GIKK BORT: Skøytelegenden Hjalmar Andersen, best kjent som «Hjallis» er død, 90 år gammel. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB scanpix)
GIKK BORT: Skøytelegenden Hjalmar Andersen, best kjent som «Hjallis» er død, 90 år gammel. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB scanpix)
SKØYTELEGENDE: Hjalmar «Hjallis» Andersen døde onsdag, 90 år gammel. (Foto: NTB Scanpix)
SKØYTELEGENDE: Hjalmar «Hjallis» Andersen døde onsdag, 90 år gammel. (Foto: NTB Scanpix)

«Hjallis» (90) er død

Skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen døde natt til onsdag.

Med familien ved sin side sovnet skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen inn på Ullevål sykehus natt til søndag. Andersen ble 90 år gammel.

Hjalmar Andersen var en legende innen norsk idrett med flere NM-, EM- og VM-gull. Under OL i 1952 vant han både 1500 meter, 5000 meter og 10.000 meter på hjemmebane i Oslo, etter han ved mesterskapets start hadde båret flagget for Norge.

SE BILDESERIE:Hjallis' liv i bilder

Ærespris

Andersen var også en dyktig sykkelrytter, og ble i 1951 tildelt Egebergs Ærespris.

Etter Oslo-OL i 1952 tok Andersen et hvileår, før han i 1954 gjorde comeback med sølv i EM. Han deltok i tre OL, det siste i 1956.

Under årets idrettsgalla ble Andersen tildelt hederspris sammen med skøytekollega Knut «Kupper'n» Johannesen.

LES: «Kupper'n»: – Ingen idrettsmann har hatt suksess som «Hjallis»

Falt hjemme

– Kong Glad døde i natt onsdag 27.03. på Ullevål sykehus etter et ganske dramatisk fall hjemme i Tønsberg på mandag. Trøsten får være at når hele Norges «Hjallis» gikk sin siste runde ble den rask og smertefri, og i nærvær av hans nærmeste familie, skriver vennen Tom A. Schanke i en e-post han har sendt ut i forståelse med familien.

Til tross for at OL var høydepunktet i karrieren, var det 10.000 meterløpet under EM på Bislett i Oslo året før som er mest kjent. Fotograf Johan Brun tok et bilde med en kraftig blitz som blendet «Hjallis» slik at han falt. Juryen besluttet etter en times jurymøte at han fikk gå om igjen, og han vant 10.000-meterløpet og ble en av tidenes mest suverene sammenlagtvinnerne i EM.

LES OGSÅ: Kaggestad om Hjallis: – Det var en grunn til at han ble kalt «Kong Glad»

– Han var den største

Til tross for at det er mange år siden Andersen var aktiv, har han holdt kontakten med idrettsmiljøet hele tiden. For yngre utøvere har han vært en inspirasjon.

– Det er trist og vemodig, men det er mange som sitter igjen med veldig mange gode minner, sier Ådne Søndrål til tv2.no.

– Det er vel kanskje den største personligheten i norsk idrett de siste 100 årene som er borte. Han var en fantastisk skøyteløper, men personligheten var kanskje enda større. Han var et oppkomme av gode historier med legning som en rockestjerne, fortsetter Søndrål.

Ble hyllet på dagen

12. mars fylte «Hjallis» 90 år, et jubileum som ble markert blant annet på Skøytemuseet på Frogner stadion. Til stede var tidligere store skøytenavn som Knut «Kupper'n» Johansen, Per Ivar Moe, Sten Stensen, Lasse Efskind og Fred Anton Maier.

Jubilanten mottok da blant annet en hilsen fra Kongen og Trondheim-ordfører Rita Ottervik. Andersen er opprinnelig fra Rødøy i Nordland, men flyttet allerede som barn med familien til Trondheim, og det var også Trondheim-klubben Falken han representerte på isen.

Nært forhold til kongen

At han fikk en hilsen til jubileet fra kong Harald, er ikke overraskende, for båndene mellom det norske kongehuset og skøytekongen har vært tette.

– Skøytekongen «Hjallis» må jo absolutt sies å ha vært kongenes favoritt. Han fikk jo gleden av å møte tre konger – kong Haakon, kong Olav og kong Harald – og alle tre var på plass under OL i Oslo i 1952, da «Hjallis» selv ble skøytekonge, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Vår nåværende konge har kjent «Hjallis» i en årrekke.

– Kong Harald, som selv er aktiv idrettsmann, trives kanskje aller best blant idrettsfolk. De første Harald og Sonja feiret forlovelsen i mars 1968 med utenom familien var nettopp skøytegutta, sier Totland.

Statsminister Jens Stoltenberg fremhever at Andersens bragder var til inspirasjon for mange.

– Med Hjalmar Andersens bortgang lukker vi et stolt kapittel i norsk etterkrigshistorie. Hjallis var en legende på isen, og en inspirator for generasjoner av nordmenn, skriver statsministeren på sin Facebook-side onsdag ettermiddag.

– Minnet om Hjallis vil for alltid leve i hjertene til et helt folk, slår han fast.