orjan
orjan
Komikeren Ørjan Burøe og samboeren Marna Haugen vet hvor fort livet kan snu (Foto: Marius Gulliksrud, © so)
Komikeren Ørjan Burøe og samboeren Marna Haugen vet hvor fort livet kan snu (Foto: Marius Gulliksrud, © so)

Ørjan Burøe og kjæresten opplevde marerittet: Graviditeten var en kreftsvulst

Paret trodde de ventet sitt andre barn, men ultralyden viste noe helt annet.

Den siste tiden har flere profilerte kvinner snakket åpent om at de er rammet av kreft. Lise Askvik og Anbjørn Sætre Håtun har delt sine historier og satt lys på kreftsaken.

Nå gjør komiker Ørjan Burøes samboer Marna Haugen det samme. Hun blogger under navnet «komikerfrue» og snakker åpent om sin skjebne.

Mellom kreftbehandlingene har paret også flyttet inn i ny leilighet.

– For Ørjan er det bra at vi flytter nå. Han engasjerer seg veldig lett i andre ting for å tenke på noe annet, sier Marna til «God kveld Norge».

– Jeg prøver å flytte fokus, utdyper Ørjan.

– Mens jeg vil bare jobbe og sitte stille, snakke om andre ting og tenke minst mulig på det til det går over, sier Marna.

Les også: NRK-profil avslører krefttilbakefall i avis

Ultralyd

I fjor fridde Marna til samboeren på «God kveld Norge». Livet lekte og framtiden var lys. Så kom beskjeden i desember. Marna hadde fått kreft. Det de trodde var en graviditet viste seg å være en svulst.

– Vi var jo det perfekte paret som bare skulle få et barn til, også dæsj så skjedde dette, sier Ørjan tankefullt.

– Ultralyden viste at det som virket å være en graviditet var en tumor. På ett døgn måtte vi avbryte alt og sånn var det.

Les også: P4s Lise Askvik: – Takknemlig for at jeg fikk brystkreft

– Perioder der vi møtte veggen

Som mange par merket Ørjan og Marna at en alvorlig diagnose er vanskelig å takle.

– Man blir jo kjempelei seg, men så bestemmer man seg for å klare det. Likevel tar følelsene deg på et eller annet tidspunkt. Vi hadde noen perioder der vi møtte veggen og lot det gå litt utover hverandre også ordnet vi opp i det igjen. Det er litt bølgedaler når det er ting man ikke har kontroll på, forteller Marna.

– Man blir ofte sint når man er redd. Det er kanskje en enkel reaksjon, sier Ørjan.

– Man blir stående på hver sin side. Det er meg det skjer med, men Ørjan er støttespilleren som skal være sterk for alle. Også er han ikke så flink til å passe på seg selv.

Han har kjent på redselen.

– Plutselig en dag satt jeg alene i leiligheten med sønnen vår i fire døgn, mens hun lå på sykehuset. Da ble jeg plutselig redd for at hun skulle dø, selv om jeg visste at det går bra det var en helt annen følelse. Det ble veldig tomt i den leiligheten. Et vakuum. Det er vanskelig å forklare det.

Blir frisk

For ingenting ble slik de hadde tenkt.

– Vi skulle jo dra til Thailand med baby og feire jul der i år.

Istedenfor er Marna nettopp ferdig med sin andre cellegiftkur. Hun regner med å være helt ferdig før sommeren. Deretter skal hun følges opp med blodprøver i ett år til. Heldigvis kommer hun til å bli frisk

– Det ser veldig bra ut og vi fikk akkurat beskjed om at cellegiften virker, og det gjør at jeg slipper den sterkeste cellegiften som gjør at man mister håret og blir vesentlig dårligere. Vi er veldig glade for det. Kjempeglade.

Sjekk pupp og pung

Nå verdsetter de alt de har og gleder seg over framtidsplanene.

– Vi kommer sikkert til å få flere barn, men det blir ikke nå. Vi har jo en sønn på fem år og vi setter ekstra pris på de tingene vi har.

– Vi har blitt lovet at prognosene er veldig gode for at det skal la seg gjøre. Vi vil gjerne ha en eller to til, forteller Marna.

For heldigvis ender det ofte godt.

– Jeg synes at ordet kreft kan virke veldig skremmende, men det er viktig å huske at det ofte går bra og at forholdsvis mange kan leve ganske greit med det, sier Marna før Ørjan kommer med en oppfordring.

– Viktig å sjekke pupper og pung. Det må man gjøre.