petter northug___ (Foto: Bendiksby, Terje)
petter northug___ (Foto: Bendiksby, Terje)

Northug før femmila: – Du kan ikke ligge i en pulk og bli trukket rundt

Petter Northug tror han vinner verdenscupen og er innstilt på å gjøre Kollen-jobben selv.

Holmenkollen (TV 2 Sporten): Petter Northug jr. kommer til Holmenkollen proppfull av selvtillit. Mosvik-ekspressen har leverte fryktingytende form de siste ukene og puster nå Dario Cologna i nakken i kampen om verdenscupseieren.

Har tro på sammenlagtseier
På fredagens pressekonferanse var Northug klar i tale på spørsmålet om han vinner verdenscupen.

- Ja, svarte Northug kontant på spørsmål fra TV 2 Sporten.

Les også: – Jeg måtte komme hit etter at Northug nærmet seg så mye i sammendraget

Men selv om Northug har tatt kratig innpå Cologna i verdenscupen de siste ukene, føler 27-åringen likevel ikke at han er mentalt i førersetet i duellen de to imellom.

- Nei, jeg har ikke den holdningen. Jeg forbereder meg som at Dario er i kjempeform og mest sannsynlig vinner. Det er den holdningen jeg har i hodet mitt i morgen, sier Northug.

- Kan ikke ligge i en pulk og bli dratt rundt
Med fem øvelser igjen av årets sesong, har Northug 23 poeng å hente inn på Cologna på toppen av listene. På femmila i Holmenkollen lørdag deles det ut 100 poeng til vinneren, men det er også lagt inn 90 bonussekunder underveis i løpet.

- Når det er fellesstart så er det kanskje positivt med sånne innslag. En får kanskje mer spenning. Som regel så har man sklidd over. Det har ikke vært mye spurt om bonussekundene tidligere i år. Om man holder seg fremme, så får man dem billig, sier Northug.

Northug kommer nok til å holde et godt øye med Colognas bevegelser i feltet i morgen, men at det blir lagtaktikk fra Norge sin side vil ikke nordmannen innrømme.

- Du kan ikke ligge i en pulk og bli trukket rundt. Du må gå selv, sier Northug, som har planen klar.

- Planen vår er å ligge langt fremme i feltet. Er det mange i norsk drakt som ligger i topp 10-20, så er det klart at det er stor hjelp.

Skal vokte på Cologna
Med Johan Olsson ute med sykdom seiler nettopp Cologna og Northug opp som favoritter i Kollen.

- Ser du bort fra oss, så er det mange som er sultne på en god femmil her i Kollen. En vet hva en må passe på. En må være litt ekstra på vakt og se det han gjør, sier Northug.

- Alle fellesstarter lever sitt eget liv. Sånn er det. VM er et løp, her får vi et annet løp. En får gå inn med en ny plan foran hvert løp.

Les også: Johan Olsson går ikke Kollen-femmila

Tror Northug slår Cologna
Landslagstrener Trond Nystad er klar på at fokuset ligger i å få gode enkeltplasseringer for de norske løperne, og at det ikke nødvendigvis trenger å være Northug.

- Generelt sett er vårt mål å vinne enkelte skirenn. Verdenscupen totalt er noe som er produkt av mange gode skirenn. Det som er viktig i morgen er at vi går som et lag og hjelper hverandre. Da hjelper Petter Martin, og Martin hjelper Petter, og Finn hjelper alle. Men når en kommer til mållinja så sprinter alle for å vinne. Det er sånn det skal være, sier Nystad til tv2.no.

- Tar Petter Dario?

- Ja, jeg tror det.

Røthe er frisk og går i Kollen
Sjur Røthe har vært plaget med sykdom den siste uken, men Nystad bekrefter at vossingen er frisk og stiller til start på femmila.

- Han hadde en liten testøkt i dag og følte seg bra. Han bestemte seg for å hive seg i bilen og kjør hit. Han er på start og er frisk, sier Nystad til tv2.no.

- Har han trent den siste uken?

- Han har ligget på ryggen og pleiet sykdommen.