fredrik (Foto: Scanpix)
fredrik (Foto: Scanpix)

Strømstad etterlyser Start-kulturen

Den tidligere landslagsspilleren mener sørlendingene kan lære mye av hvordan Rosenborg tar vare på gamle helter.

Oslo (TV 2 Sporten): Fredrik Strømstad tar et oppgjør med Start-kulturen i boken «Unnfanget i Starthallen».

Den er en del av den ferske bokserien der Tippeliga-klubbene presenteres før seriestart, og 31-åringen tok på seg jobben med å skrive ned sine tanker og minner fra tiden på Kristiansand stadion og Sør Arena.

I kapitellet «Bobler i historien» skriver Strømstad at han savner å se tidligere Start-profiler i og rundt klubben i 2013, og trekker frem RBK som et eksempel på en klubb som har vært flinke på dette området.

– Ta en tur på Lerkendal på en kampdag, og plutselig oppdager du at Bjørn Wirkola eller Gøran Sørloth rusler forbi deg. På treningsfeltet kan du komme til å treffe på Trond Henriksen, Jørn Jamtfall, Øivind Husby og Ståle Stensaas som trenere for store eller små i klubben. I direktørrommet sitter Erik Hoftun. Der satt Rune Bratseth tidligere. I styrerommet tok Stig Inge Bjørnebye i fjor plass rundt bordet. Han er ikke engang trønder, han er opprinnelig fra Elverum, og bor nå i Oslo. Men han er knyttet til klubben. Og plassen ble tidligere besatt av Christer Basma. Han er heller ikke trønder, skriver Strømstad.

– På Lerkendal og Brakka, der sitter kulturen i veggene. En av grunnene til at de har gjort det så bra, er at de har bygget opp en identitet – en identitet tidligere spillere er stolte av og holder på, til og med de spillerne som er kommet fra steder langt fra Trøndelag. Ved å involvere dem skaper klubben en sammenheng mellom da og nå, de bruker aktivt historien til å forme fremtiden.

Gamle helter
Den tidligere landslagsspilleren skriver at det han husker aller best fra sin første Start-kamp var gleden publikum viste da laget scoret. De jublet for laget, for enkeltspillerne og artistene på banen.

– På det Start-laget var Sten Glenn Håberg, Olav Klepp, Paul Richardsen. Hvor er de spillerne? Da jeg var ballgutt, fulgte jeg Totto, Myggen, Frank Strandli, Pål Lydersen, Viggo Strømme og Morten Pedersen. Hvor er de? Eller da jeg debuterte og kom inn for Tom Berhus, hvor er Tom i dag? Tom Berhus spilte ti sesonger i Start, men har noen i Start snakket med ham om å være involvert i klubben på noen som helst måte?

Artikkelen fortsetter under bildet!

tom
tom

Han omtaler de forskjellige årgangene som egne bobler i Starts tidslinje med hver sin korte historie uten å ha noe som helst med hverandre å gjøre.

– Ved å sprekke boblene, lar man innholdet flyte over i hverandre. Da tar man vare på historien, da skaper man fremtiden og fremtidens identitet, mener 31-åringen.

Strømstad håper nå Start ser verdien å benytte anledningen til å forme historien på ferske Sør Arena, og ber klubben starte med å invitere spillerne som skapte stolte minner på gamle Kristiansand stadion på kamp.

– Dersom Tom Berhus og Frank Strandli hadde gått på en kamp, hadde de sannsynligvis slått av en prat med de spillerne de selv spilte sammen med. Spillere fra forskjellige Start-årganger ville sittet på tribunen. En spiller som ga seg i 1992 ville vært der, en spiller som ga seg i 2001 hadde også kommet, og de to ville blitt knyttet sammen gjennom han som sitter mellom dem – han som la opp i 1997, men som spilte med dem begge. Da er de ikke i sine bobler lenger, men en del av den samme Start-historien.

Strømstads favoritter
Strømstad, som ikke fikk fornyet kontrakt med Start før jul, presiserer at han ikke er ute etter verken oppmerksomhet rundt egen person eller jobb i Kristiansand-klubben, men at dette er noe han begynte tenkte på under perioden som Frankrike-proff.

– Start betyr altfor mye for meg til at jeg kan la tankene mine om hvordan klubben burde være ligge. Og en del av svaret på spørsmålet om hvordan Start kan bli en bedre klubb og sterkere merkevare, involverer eks-spillere. Sør Arena kan bli en bastion for Start-kulturen, og Start kan bli den identitetsmarkøren for Kristiansand som klubben bør være. Men akkurat nå er Dyreparken større enn Start.

I boken har Strømstad satt opp sin versjon av tidenes Start-ellever med Brede Skistad som trener:

Rune Nilssen – Atle Roar Håland, Claus Eftevaag, Pål Lydersen – Svein Mathisen, Tom Berhus, Erik Mykland, Tommy Svindal Larsen, Christian Bolaños – Tore André Dahlum, Frank Strandli.