sentoffmont
sentoffmont

Balletak, skokasting og alle gode ting er tre

Her er utvisningshistoriene som får Bobby Zamoras korttenkthet til å blekne.

I etterkant av Bobby Zamoras mildt sagt hårreisende overfall på Wigans Jordi Gomez i går, tar vi en kikk på noen andre eksempler på det TV 2-ekspert Morten Langli karakteriserte som «hjerneblødning» på fotballbanen.

Se Bobby Zamoras skrekktakling i videovinduet under!

709923

Det er så mangt som fascinerer ved fotballen. En lekker overstegsfinte, en volley fra 29 meter i tverrliggeren, eller en feberredning. Ferdigheter og prestasjoner som gjør idretten elsket over hele planeten.

Les også: Langli: – Hjerneblødning kaller vi det der
Les også: Nå angrer Zidane

Like fullt er det øyeblikk hvor det svartner for disse utøverne vi setter slik pris på – og det kan være vel så fascinerende som noe annet. Spør hvem som helst hva vedkommende husker best fra VM i 2006, og svaret blir neppe Philip Lahms suser mot Costa Rica. Det er Zinedine Zidanes kortslutning i VM-finalen.

Zidane hadde annonsert tidligere på året at han ville legge opp etter VM, og alt var perfekt. Han hadde nærmest egenhendig tatt Frankrike til finalen mot Italia, og scoret lagets mål i finalen på et straffespark via tverrliggeren som fremprovoserte gåsehud hos de aller fleste, men så raknet det fullstendig.

Artikkelen fortsetter under bildet!

sentoff3
sentoff3

Godt ut i 2. ekstraomgang så hele nasjonens helt seg lei på Marco Materazzis verbale misbruk av nære familiemedlemmer, og skallet ned italieneren.

Med det endte en fantastisk fotballkarriere med at Zidane trasket av banen, forbi trofeet og ned tunellen, mens Italia gikk hen og ble verdensmestere.

Hvilken utvisningshistorie synes du er den mest minneverdige? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!

Den britiske forbannelse
Det manglet ikke på alvorlige feilskjær i dette mesterskapet. Wayne Rooney hadde også en av sine mange seanser i 2006 da han ble utvist mot Portugal.

Nå skal det sies at han fikk rikelig med hjelp av sin lagkamerat i Manchester United, Cristiano Ronaldo, som blunket «skjelmsk» til benken etter at udåden var utført, men det var like mye et resultat av engelskmannens temperament.

sentoff2
sentoff2

Oppskriftsmessig gikk Rooneys England hen og tapte kampen på straffespark, og tankespranget tilbake til David Beckham i 1998 var ikke langt.

Les også: Er han Englands verste fiende?

Den siste historien det er verdt å nevne fra 2006 er den noe mindre profilerte kroaten Josip Simunic. I gruppespillkampen mot Australia presterte dommer Graham Poll å gi Simunic to gule kort uten å vise ham ut.

Men Simunic var såpass bestemt på å ikke fullføre kampen at han pådro seg et tredje kort.

Denne gangen tenkte også Poll at nok fikk være nok, og sendte kroaten i dusjen. Oppdrag vel utført.

Alle gode ting er tre
Episoden med den godeste Simunic fikk folk til å trekke på smilebåndet over hele verden, men i Skottland bestemte Dean Windass seg for at dette kunne han gjøre bedre.

I en kamp for sitt Aberdeen i 2007 presterte han kunststykket å bli utvist tre ganger i én og samme kamp.

Artikkelen fortsetter under bildet!

sentoff1
sentoff1

Først to ordinære gule kort fulgt av en ny utvisning for å ha satt seg til motverge da han ble bedt om å forlate banen. Det siste pådro han seg på vei ut av banen da han lot sinne og frustrasjon gå ut over hjørneflagget som han rev i fillebiter.

Les også: Hull klar for Premier League
Les også: Er Tracy (41) tidenes frekkeste fotballmaskot?

Med Windass er vi over i de mer obskure utvisningene, og her er det mangt og meget som er minneverdig. Å bli utvist for å slå til en motspiller er en ting, men å bli utvist for å klinke til en lagkamerat er noe ganske annet.

Kieran Dyer og Lee Bowyer klarte dette kunststykket i 2005 da de begge spilte for Newcastle, og naturlig nok ble de begge sendt av banen. Slåssing hører ikke hjemme på en fotballbane.

Hvordan stemningen var i garderoben etterpå forteller historien ingenting om, men skal man tolke straffeutmålingen fra FA var det (ikke overraskende) Bowyer som satte det hele i gang.

Irritasjon på rekordtid
Keith Gillespie ble aldri noen stor hit på Old Trafford, og hans mest kjente bedrift er kanskje overgangen til Newcastle da Andy Cole tok turen den andre veien. Likevel er det et annet punkt på Gillespies CV det er naturlig å ta en nærmere kikk på.

sentoff5
sentoff5

Etter å ha kommet på som innbytter for Sheffield United mot Reading i 2007 tok det nordiren ti sekunder (!) å plassere armen i ansiktet på Stephen Hunt før han måtte sette kursen for garderoben. Det tar tydeligvis ikke lenger tid før Hunt blir irriterende.

Les også: Dette er Mourinhos favorittspiller

Nestemann i rekken kommer fra Israel og heter Yoav Ziv. I forrige sesongs Europaligakamp mellom Stoke og Maccabi Tel Aviv fikk Ziv som så mange andre hard medfart i en duell med Ryan Shotton (...en kald kveld på Britannia osv).

Skoen fløy av i bataljen, og i frustrasjon over manglende kompensasjon fra dommerne gikk Ziv hen og kastet fottøyet på linjedommeren. Hoveddommer Anastassios Kakos var derimot ikke imponert, og sendte israeleren rett i dusjen.

Blikket på ballen(e)
Zoran Mirkovic må heller ikke glemmes. I en landskamp mellom Jugoslavia og Kroatia i 1999 braket jugoslaven sammen med Robert Jarni.

Førstnevnte gikk noe lett i bakken etter en duell, og Jarni gikk bort til den falne og fortalte nøyaktig hva han synes om skuespillet.

Dette falt ikke i god jord hos Mirkovic som rett foran kamplederen tok et godt tak i juvelene til kroaten. Velkjent for de fleste er dommeres prioritering av testikkelsikkerhet, og Mirkovic ble sendt i garderoben.

Det hører også med til historien at han på vei til spillerbussen etter kampen ble hyllet av Jugoslavias tilhengerne. Her har kanskje Engelske supportere noe å lære?

Tok saken i egne hender
Helt til slutt på listen hvor mange er glemt, fortjener også Luis Suarez å bli nevnt.

I kvartfinalen i VM 2010 tok Suarez bokstavelig talt saken i egne hender, og helt på tampen av ekstraomgangene mot Ghana reddet han en heading på målstreken med hendene.

Artikkelen fortsetter under bildet!

sentoff4
sentoff4

Problemet var naturlig nok at spissen var nettopp det - spiss, og ble sporenstreks sendt i garderoben.

Les også: Liverpool avviser rykter: – Vi har ingen ønsker om å selge Suarez

Asamoah Gyan brant riktignok straffen, og Ghana tapte den påfølgende straffesparkkonkurransen.

For Suarez endte visa dermed relativt godt, men han spilte naturlig nok ikke semifinalen hvor Uruguay tapte for Nederland.

Hvilken utvisningshistorie synes du er den mest minneverdige? Ta diskusjonen i kommentarfeltet!