Untitled 5
Untitled 5
Untitled 4
Untitled 4
Untitled 6
Untitled 6

Tidligere rusmisbruker brøt sammen under TV-innspilling

– Hvis jeg hadde hatt ett eller annet nå, vet jeg ikke om jeg kunne stått i mot.

Siri Getz Solli (48) har vært rusfri i ni år, men det betyr ikke at tankene på heroin er helt borte. Under en TV-innspilling i Danmark for TV 2 brøt hun sammen.

Hun var sliten og hadde forlatt resten av teamet for å gå rundt i byen alene, da hun begynte hun å tenke på tiden som narkoman i Oslo.

– Jeg husker godt hvordan det var å ha det så vondt at man er villig til å ta imot hva som helst for at det ikke skal gjøre så vondt, forteller Siri i dokumentarserien «Veien tilbake: Oslo/Paris».

Det var veldig lenge siden hun hadde hatt det sånn, og plutselig ble alt veldig trist.

– Jeg satte meg ned i parken og tenkte: «Hvis noen hadde hatt noe nå, ett eller annet, så vet jeg ikke om jeg hadde greid å stå i mot», forteller hun ærlig.

Les også: TV 2 søker deltakere til sykkelprosjekt

Endret retning

Men det kom heldigvis ingen tilbud den dagen i parken, og Siri fortsatte turen videre mot Paris. Hun ser en tydelig forskjell på seg selv før og nå.

– Jeg doper meg ikke lenger. Jeg klarer å gå den andre veien, og her ble det tydelig. Sist jeg var i samme situasjon gjorde jeg ikke det samme, forteller hun.

Les også: Sigrid Beate Edvardsen (44) drepte sin egen far

Ville avbryte turen

Siri begynte med rus da hun var 23 år, og har de siste ni årene brukt metadon. Hun er dømt for vinningskriminalitet og narkotikaforbrytelser, og i fjor syklet hun fra Oslo til Paris sammen med andre tidligere straffedømte. Turen er blitt til en dokumentarserie som vises på TV 2.

På sykkelen fikk Siri mye tid til refleksjon. Hun forteller at det ble som terapi for henne, men også mye tid til tunge tanker.

– Det ble så jævlig trist, alt sammen. Jeg var helt på bånn. Hadde det ikke vært for at jeg hadde et dobbeltmål med Paris, tror jeg at jeg hadde dratt hjem, sier Siri, som planla giftemål i Paris.

Vil skru tiden tilbake

Nå er Siri glad for at hun lever, har et flott hjem og to flotte barn. Hun planlegger å slutte helt på metadon og jobber for Wayback i Trondheim. Hun anser seg selv som heldig, men skulle likevel ønske hun kunne skru tiden tilbake.

– Hvis folk tror man velger det livet jeg kommer fra frivillig, tar de helt feil. Det er ikke noe man ønsker verken for seg selv eller for noen andre, sier Siri.

Se «Veien tilbake: Oslo/Paris» på TV 2 onsdag kl. 22.10