engelske fans (Foto: Tim Hales, © TSH JRM**LON**)
engelske fans (Foto: Tim Hales, © TSH JRM**LON**)

– Hat er selve drivkraften i fotballen

Egon Holstad mener fotballen generelt, og ikke minst Tippeligaen, er helt avhengig av fiender, sterke følelser og hatoppgjør.

Oslo (TV 2 Sporten): 41-åringen har erfaring som musikksjef i avisa Nordlys, han har vært medprogramleder, konsertarrangør og platebutikkeier.

Holstad har også skrevet boka «VM: bobilmemoarer: Tyskland 2006» og er mannen bak Tromsø-boken, som er en av del av den ferske bokserien der Tippeliga-klubbene presenteres før seriestart.

Der skriver TIL-supporteren at det er to aspekter som er viktigere enn alle andre når det kommer til klubbfotball, og at disse er helt avgjørende dersom man skal skjønne hva fotball dreier seg om.

En av dem er hat. Intenst hat.

– Det ene er at man bare liker et lag. De som holder med flere lag i samme serie ljuger eller mangler grunnleggende forståelse av hva det vil si å være supporter. Det som derimot er aller viktigst, og som dessverre er altfor underkommunisert, er at man skal hate de andre. Alle de andre, skriver Holstad.

Les også: Tom Lund var nær sensasjonelt comeback som LSK-trener

Drivkraft
Han mener alle som slår tilbake med argumenter som moralisme, sunne holdninger og verdisyn ikke forstår mekanismene rundt det å være fotballsupporter.

– Hatet eksisterer i stort monn der ute, heldigvis, og det er takk og lov ikke slik at hat bare er en artig liten sak vi påberoper oss på tull og tøys, for liksom å sette en liten fjær i hatten på vår fotballentusiasme. Hat er så ufattelig mye viktigere. Hat er selve drivkraften i fotballen. Hvis det ikke er noen å hate, er det heller ingen å elske, og hva i alle dager er vitsen da?

Artikkelen fortsetter under bildet!

klanen
klanen

Forfatteren av Tromsø-boken understreker at han tar sterk avstand fra rasisme og annen form for uakseptabel mobbing både innen fotballen og i samfunnet ellers.

– Vi må skille snørr fra bart, men det grunnleggende hverdagshatet som ligger mellom lagene i enhver liga er livsnerven og den egentlige grunnen til at folk ikler seg supporterutstyr, synger sanger og buer på motstanderne og dommeren. Det er bare noen få skikkelige hatoppgjør i norsk fotball, og dette er litt sørgelig, for det er hat som løfter fotballen opp og beriker den, og det er hat som gjør det verdt å se på og å være en del av den.

Les også: Brann hisset til krig før møtet med Vålerenga: – Vi er klare til kamp

Hat-kurs
Et av disse hatoppgjørene Holstad snakker om er Brann mot Vålerenga. De to rivalene møttes i første serierunde lørdag, og Tromsø-supporteren mener fans som eventuelt ikke har «lært seg» å hate motstanderen, må våkne opp.

– Jeg hater samtlige norske lag som ikke er TIL og som spiller i de øverste divisjonene. Hvis ikke er det ingen vits. Hvorfor skal jeg gå på fotballkamp og fryse i 90 minutter, og jeg ikke hater motstanderen dypt og inderlag? Nettopp. Derfor har jeg et fast ritual som finner sted hver gang det rykker opp et lag som jeg ikke har noe forhold til eller har hørt om. Da setter jeg meg ned og lærer meg å hate dem, supporterne, byen/tettstedet, treneren, draktene og alt som har med dem å gjøre. Her skal det kurses opp og i mente, og når du er ferdig med lefsa, vil det være mye lettere å hate hvert fall femten av lagene i norsk toppserie, og dermed også mye lettere å elske TIL.