nazigreker 001
nazigreker 001

Her feirer han scoring med nazihilsen

Nå utestenges Giorgos Katidis på livstid fra det greske landslaget.

Det var ikke seiersmålet til 20 år gamle Giorgos Katidis som fikk oppmerksomheten da han fikset 2-1-seier til AEK Athen da de slo Veria FC 2-1 lørdag. Det var feiringen hans.

En jublende Katadis løp mot fansen, rev av seg trøyen og løfte armen akkurat på den måten man ikke skal løfte den.

Se nazihilsenen i videovinduet over!

I etterkant har Katidis bedyret sin uskyld, og hevder det ikke lå noen politisk ytring i gesten med høyrehånden.

Ifølge AEKs tyske trener Ewald Lienen skal ikke Katidis «ha snøring på politikk», skriver AP.

Danske Ekstra Bladet har snakket med journalisten Chris Giannoulis fra sportsnettstedet onsports.gr, som forteller at feiring til Katadis ble den store snakkis i Hellas etter kampen.

– Han sa etterpå at han ikke visste hva hilsenen hans betød, og at han ikke er nazist. Han kom med masse unnskyldninger fordi han skjønte at han hadde gjort noe dumt, sier Giannoulis.

– Trener Ewald Lienen sa at det var en dum ting å gjøre, og at Katidis gråt i garderoben fordi han ikke skjønte hva han hadde gjort, sier journalisten.

Utestengt på livsted
Men det greske fotballforbundet er ikke nådig. Nå er Katidis utestengt fra landslagsspill på livstid etter feiringen.

20-åringen er tidligere kaptein for Hellas' U19-landslag og regnes som et stort talent, men han er uønsket på landslagene i all fremtid. Klubben hans skal ta stilling til episoden i løpet av uken som kommer.

– Spillerens hilsen til publikum på nazivis er en alvorlig provokasjon som fornærmer alle ofrene for nazistenes bestialitet og skader fotballens pasifistiske og humane karakter, heter det i en uttalelse fra det greske fotballforbundet.

Katidis ble utsatt for kraftig kritikk fra politikere og vanlige fotballfans etter lørdagens hendelse. Søndag var det for øvrig 70-årsmarkering for deporteringen av greske jøder til nazistenes konsentrasjonsleirer.

Spilleren selv legger seg flat og påberoper seg uvitenhet.

– Jeg er ingen fascist og ville ikke gjort det om jeg visste hva det betydde, tvitret han etter alt oppstyret som fulgte gesten.

(©NTB/TV 2 Sporten)