TIL TOPPS: Petter Northug vant verdenscupen denne sesongen, men må nå belage seg på en kneoperasjon. (Foto: Anders Wiklund/Ap)
TIL TOPPS: Petter Northug vant verdenscupen denne sesongen, men må nå belage seg på en kneoperasjon. (Foto: Anders Wiklund/Ap)

Nå har du krystallkula i lomma, Petter!

Petter Northug på fjerdeplass da Eldar Rønning vant 15-kilometeren i Falun.

Falun/Bergen (TV 2 Sporten): Petter Northug jr. har sammenlagtseieren i verdenscupen godt nede i lomma etter nok en solid prestasjon i sporet. På lørdagens 15 kilometer klassisk i Falun var Mosvik-ekspressen overlegen sammenlignet med de argeste utfordrerne Alexander Legkov og Dario Cologna da han gikk inn til fjerdeplass. Nå er det henholdsvis 80 og 87 poeng ned til Legkov og Cologna i sammendraget.

– Om jeg blir nummer tre i Touren, men vinner verdenscupen gjør det meg ingenting. Touren er en ren bonus, sier Northug til TV 2 Sporten.

Perfekt utgangspunkt før morgendagen
Det ble likevel litt for tøft for Northug på avslutningen av etappen. Opp Mördarbakken smalt Martin Johnsrud Sunby til og fikk med seg Maxim Vylegzjanin og Eldar Rønning. Trioen holdt unna for Northug, og på oppløpet var det Rønning som var sterkest. Trønderen avsluttet råsterkt og gikk i mål foran Vylegzjanin og Johnsrud Sundby.

– Martin var pigg i dag. Han kjørte hardt på sisterunden, det var så vidt jeg hang med. Men jeg hadde bestemt meg for at i dag skulle jeg vinne. Det er lett å si det nå når jeg har klart det, smiler Rønning til TV 2 Sporten, som hadde gjort viktige forberedelser før lørdagens renn.

– Jeg hadde øvd på oppløpet to-tre ganger før start for å prøve å se hvordan jeg kunne få med meg farten inn på og starte stakinga på en best mulig måte. Det var avgjørende i dag.

Tredjemann Johnsrud Sundby var glad på Rønnings vegne etter rennet.

– Det er utrolig moro at Eldar får til et toppløp, det fortjener han virkelig. Jeg tror Petter tar hjem både mini-Touren og «krystallkula», men vi kommer nok til å bli en gruppe på fire-fem stykker bak han i morgen. Der skal jeg nok bite godt fra meg, sier Johnsrud Sundby til NRK.

Se spurten i videovinduet øverst på siden!

Se intervju med Rønning under:

705790

– Så ut som Legkov hadde vært på byn
Northug kapret fjerdeplassen og øker dermed ledelsen i verdenscupsammendraget før morgendagens avgjørende jaktstart. Nå skal det mye til for at Mosvik-ekspressen ikke tar krystallkula hjem.

– Det så ut som Legkov hadde vært på byen i natt. Han så sliten ut, sier Northug til NRK.

Men Northug innrømmet at også han var sliten på lørdagens renn i Falun.

– Jeg hadde ikke topp glid i dag. Det handlet om å bruke motbakkene til å komme meg opp i feltet, og det klarte jeg. Det er litt typisk meg å havne sammen med de bakerste løperne etter to runder og bruke tredjerunden på å jage meg opp. Det koster litt. Jeg angrer litt på at det som skjedde, men samtidig er jeg fornøyd med at jeg kom meg opp og at Dario og Legkov hadde en litt tyngre dag, sier Northug til TV 2 Sporten.

Les også: De norske jentene herjet med Kowalczyk - nå avslutter hun sesongen

Mosvik-ekspressen havnet et stykke bak fronten av feltet tidlig i løpet, men kjempet seg som vanlig tilbake da det begynte å tette seg til mot avslutningen.

