Northug4
Northug4

Slik kan Northug tape verdenscup-tittelen

Fortsatt 300 poeng å kjempe om før avslutningshelgen i Falun.

Petter Northug leder for øyeblikket verdenscupen 34 poeng foran Alexander Legkov. Dario Cologna følger hakk i hæl, 43 poeng bak Northug.

Det gjenstår tre konkurranser og maks 300 verdenscuppoeng å kjempe om før sesongen er over, så Northug har fortsatt en jobb å gjøre før han kan løfte verdenscup-kulen.

Men med onsdagens sprintseier i Stockholm har Northug minst et par fingre på trofeet. Fredag er det prolog i den berømte Mördarbacken, og der er det forventet at Northug vil kjempe om en ny seier. Lørdag er det 15 km klassisk fellesstart. Alt avgjøres med 15 km jaktstart fri teknikk på søndag.

Få fullstendig poengoversikt nederst i saken!

Skaffet seg Tour-forsprang
Sprintseieren i Stockholm var viktig på flere måter. Northug innkassserte 60 bonussekunder. Cologna (21. plass) og Legkov (27. plass) fikk henholdsvis ti og fire bonussekunder. Det gjør at Northug er i pole position før helgens renn i Falun.

– Jeg hadde ventet å se Cologna i semifinalen og Legkov i kvartfinalen. Cologna var den som skuffet. Petter gjorde jobben sin, og han var like overbevisende som i Drammen. Han går på en utrolig smart måte. Han bruker lite krefter i starten og avgjør det på slutten. Han er i en annen liga enn de andre på den sprinten, sier TV 2-ekspert Fredrik Aukland.

Les også: Northugs manager slår tilbake mot Auklands kritikk
Les også: TV 2-ekspert frykter Northugs showstunt kan ødelegge for verdenscup-seier

Han mener det er flere ting som nå taler i Northugs favør.

– For det første har han et stort forsprang. For det andre har han vist de andre at han er i god form, men det er ikke gitt at han vinner. Vi så at han sprakk på femmila. Det var etter den gode sprinten i Drammen. Men det er klart at han har en stor fordel nå, sier Aukland.

Pets
Pets

Magisk grense på 30 sekunder
Bonussekundene fra sprinten og tidsforskjellen på de to neste etappene legges sammen og avgjør startdifferansen på søndagens jaktstart.

Dermed vil Northug trolig gå ut først på søndagens jaktstart. Differansen ned til Legkov og Cologna kan øke etter fredagens prolog. Riktignok viste Cologna i fjor at han behersker Mördarbacken svært godt. Kun Alex Harvey hadde bedre tid på den 3,3 kilometer lange etappen. Legkov ble nummer 21, mens Petter Northug ikke var med i det hele tatt.

I prologen deles 50 verdenscup-poeng ut til vinneren. Nummer to får 46 poeng, mens nummer tre får 43 poeng. På lørdagens fellesstart er malen den samme.

Få fullstendig poengoversikt nederst i saken!

På søndagens jaktstart deles det ut 200 poeng til førstemann i mål. Nummer to får 160 poeng, mens nummer tre får med seg 120 poeng.

Med normal poengfangst på de to neste etappene vil Northug vinne verdenscupen dersom han dårligst blir nummer to på den avsluttende jaktstarten. At jaktstarten avsluttes med 1,5 kilometer utforkjøring øker Northugs vinnersjanser drastisk.

Les også: Northug overtok ledertrøya i verdenscupen: – Jeg hadde forventet Dario i finalen
Les også: Her ser skiskytterne sin egen blotting: – Bra dere ikke filmet på andrerunden

Men det er langt fra sikkert at det blir et spurtoppgjør som avgjør verdenscupen. Med stort nok forsprang tror Aukland at Northug vil gå i ensom majestet på hele søndagens jaktstart.

– Det er en magisk grense på 30 sekunder. Er du under et halvt minutt bak så har du øyekontakt nesten hele veien. Har du over et halvt minutt kan du kontrollere løpet og gå i din egen fart. Men det er en beintøff løype. Man skal gå hardt i front for å holde unna, sier Cologna.

Kan ta bonussekunder
Cologna og Legkov har flere muligheter til å kappe ned på Northugs forsprang før søndag. På fredagens prolog deles det ut 15 bonussekunder til vinneren, 10 bonussekunder til nummer to og 5 bonussekunder til nummer tre. På lørdagens fellesstart er det to innlagte spurter med bonussekunder i tillegg til bonussekunder i mål.

Med en god Cologna-dag på fredag og en tilsvarende dårlig Northug-dag er racet helt åpent igjen.

– Det er en distanse som Petter og Dario er gode på, ikke Legkov. Dario er veldig glad i det. Han har et mål om å vinne den. Dario må ha en topp dag, mens Petter må ha en litt dårlig dag. Hvis Petter ikke er i topp 3 på prologen og Dario vinner, så blir det mer interessant. Da er det mulig for Dario på hente bonussekunder på 15 kilometeren. Den eneste måten Dario og Legkov kan ta Petter på er å gå jevnt hardt i bakkene. Det kommer til å bli to smertefulle renn på lørdag og søndag, spår Aukland

Fredag - prolog 3,3 km, Falun:
1. = 50 poeng
2. = 46
3. = 43
4. = 40
5. = 37
6. = 34
7. = 32
8. = 30
9. = 28
10. = 26
...
30. = 1

Bonussekunder i mål:
1. plass: 15,
2. plass: 10
3. plass: 5

Lørdag - fellesstart 15 km klassisk, Falun:
1. = 50 poeng
2. = 46
3. = 43
4. = 40
5. = 37
6. = 34
7. = 32
8. = 30
9. = 28
10. = 26
...
30. = 1

Bonussekunder underveis og i mål:
1. plass: 15
2. plass: 10
3. plass: 5

Søndag - jaktstart 15 km fri teknikk, Falun:
1. = 200 poeng
2. = 160
3. = 120
4. = 100
5. = 90
6. = 80
7. = 72
8. = 64
9. = 58
10. = 52
...
30. = 2