sondre (Foto: TV 2)
sondre (Foto: TV 2)

Sondre (14) ble tatt av snøskred: – Jeg gikk rundt og rundt som en vaskemaskin

Brødrene Sondre og Arne opplevde marerittet.

Brødrene Sondre og Arne Svensli (14 og 17 år) opplevde marerittet 21. februar da lillebror Sondre ble tatt av et snøskred da de var på skitur ved Jamtetind i Romsdalen.

– Jeg skulle opp på en liten bergknaus som var rundt to meter høy. Det var så dødt lys da jeg hoppet, så jeg så ikke hvordan landingen var. Det var litt myk snø og jeg landa bakpå ræva litt, og da jeg skulle stake meg opp igjen til fart, hørte jeg at de andre ropte at jeg måtte passe meg og komme meg bort, sier Sondre til «God morgen Norge».

– Rundt og rundt som en vaskemaskin

De andre i følget stod litt lengre ned i dalen og ble vitne til dramatikken som deretter skulle utspille seg.

sondre2
sondre2

– Jeg ser bak meg at det har løsnet mye og det slår meg nedover. Så gikk jeg rundt og rundt akkurat som en vaskemaskin. Og så stoppet det og alt ble presset godt sammen, så jeg ikke klarte å bevege meg. Jeg pustet rolig to ganger for å roe meg ned, og så besvimte jeg, forteller Sondre.

Sondre trodde han lå rett ut i horisontal retning, men det skulle vise seg at han lå på hodet.

– Det stakk opp et par skitupper

Broren Arne ble vitne til skredet som kom bak lillebror, og hjelpeløst så han snømassene sluke 14-åringen.

– Du rekker ikke å tenke så mye. Du handler på instinkt egentlig. Jeg satte bare utfor, og begynte å renne nedover da jeg så raset komme. Så jeg rant på siden av raset og prøvde å følge med på det punktet Sondre var. Jeg så noen snøklumper ved der skiene hans dukket opp av og til, så jeg prøvde å følge dette punktet hele tiden for å vite hvor han var. Da raset stoppet etter cirka fire hundre meter, så stakk det opp et par skitupper, sier han.

Sondre lå under to og en halv meter snø i nesten tjue minutter. Takket være at storebroren hadde lagt merke til hvor skiene befant seg, fikk de til slutt lokalisert ham.

Sondre har ingen fysiske varige mén etter ulykken bortsett fra at han fikk en liten hjernerystelse.

– Men det ligger nå litt i baktankene, erkjenner han.

sondre3
sondre3

Anbefaler skredsøkere

Storebror Arne forteller at hendelsen har ført guttene nærmere hverandre, og brødrene har ikke sluttet å gå på ski i fjellet til tross for den skremmende opplevelsen.

Foreldrene gikk til anskaffelse av skredsøker samme dag som hendelsen inntraff, og guttene anbefaler folk å gå til innkjøp av dette verktøyet.

– Hvis vi ikke hadde sett skituppene hans, så hadde vi sannsynligvis ikke sittet her i dag. Men hadde vi hatt skredsøkere, så hadde vi funnet ham med en gang, sier Arne.