avgjort selv før derbyet mandag kveld, men hva er så grunnen til det? Er det de røde som har vært utilnærmelige, eller er det noe som har sviktet i leiren til de lyseblå denne sesongen?

TV 2s ekspert Morten Langli vil ikke ta noe av æren fra Manchester United, men peker samtidig på at motstanden ikke har vært den samme denne sesongen.

– Poengfangsten sier alt om året United har hatt, men det har vært en sesong med laber motstand i toppen, sier Langli.

Hva mener du er hovedårsaken til at serien langt på vei er avgjort? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!

Comeback-faktoren
Denne sesongen har Manchester United kommet tilbake og vunnet etter å ha ligget under ikke mindre enn ni ganger. Det hele kulminerte på Boxing Day da de lå under mot Newcastle tre ganger, men like fullt kom tilbake på overtid og tok tre poeng.

Det har alltid vært snakk om at et mesterlag må ha evnen til å komme tilbake etter å ha fått en på tygga, og ha muligheten til å avgjøre de jevne og tette oppgjørene.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Hernandez (Foto: JON SUPER/Ap)
Hernandez (Foto: JON SUPER/Ap)

Den store forskjellen denne sesongen er ikke hvor mange ganger lagene har havnet under i en ligakamp. Manchester United har havnet bakpå tolv ganger, mens City har ligger under 13 ganger. Utslaget finnes i hvordan lagene har svart på tiltale.

Manchester United har som sagt vunnet ni av tolv mens City kun har vunnet fem av 13.

Les også: Dette var Boxing Day i Premier League
Les også: Innbytter «Chicharito» den store helten i utrolig snuoperasjon

Langli mener Ferguson nok en gang har klart å innprinte vinnerviljen i troppen sin.

– Selvfølgelig er det mange marginer involvert, men jeg får inntrykk av at det rett og slett er mer sult og «desire» i Manchester United. Det har ikke alltid vært festfotball, men de vinner kamp på kamp, sier Langli.

Han trekker også frem at det er store forandringer i årets lag fra tildligere Ferguson-årganger.

– Det er bare å se på tallene. I år har kantspillerne vært mer eller mindre fraværende. Tidligere sesonger har det haglet med mål og målgivende fra både Antonio Valencia, Ashley Young og Nani, men i år har de fått målene sentralt i banen. De angriper på en helt annen måte, sier han.

Spissene har ikke levert
I år som i fjor har Manchester City hatt tre spillere som har stått for målene. I fjor hadde Edin Dzeko, Sergio Aguero og Mario Balotelli notert seg for 41 seriemål seg imellom på de første 30 kampene. I år har Dzeko, Aguero og Carlos Tevez scoret 31 mål.

Sett under ett har også målmengden gått betraktelig ned fra fjoråret. På dette tidspunktet i fjor hadde City 72 scoringer, mens de i år kun har 55. Det er med andre ord ikke bare spissene som har sviktet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

cityspissWeb
cityspissWeb

I den røde delen av Manchester har de heller ikke funnet veien til nettmaskene flere ganger i år. Så langt har djevlene scoret 70 mål der de i fjor hadde 74. Den store forskjellen ligger med andre ord hos de regjerende mestrene.

Langli er klar på at selv om Manchester United har vært gode, er det vel så mye City som har vært under pari denne sesongen.

– Manchester City har ikke hatt nøkkelspillerne sine i form samtidig i år. I fjor var Yaya Toure, Sergio Aguero og David Silva tidvis ustoppelige. I år har de ganske enkelt ikke kommet opp på det nivået man må ha.

Nyinnkjøpene
Et annet punkt som skiller de to lagene denne sesongen er hvilke forsterkninger de gjorde i sommer.

Der Manchester United brukte penger på etablerte stjernespillere som Robin van Persie og Shinji Kagawa i tillegg til mer ukjente Alexander Büttner og Nick Powell fikk ikke Roberto Mancini mulighet til å plukke fra øverste hylle.

Artikkelen fortsetter under bildet!

rvp_kagawaWeb
rvp_kagawaWeb

Sommerens innkjøp bestod av Jack Rodwell, Scott Sinclair, Matija Nastasic, Maicon og Javi Garcia. Sammenlignet med tidligere år er dette beskjeden sommerhandling, og det er ingen av disse som har gjort noe varig inntrykk så langt.

Langli tror sommerhandlingen langt på vei har vært den mest avgjørende faktoren.

– Kjøpet av Robin van Persie har hatt veldig mye å si. Han er kanskje den viktigste brikken for Manchester United denne sesongen. Nå har han ikke scoret på en stund, men da har de tettet igjen bakover.

Nettopp van Persie var blant de som figurerte høyt på Mancinis ønskeliste for sommeren, men det var Sir Alex Ferguson som til slutt kunne sikre seg nederlenderens signatur.

– Der Manchester United gikk ut og kjøpte det som var Premier Leagues beste fotballspiller i fjor, har ikke Manchester City styrket laget. Det utgjør nok mange av poengene. Nastasic er nok den eneste spilleren de har hentet inn som har prestert på et høyt nok nivå, avslutter Langli.

Hart vs de Gea
En av de som fikk mye av æren for at Manchester City tok sitt første seieremesterskap siden 1968 var lagets sisteskanse Joe Hart. Engelskmannen var bunnsolid bakerst og vartet opp med matchvinnerredninger over en lav sko gjennom hele sesongen.

Les også: Manchester City vant første seriegull på 44 år
Les også: United-fan tapte veddemål - må kjøre i Manchester City-bil: – Håper jeg blir påkjørt

De røde rivalene på sin side byttet mye på keeperplass, og hadde ikke noen soleklar ener. Like fullt hadde også de ferre baklengsmål forrige sesong.

På denne tiden forrige sesong hadde City 22 mål imot, mens United hadde 27. Denne sesongen er tilsvarende tall 26 og 31.

Artikkelen fortsetter under bildet!

keeperWeb
keeperWeb

Likevel har de Gea hevet seg betraktelig fra forrige sesong. Tall fra click-sports.com viser at spanjolen denne sesongen har en redningsprosent på 77,9, mens Hart kun har 63,9. Han har også nå hold buret rent i 627 strake minutter.

Les også: Barry-selvmål og Hart-tabbe da City dummet seg ut mot Southampton

I tillegg har Hart denne sesongen gjort uvanlige feil som direkte har ledet til poengtap. Et godt eksempel på dette var kampen mot Southampton hvor City tapte 3-1, og hvor Mancini gikk ut etter kampen og kritiserte sin sisteskanse i full offentlighet.

Hva mener du er hovedårsaken til at serien langt på vei er avgjort? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!