Doping (Foto: JOEL SAGET/AFP)
Doping (Foto: JOEL SAGET/AFP)

IOC skal analysere dopingprøvene fra Torino-OL på nytt

Sju år etter vinterlekene i Torino har IOC bestemt seg for å analysere dopingprøvene på nytt.

Leder av IOCs medisinske komité og visepresident i antidopingbyrået WADA, Arne Ljungqvist, opplyser overfor nyhetsbyrået AP at prøver vil bli testet igjen med mer avanserte teknikker for å søke etter forbudte stoffer som ikke ble funnet i 2006, skriver Aftenposten.

– Teknologien utvikler seg kontinuerlig. Jo lenger vi venter, desto bedre posisjon vil vi være i til å anvende moderne teknologi, sier svensken til nyhetsbyrået AP.

Juksemakerne kan bli tatt
Det betyr at mulige juksemakere fra Torino-OL i 2006 risikerer å bli tatt og straffet siden foreldelsesfristen for oppbevaring av prøver er på åtte år.

Testene fra Torino lagres på et dopinglaboratorium i Lausanne i Sveits og inkluderer både urin- og blodprøver.

– Det er alltid en balansegang mellom å vente for lenge og å avsløre noen så snart som mulig for å vise at vi tar grep mot juks, sier Ljungqvist, ifølge Aftenposten.

doping (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
doping (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Konsentrerer seg om utholdenhetsidretter
Den internasjonale olympiske komité (IOC) og antidopingbyrået WADA skal spesielt konsentrere seg om tester fra utøvere i utholdenhetsidretter.

I 2012 ble fem medaljevinnere fra sommer-OL i Athen i 2004 avslørt da IOC studerte rundt 100 dopingtester fra det mesterskapet.