danmark
danmark

Hevder danske topptrenerkurs ender i fyllekalas

– Ikke et problem hos oss, sier NFF.

Sporten.dk skriver fredag om det de omtaler som uheldige episoder i forbindelse med utdanningskurs for fotballtrenere i landet.

Hele syv trenere og tidligere kursdeltakere som ønsker å forbli anonyme har fortalt sin historie om hvordan landets høyeste trenerutdannelse er preget av fyll og et lite seriøst opplegg.

Måtte hjelpes til hotellrommet
De anonyme kildene kan blant annet fortelle historier om en trener som var så preget av alkohol på treningsfeltet at han ikke klarte å ta imot instrukser fra instruktørene.

– Den historien ligger syv år tilbake i tid. Jeg fikk vite det en stund etter av treningsinstruktøren. Konsekvensen ble at kandidaten måtte ta enkelte moduler om igjen, og vedkommende strøk seinere til eksamen, sier ansvarlig for trenerutdanninga i Danmark, Peter Rudbæk.

Les også:Bendtner tatt for fyllekjøring – kjørte mot kjøreretningen

En annen historier handler om en trener som var så påvirket at han måtte hjelpes hjem til hotellrommet på en studietur i regi av DBU til utlandet.

– Denne episoden kjenner jeg ikke til, sier Rudbæk.

Den verste historien handler om en trener som var på en Champions League-kamp som en del av studiet. Kursdeltakeren klarte derimot ikke holde seg våken gjennom hele kampen, og måtte dra hjem før andre omgang. Neste morgen dukket samme person opp til siste del av kurset etter å ha tilbrakt hele kvelden på byen.

– Dersom det finnes eksempler der de ikke har vært mønsterelever så kan ikke jeg avvise det. Men det sier mer om dem som personer enn hva det gjør om utdanningen, sier han.

Les også:NFF vil ha forbud mot høyt press i barnefotball
Les også:Nå skal NFF avgjøre hvilke drakter klubbene kan benytte

– Høy seriøsitet på kursene
Noen av de syv anonyme kildene skal ha sagt at de danske trenerkursene hadde en tendens til å utvikle seg til å bli useriøse, og at kursdeltakere som aldri skulle fått lisens likevel fikk bestått eksamen. Dette kjenner ikke den danske trenerlederen seg igjen i.

– Det er ikke de tilbakemeldingene vi har fått. Men dersom deres kilder sier det så er det selvfølgelig noe vi vil se nærmere på. Men inntil videre er vi overbevist om at seriøsiteten blant våre deltakere er akkurat like høy som kravene vi stiller til dem. Er de ikke det så får man ikke kursene godkjent. Det hadde vi to eksempler på i fjor, og såpass skylder vi oss selv og de kommende arbeidsgiverne, sier han til den danske avisen.

– Veldig overraskende
Ansvarlig for trenerutvikling i Norges Fotballforbund Dag Riisnæs blir veldig overrasket når han hører om avsløringene danske medier har offentliggjort fredag.

– Jeg var i Danmark i forrige uke og fulgte trenerutdanningen der. DBU har en veldig profesjonell og bra utdanning. Jeg har bare positive erfaringer, og vi henter mye inspirasjon fra deres opplegg. Så dette er veldig overraskende, sier Riisnæs til tv2.no.

Riisnææs2
Riisnææs2

Han mener at dette ikke er et problem i forbindelse med norske trenerkurs. Han beskriver derimot norske topptrenere som meget profesjonelle.

– Vi har selvsagt frikvelder på våre kurs. Men folk gjør det de skal dagen etter. Jeg føler absolutt ikke at vi har problem med en sånn ukultur her i landet, sier han.

– Jeg oppfatter norske trenere som profesjonelle og seriøse og at de har respekt for opplegget, sier han.

– Ikke den erfaringen jeg har
TV 2s fotballekspert Petter Myhre har selv deltatt på norske topptrenerkurs og sier han aldri har opplevd noe lignende av det som nå kommer frem i Danmark.

– Det er ikke erfaringen jeg har hatt på de kursene jeg har vært på. Det har vært ganske stramt program med teori og praksis fra tidlig om morgenen, sier han.

Petter Myhre (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)
Petter Myhre (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)