kongepåske (Foto: Anette Karlsen)
kongepåske (Foto: Anette Karlsen)

Her drar kongeparet på påskeferie

Tar med seg vennepar til fjellparadiset.

Det var en blid og fornøyd dronning Sonja som vinket farvel og god påske til nysgjerrige tilskuere, da kongeparet dro til fjells for å feire påske lørdag ettermiddag.

Kongevognen var preppet klar for å bringe kong Harald og dronning Sonja til Vinstra, hvor de derfra fraktes med beltevogn opp til Prinsehytta i Sikkilsdalen.

Se video av kongeparets avreise øverst i saken.

Påskeparadis

Ifølge TV 2s kongeekspert Kjell Arne Totland er dette en tradisjon som har fulgt kongefamilien i en årrekke.

PÅSKEKLAR: Dronning Sonja vinker farvel i det hun drar til fjells. (Foto: Anette Karlsen)
PÅSKEKLAR: Dronning Sonja vinker farvel i det hun drar til fjells. (Foto: Anette Karlsen)
– Prinsehytta i Sikkilsdalen har vært kongefamiliens påskeparadis i alle år. Det som opprinnelig var en stor hytte er i dag blitt til flere hytter rundt et lite tun. Men det er skikkelig fjellpåske med vedovner og felles utedo, forteller han.

Les også: Her er kongens nye bil

Usikkert om barna kommer

Prinsehytta var opprinnelig en gave til daværende kronprins Olav som ung - fra prinsene i den svenske kongefamilien, og han brukte den i alle år i påsken.

– Kong Harald og dronning Sonja har fortsatt denne tradisjonen. De bruker også gjerne hytta i forbindelse med høstjakten på elg og på rype. Første gang Sonja var i Sikkilsdalen - i påsken 1968 var faktisk bare noen uker etter forlovelsen i mars det året, tilføyer Totland.

Som unge feiret Haakon og Märtha alltid påsken i Sikkisdalen med foreldrene, og deltok gjerne i skirennet påskeaften.

– Etter at både Kronprinsparet og ekteparet Behn fikk egne barn, har det variert litt. Märtha og barna har gjerne dratt til fjells med kongeparet, og vært der halve påsken. Det samme har Haakon og barna, for så å dra til hytta i Uvdal, forteller kongeeksperten.

Les også: - En stor hendelse for hele familien

Egen vinterhytte

Kongeparet skal ifølge Slottet til Sikkilsdalen også i år - sammen med to vennepar. Men man vil ikke si noe om programmet til den yngre garde.

– Kronprinsfamilien har sin egen vinterhytte i Uvdal - og det kan vel hende at Ari Behn tar med seg familien til Geilo, der han jo skal åpne sin egen kunstutstilling i helgen, funderer Totland.

Etter det tv2.no erfarer vil noen av de yngre kongelige dukke opp i Sikkilsdalen senere i påsken.

Les også: Kjell-Inge imponerte kongen – ble invitert til Slottet