IMG_7168 (Foto: TV 2)
IMG_7168 (Foto: TV 2)

Hva med en salt ostekake – smaksatt med geitost?

Brunosten har uante muligheter. Få alle oppskriftene her!

Brunost er en norsk spesialitet som ikke har sin like noe annet sted.

Andreas Viestad feirer brunostens 150-årsjubileum ved å lage en deilig is, smaksatt med geitost. På menyen står også en salt ostekake, og ovnsstekt kjebog servert med saltbakt kålrot.

Få alle oppskriftene under!

Du kan også se «En bit av Norge» på TV 2 Sumo her!

Mysostshake

Den er mer som en indisk lassi enn som en milkshake, for denne er mer frisk enn søt.

Gir én stor drink

2,5 dl melk

2,5 dl yoghurt

25-30 gram mysost

1-2 ts hakket bergmynte eller timian

Ha litt av melken i en gryte og varm opp. Overfør til en blender, tilsett mysosten og kjør til osten har løst seg opp. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til alt er godt blandet. Server iskald, med mer bergmynte til pynt.

Brunostiskrem med melkegodt, nøtter og bær

Oppskriften gir omtrent 1 liter iskrem

4 eggeplommer

2,5 dl melk

2,5 dl fløte

150 g mørk brunost, høvlet i skiver

150 g sukker

1-2 ss kesam

2-3 ss dulce de leche (”melkegodt”, se oppskrift)

hakkede hasselnøtter

diverse skogsbær

Ha eggeplommene i en bolle som er stor nok til å romme alle ingrediensene. Ha melk, fløte, sukker og brunost i en gryte. Varm opp over middels høy varme og visp til brunosten har løst seg opp og blandingen holder omtrent 75 grader.

Visp den varme blandingen inn i eggene. Hell alt tilbake i gryta, sett tilbake på plata og rør konstant til blandingen tykner. Sjekk konsistensen ved å dyppe en skje i blandingen og dra en finger over baksiden. Det skal dannes en stripe i sausen på skjeen. Visp inn kesam.

Sil blandingen gjennom en metallsikt og sett til avkjøling. Kjør den i en ismaskin, eller sett blandingen i en bolle i fryseren. Ta den ut og rør hvert 20. minutt til den får riktig konsistens.

Server isen med dulce de leche, nøtter og bær.

Melkegodt

Ved å koke inn melk og sukker kan man få en slags hjemmelaget melkekaramell, ikke ulikt dulce de leche.

2 ss sukker

noen dråper vann

6 dl melk

Ha sukker og vann i en gryte over middels høy varme og kok inn til lys karamell. Tilsett melken, kok opp og rør karamellen ut i melken. Kok under stadig omrøring til blandingen tykner og ligner fløtekaramell. Det skummer mye, særlig i begynnelsen, så pass godt på at blandingen ikke koker. Juster ned varmen underveis. Jo lengre tid du lar prosessen ta, jo dypere og bedre blir karamellsmaken. Det tar omtrent 20 minutter å få dulce de leche av væskemengden i denne oppskriften.

Salt ostekake

Som en slags norsk quiche helt uten egg.

Nok til 2

3-5 kornmokjeks

1-2 ts smør

30 g Kvitmuggost, eller annen mild geitost

30 g Knudenost, eller annen kraftig geitost

1 ts tyttebærsyltetøy

1 ts hakket gressløk

Smelt smøret i en liten gryte. Knus kjeksene og bland med smøret. Ha kjeksblandingen i en konditorring og trykk ut til en jevn bunn. Riv osten i mindre biter og ha den i formen. Trykk den forsiktig ut så den holder formen, men ikke blir helt kompakt. Fjern konditorringen forsiktig. Pynt kaken med tyttebær og gressløk.

Kjebog med to typer geitost og saltbakt kålrot

Kje har mildt, men samtidig litt viltaktig kjøtt som kler å få følge av litt søt brunost og frisk hvit geitost.

Nok til 4-6

to 600-grams kjeboger

1 kålrot

2,5 dl grovt salt til saltbaking, eller mer

mer salt til kjøttet

einer

50 g brunost

50 g chèvre

2,5 dl rømme

1 ss finhakket dill

1 ss finhakket vårløk

1 ss grov sennep

grønn salat til servering

Forvarm ovnen til 175 grader. La kjøttet ligge i romtemperatur en times tid før du skal steke det.

Legg et dobbelt lag aluminiumsfolie på kjøkkenbenken. Legg halvparten av saltet oppå. Legg på kålroten og brett opp kantene på folien. Ha på resten av saltet og pakk godt sammen. Bak i ovnen i 2 timer, eller til kålroten er myk tvers igjennom når du stikker i den med en kniv eller stekenål.

Lag en seng av einer i en langpanne. Gni bogene med salt og legg dem oppå einerne. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av bogen og bak i ovnen til kjernetemperaturen er omtrent 67 grader, omtrent 40 minutter.

Bryt chèvre i små biter og ha i en bolle sammen med rømme, dill, vårløk, og grov sennep. Bland godt.

Lag små snitt i kjøttet på den ene bogne og fyll åpningene med brunost. Server rømme- og ostesausen til den andre bogen.

Server kjøttet sammen med biter av saltbakt kålrot og grønn salat.