Andrus Veerpalu. (Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP)
Andrus Veerpalu. (Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP)

Veerpalu frikjent for doping

Andrus Veerpalu vant frem med anken sin til idrettens voldgiftsrett.

I januar 2011 avla den estiske langrennsstjernen Andrus Veerpalu en positiv dopingprøve. I august 2011 bestemte FIS seg for å utestenge Veerpalu i tre år, til tross for at han hadde lagt opp. I 2012 ble dommen forlenget i ett år da han hjalp til med testing av ski for sitt lands løpere under verdenscuprennene i Otepää.

Les også: Veerpalu fikk dopingstraffen forlenget etter å ha testet ski
Les også: Veerpalu får tre års utestengelse etter positiv dopingprøve

Den positive dopingprøven fra 2011, som viste høye verdier av veksthormoner, ble tatt i nettopp Otepää. Den ble analysert av et WADA-godkjent laboratorium i Köln, og både A og B-prøven var positive.

Veerpalu la skiene på hylla før den positive prøven var klar, men han bedyrte sin uskyld og var innstilt på å kjempe for å renvaskes. Den kampen har han nå vunnet.

CAS skriver i en pressemelding at Veerpalu har vunnet frem med sin anke.

Les hele kjennelsen her

Prosedyrefeil og usikkerhet knyttet til terskelverdiene ble oppgitt som grunnen til frikjennelsen.

Veerpalu er naturlig nok strålende fornøyd med frikjennelsen.

– Jeg ønsker å takke alle for støtten og forståelsen. De siste to årene har vært de vanskeligste i mitt liv. Jeg unner ingen andre å oppleve det. Jeg vil gjerne takke alle som har trodd på meg og mitt team. Rettferdigheten har seiret, men det forandrer ikke det jeg har vært gjennom de siste to årene, sier Veerpalu i en offisiell uttalelse.

Veerpalu tok to OL-gull og to VM-gull i sin aktive karriere. Estlenderen tok gull foran Frode Estil på 15 km i Salt Lake City-OL i 2002. Estil havnet bak Veerpalu også på 30 km i Lahti-VM i 2001.