oddrbk (Foto: Scanpix)
oddrbk (Foto: Scanpix)

Nå skal NFF avgjøre hvilke drakter klubbene kan benytte

Du får ikke lenger se RBK i svart drakt, hvit shorts og svarte strømper borte mot Odd. Trønderne har nå på eget initiativ skaffet seg helrødt draktsett for å unngå fargetrøbbel.

Oslo (TV 2 Sporten): Tidligere har klubbene i Tippeligaen selv bestemt om de vil bruke hjemmedraktene også på bortebane i de kampene fargene ikke «kolliderer».

Noen har også variert mellom andre- og tredjedrakter på fremmed gress, men denne sesongen er det NFF som bestemmer om du får se Rosenborg i hvitt, svart eller rødt.

– Vi gjør dette for å få klarere kontraster på draktene slik at det blir enklere for alle aktørene både på banen, tribunen og de som ser kampen på TV, sier fagansvarlig for kampadministrasjon i NFF, Are Hokstad, til tv2.no.

UEFA-system
Det har i flere år vært praktisert at motstanderne ikke kan ha lik farge på hverken trøye, shorts eller strømper, men fotballforbundet ønsker ikke å se at for eksempel Odd stiller i hvit-svart-hvit mot RBK i svart-hvit-svart.

Artikkelen fortsetter under bildet!

yannerik
yannerik

UEFA har praktisert dette systemet i en årrekke i sine turneringer. NFF har foreløpig innført reglementet i Tippeligaen, og håper dette skal føre til at klubbene slipper å bruke mye tid på utstyrsplanlegging.

– Klubbene kan komme med innspill og ønsker underveis, og vi ønsker at de skal få benytte de draktene de ønsker i de forskjellige kampene så langt dette er mulig, sier Hokstad.

Drakt-mix
De 16 Tippeliga-klubbene har meldt inn og fått godkjent to eller tre draktsett hver. NFF plukker først ut hjemmelagets trøye, shorts og strømper, så bortelagets antrekk, hjemmelagets keeperdrakt, bortelagets keeperdrakt og til slutt fargene på dommerens kledning.

– Det kan også bli en miks av hjemme- og borteutstyr dersom det er absolutt nødvendig. Det vil man få se allerede i kampen mellom Strømsgodset og Sandnes Ulf denne helgen, forteller Hokstad.

– Hva er hovedgrunnen til at dere velger å ta kontroll over draktvalgene?

– Det har ikke vært noe stort problem tidligere, men noe småtteri har det vært. Vi har sett behov for dette etter tilbakemeldinger fra klubber og dommere, og mener det blir veldig enkelt og ryddig på denne måten. Tanken er ikke at dette skal tres nedover ørene på klubbene, men det er et grep for å unngå at for eksempel et lag i gule trøyer stiller med keeperen i selvlysende gul drakt. På en corner er det vanskelig å skille de fargene. Dette gjøres ikke minst for at det skal være enklere for alle å se forskjell på lagene. Ikke minst publikum og tv-seere.