Thiago Alcantara (Foto: HENNING BAGGER/Afp)
Thiago Alcantara (Foto: HENNING BAGGER/Afp)

Dette er de spanske stjernene U21-gutta må temme

Skullerud: – Vi må klare å skape trøbbel for dem.

SE SPANIA U21 - NORGE U21 på TV 2 Sumo klokken 20.30

Det kommer ikke til å mangle på stjernespillere på motstatt banehalvdel i Toledo i kveld.

I Julen Lopeteguis mannskap finner vi ikke mindre enn sju spillere fra Barcelona, i tillegg til en rekke andre stortalenter. Thiago Alcântara, Iker Muniain, Rodrigo Moreno, Sergio Canales og Ignasio Camacho er kun noen av de som er spådd en stor fotballfremtid på den internasjonale scenen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Spania U21 (Foto: HENNING BAGGER/Afp)
Spania U21 (Foto: HENNING BAGGER/Afp)

Det spanske U21-laget gikk ubeseiret gjennom sin kvalifiseringsgruppe til sommerens EM, og kun Sveits tok poeng fra «La Rojita» med 0-0 hjemme i Sion.

Les også: Spania vant U21-EM

Spania er også regjerende europamestere på dette aldersnivået da de for to år siden slo nettopp Sveits 2-0 i finalen i Aarhus. Hele tolv av spillerne som var involvert i finalen den gang er med mot Norge i dag.

Se troppene til de to lagene nederst i artikkelen!

Familiære forhold
Det er vanskelig å trekke frem én enkelt profil i det spanske stjernegalleriet, men en som kanskje ikke er like kjent for de fleste er Rodrigo Moreno.

22-åringen, som gikk gradene i Real Madrid, har spilt ti kamper for U21-landslaget og scoret hele tolv mål. Med det er han den mestscorende på det spanske U21-laget gjennom tidene sammen med Óscar García (til sammenligning hadde Raul åtte mål på ni kamper). I tillegg spiller han nå fast på Benfica hvor han har notert seg for tolv nettkjenninger denne sesongen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Moreno (Foto: Francisco Seco/Ap)
Moreno (Foto: Francisco Seco/Ap)

I tillegg er det verdt å nevne at det er nære familierelasjoner mellom noen av spillerne i Lopeteguis tropp. Barcelonas Thiago Alcântara er nemlig fetteren til nevnte Moreno.

Som om ikke det var nok har Alcântara en lillebror som også har kamper på U21-nivå for Spania, men Rafael Alcântara (Rafinha) har valgt å fortsette med videre landslagsspill i den brasilianske drakten.

Les også: Thiago forlenget med Barcelona

Storebror Thiago er også den av de spanske stjernene som kan vise til den største lønningsposen. Med 335 000 kroner i ukelønn kan 21-åringen glise hele veien til banken, selv om Muniain med sine 290 000 kroner i uka ikke er stort dårligere (tall fra matchincome.com er ikke medregnet sponsoravtaler).

Beviste mye mot Frankrike
Norges tropp består ikke av verdensstjerner på samme nivå som spanjolene, men de har vist at de kan bite fra seg på dette nivået. I oktober slo de Frankrike 5-3 i et fyrverkeri av en fotballkamp hjemme på Marienlyst, og kvalifiserte seg med det for sommerens europamesterskap.

Norge vil dermed for første gang siden 1998 delta i den gjeveste turneringen for U21-landslag - den gang endte de på tredjeplass.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Håvard Nielsen (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Håvard Nielsen (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

I kvalifiseringen var det kun England som slo Norge, og engelskmennene venter også i sommerens gruppespill sammen med Italia og vertsnasjon Israel.

Les også: U21-gutta lader opp mot Spania og Nederland

Da det i desember ble klart at Norge skulle møte Spania og Nederland, var daværende landslagstrener Per Joar Hansen klar på at dette var viktig matching for de norske ungguttene.

– Vi skal jo møte den type motstand som vi treffer i EM. Så bakgrunnen for å møte disse lagene er at det er dette nivået vi skal spille på der nede, og da er det viktig å matche seg på den type motstand, sa han den gang.