– Det blir et individuellstartløp for min del. Jeg må høre hva Vylegzjanin tenker, men vi har jo sett tidligere at Vylegzjanin og Legkov ikke er bestevenner. De samarbeider ikke, sier Northug.

Cologna starter et minutt og 20 sekunder bak Northug på søndagens avsluttende jaktstart, mens Legkov har ett minutt og 47 sekunder å ta inn.

Northugs nærmeste utfordrer i minitouren er Vylegzjanin halvminuttet bak, mens Rønning og Johnsrud Sundby følger drøyt 40 sekunder bak.

Se intervju med Northug under:

705791

Cologna åpnet lovende
Etter strålende prestasjoner på fredagens prolog startet Northug fremst i feltet da løperne tok fatt på 15 kilometer i klassisk stil. Men i sedvanlig stil slapp 27-åringen seg bak i feltet når løpet begynte å sette seg - det straffet seg like før den første sprinten om bonussekunder.

For Matti Heikkinen satte fart fra front tidlig på den andre runden og det ble strekk i feltet. Northug ble liggende langt bak, mens Cologna lekende lett holdt følge i den første gruppa. Opp Mördarbakken satte Cologna på turboen, men sveitseren klarte ikke å «matche» en Martin Johnsrud Sundby som har vist fantastisk form etter sykdommen i VM. Cologna måtte dermed ta til takke med tolv bonussekunder.

Les også: – Zlatan er større i Norge enn Northug
Les også: Løperne tvang gjennom endring av Falun-løypen

Northug slo nesten tilbake
Sammen med Finn Hågen Krogh klarte Northug å hente seg tilbake til frontgruppen der hardkjøret hadde blitt tonet noe ned. Ut på den tredje runden hadde det samlet seg en gruppe på 22 løpere der Northug hadde jobbet seg tilbake til en god plassering.

Da det igjen skulle spurtes om bonussekunder opp Mördarbakken hadde Johnsrud Sundby og Emil Jönsson slitt seg fra i front. Nordmannens taktomslag var så enormt at han tok nye 15 bonussekunder, mens Northug sikret seg seks sekunder.

Les også: Pornoside fjernet bildene av skijentene

Cologna virket kjørt på den siste runden, det samme gjorde Alexander Legkov. Northug holdt følge med hardkjøret til Daniel Richardsson i det som hadde blitt en liten gruppe i front. Den aller siste gangen løperne skulle opp Mördarbakken kjørte Johnsrud Sundby nok en gang knallhardt til og fikk med seg Maxim Vylgezjanin på bakskiene. Northug måtte slippe noen meter og klarte ikke å gli inn avstanden inn mot målgang.

TETT: Eldar Rønning var sterkest i spurten i Falun. (Foto: ANDERS WIKLUND, © AW HL JW**LON**)
TETT: Eldar Rønning var sterkest i spurten i Falun. (Foto: ANDERS WIKLUND, © AW HL JW**LON**)

Duellen på oppløpet ble uhyre jevnt, men det var Eldar Rønning som trakk det lengste strået. Vylegzjanin lurte seg inn på andreplass, like foran Johnsrud Sundby. Northug endte på fjerdeplass, mens Cologna og Legkov fulgte på henholdsvis 12.- og 15. plass.

Resultater 15 kilometer klasisk:
1. Eldar Rønning
2. Maxim Vylegzjanin
3. Martin Johnsrud Sundby
4. Petter Northug
5. Daniel Richardsson
...
12. Dario Cologna
15. Alexander Legkov

Verdenscupen sammenlagt:
1. Petter Northug jr. - 1361 poeng
2. Alexander Legkov - 1281 poeng
3. Dario Cologna - 1274 poeng

POENGOVERSIKT VERDENSCUPAVSLUTNINGEN:
Søndag - jaktstart 15 km fri teknikk, Falun:
1. = 200 poeng
2. = 160
3. = 120
4. = 100
5. = 90
6. = 80
7. = 72
8. = 64
9. = 58
10. = 52
...
30. = 2