FEIL FOKUS: Erik Niva tror grunnen til at amerikanske eiere mislykkes i Premier League er manglende forståelse for engelsk kultur. Avram Glazer (Manchester United), John Henry (Liverpool), Randy Lerner (Aston Villa) og Stan Kroenke (Arsenal).
FEIL FOKUS: Erik Niva tror grunnen til at amerikanske eiere mislykkes i Premier League er manglende forståelse for engelsk kultur. Avram Glazer (Manchester United), John Henry (Liverpool), Randy Lerner (Aston Villa) og Stan Kroenke (Arsenal).
FEIL FOKUS: Erik Niva tror grunnen til at amerikanske eiere mislykkes i Premier League er manglende forståelse for engelsk kultur. Her: Avram Glazer (Manchester United), John Henry (Liverpool), Randy Lerner (Aston Villa) og Stan Kroenke (Arsenal).
FEIL FOKUS: Erik Niva tror grunnen til at amerikanske eiere mislykkes i Premier League er manglende forståelse for engelsk kultur. Her: Avram Glazer (Manchester United), John Henry (Liverpool), Randy Lerner (Aston Villa) og Stan Kroenke (Arsenal).

Derfor lykkes ikke amerikanske eiere i Premier League

– Forstår ikke den engelske fotballkulturen, sier ekspert på globaliseringen av fotball, Erik Niva. Hvilken eier vil du ha i din PL-klubb?

Aston Villa-Liverpool (14.30) | TV 2 PL HD1 og tv2sumo.no

De senere årene har en lang rekke utenlandske eiere kjøpt seg inn i engelske fotballklubber.

Tre grupper har særlig markert seg: russiske oligarker, arabiske sjeiker og amerikanske kapitalister.

Flest er amerikanerne. Arsenal (Stan Kroenke), Manchester United (Malcolm Glazer), Sunderland (Ellis Short) er eid eller kontrollert av investorer fra andre sidan av Atlanteren.

Suksessen har vært variert, men få er under så sterkt press som Aston Villas Randy Lerner og Liverpools John Henry.

Aston Villa står i fare for å rykke ned, mens Liverpool heller ikke i år ser ut til å klare å komme opp i topp fire som gir Champions League-plass.

– Vil tjene penger
Felles for begge klubbene er at pengene renner ut av klubbkassen, ikke akkurat det som er motivet til eierskapet.

– Amerikanske sportseiere vil primært en ting: tjene penger, konkluderer den svenske fotballjournalisten Erik Niva.

Les også: Glazer vil «låne» penger fra United-stjernene

Niva, som jobber for Aftonbladet og denne søndagen gjester TV 2s Premier League-studio, har skrevet bøker om globaliseringen av verdensfotballen og er en ekspert på effekten av den.

Det amerikanske idrettssystemet er organisert på en annen måte enn det europeiske og engelske.

På grunn av lover og regler for forbruk, lønnstak og så videre er det en langt tryggere investering. Idrettsklubbene er franchises der supporterene er mer kunder av klubben, enn medlem av klubben som i engelsk fotball.

– Bunnløst hull
Som følge av reguleringene vil et overskudd til eierne i langt større grad aksepteres.

– I England forventes det at penger som er til overs investeres i klubben igjen, i form av en ny og bedre spiss for eksempel, sier Niva.

– Sånn sett er fotballen i England et bunnløst hull økonomisk.

Hvilken eier vil du ha din klubb? Si din mening i kommentarfeltet og avgi din stemme i avstemningen.

Lykkes verken hjemme eller borte
For de amerikanske eierne som også er tungt inne i amerikanske idretter har investeringen i engelsk fotball som regel vært et tveegget sverd.

Å holde fokus på to steder på en gang, med vidt forskjellig kultur, er nemlig en vanskelig øvelse.

Selv om Manchester United har lykkes bra har Glazers flaggskip i USA, Tampa Bay Buccaneers, levert langt dårligere resultat enn før de tok over fotballklubben, skriver Fox Sports.

Randy Lerner har sett Aston Villa falle drastisk på tabellen siden han tok over. Noe av forklaringen ligger i overforbruk før han kom inn i klubben, men NFL-klubben han eide Cleveland Browns heller ikke klarte å nå sluttspillet frem til han solgte dem høsten 2012.

PL i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk
Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager!

For dagens motstander Liverpool er John Henry og Fenway Sports Group den andre amerikanske eieren på rad, etter at de tok over for George Gillett og Tom Hicks som ble nærmest kjeppjaget ut av klubben etter å ha påført den stor gjeld.

FAR OG SØNN: Stan og Josh Kroenke ser på en basketkamp mellom
  Denver Nuggets og San Antonio Spurs. (Foto: Jack Dempsey/Ap)
FAR OG SØNN: Stan og Josh Kroenke ser på en basketkamp mellom Denver Nuggets og San Antonio Spurs. (Foto: Jack Dempsey/Ap)
På banen har det imidlertid gått svakere for Liverpool under Henrys eierskap. Fenway eier baseball-klubben Boston Red Sox i USA, som også har opplevd stadig svakere resultat.

Arsenal-eier Stan Kroenke er involvert i basketballklubben Denver Nuggets og ishockeyklubben Colorado Avalanche. Disse to har prestert akseptabelt siden han tok over London-klubben i 2008, men det amerikanske fotball-laget St. Louis Rams har sviktet.

Eierskapet i Premier League er heller ikke en ubetinget suksess for «Silent Stan» som blir kritisert for å være fraværende. Resultatene er stabile, men ikke i stil med sent 90- og tidlig 2000-tall, samtidig som klubben selger spillere for mer penger enn de bruker på å kjøpe nye.

Vet lite om kulturen
Det er ikke i stil med forventningene til fansen i en europeisk fotballkultur der det forventes at det investeres penger i laget.

Liverpool-eier John Henry innrømmet i et intervju med the Guardian at han visste lite eller ingenting om engelsk fotball da han tok over den tradisjonsrike klubben.

MED KONA PÅ KAMP: Liverpool-eier John Henry på FA-cupfinalen
  2012. (Foto: IAN KINGTON/Afp)
MED KONA PÅ KAMP: Liverpool-eier John Henry på FA-cupfinalen 2012. (Foto: IAN KINGTON/Afp)

Da passer Chelsea-eier Roman Abramovitsj og sjeik Mansour i Manchester City bedre inn i den europeiske fotballkulturen.

Ikke nødvendigvis fordi de forstår den, men fordi de er villige til å tape penger. De er ute etter andre verdier enn den økonomiske tilbake.

– I England vil man aldri klare å overbevise fotballfans at penger skal gå til eieren istedenfor klubben, men sportslig suksess kan sukre pilla nok til at det vil kunne gå.

Supporterne vanskeliggjør profittuttak
Glazers i Manchester United er et eksempel fra dette, selv om heller ikke de er særlig populære blant egne fans.

Den dagen den sportslige suksessen uteblir, eller klubben fremstår lite konkurransedyktige på overgangsmarkedet.

– Supporternes posisjon i England gjør arbeidsmiljøet vanskelig for eiere som vil tjene penger, fordi man får fansen mot seg, forklarer Niva.

Det man ser i England kunne man heller ikke sett for eksempel i Tyskland, der man har iverksatt tiltak for at det ikke skal bli slik at investorer tar over hele klubbdriften.

Der kreves det at minimum 51 % eies av klubbens medlemmer.