– Det var også Spania som henvendte seg til NFF og forhørte seg om mulighetene for å spille mot oss og det er vi stole av, sa «Perry».

– Vi må skape trøbbel for dem
Tor Ole Skullerud er mannen som skal lede Norge i kveldens kamp mot Spania, og han akter ikke å legge seg bakpå.

– Det sier seg selv at skal du spille bortekamp mot Spania må du være god defensivt og du må være god én mot én, men vi må skape trøbbel for dem om vi skal få noe mer ut av kampen enn bare å forsvare oss, sier Skullerud til TV 2.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Skullerud (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
Skullerud (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

Likefullt legger ikke Skullerud skjul på at han har tenkt på hvordan han skal demme opp for spanjolenes raske angrepsspill i mellomrommet.

– Det er viktig å dekke mellomrommet. Vi må ha et kompakt lag, og ankeret på midten kommer til å måtte plukke opp en del av den aktiviteten som skjer der, avslutter Skullerud.

På vei ut i Europa
Norge kan kanskje ikke mønstre det samme laget på papiret som Spania, men flere av nøkkelspillerne i det norske laget er også i ferd med å få utenlandserfaring.

Thomas Rogne spiller fast på Celtic, mens både Omar Elabdellaoui, Mathis Bolly og Flamur Kastrati til daglig spiller i Tyskland. Marcus Pedersen har tidligere vært i Nederland, og Harmeet Singh spiller for tiden i Feyenoord.

Les også: Norge til EM med festfotball

Se hvordan U21-guttene har det på tur i videovinduet under!

705323

I Norges tropp tjener hele åtte spillere daglig til livets opphold i klubber utenfor landets grenser, mens det tilsvarende tallet i det spanske laget kun er to. Likefullt vil det neppe yte La Liga noen rettferdighet dersom man sammenligner serien med Tippeligaen.

Hvordan nordmennene vil hevde seg i Israel i juni er enda for tidlig å si, men den første testen på hvor laget står kommer i Toledo i kveld mot den best tenkelige motstand.

Norges tropp
Arild Østbø (21) - Strømmen
Ørjan Nyland (22) - Molde
Martin Linnes (21) - Molde
Thomas Rogne (22) - Celtic FC
Fredrik Semb Berge (23) - Odd
Jonatan Tollås Nation (22) - Aalesund
Omar Elabdellaoui (21) - Eintracht Braunschweig
Jørgen Skjelvik (21) - Kalmar FF
Emil Jonassen (20) - Odd
Harmeet Singh (22) - Feyenoord
Jonas Svensson (20) - Rosenborg
Adbisalam Ibrahim (21) - Strømsgodset
Mathis Bolly (22) - Fortuna Düsseldorf
Marcus Pedersen (22) - Odense BK
Håvard Nielsen (19) - Red Bull Salzburg
Flamur Kastrati (21) - FC Erzgebirge Aue
Torgeir Børven (21) - Vålerenga
Jo Inge Berget (22) - Molde

Spanias tropp
Diego Mariño (22) - Villareal
Joel Robles (22) - Wigan
Jordi Amat (20) - Rayo Vallecano
Marc Bartra (22) - Barcelona
Iñigo Martínez (21) - Real Sociedad
Martin Montoya (21) - Barcelona
Marc Muniesa (20) - Barcelona
Nacho Fernández (23) - Real Madrid
Carles Planas (22) - Barcelona
Thiago Alcântara (21) - Barcelona
Ignasio Camacho (22) - Málaga
Sergio Canales (22) - Valencia
Asier Illarramendi (23) - Real Sociedad
Koke (21) - Atlético Madrid
Iker Muniain (20) - Athletic Bilbao
Pablo Sarabia (20) - Getafe
Gerard Delofeu (19) - Barcelona
Rodrigo Moreno (22) - Benfica
Christian Tello (21) - Barcelona
Álvaro Vázquez (21) - Getafe