Håvard Rugland (Foto: Scanpix/youtube)
Håvard Rugland (Foto: Scanpix/youtube)
Håvard Rugland (Foto: Scanpix/youtube)
Håvard Rugland (Foto: Scanpix/youtube)
KRAFTIG: Rugland sparker som en hest. (Foto: privat)
KRAFTIG: Rugland sparker som en hest. (Foto: privat)

Håvard (28) venter på telefonen som skal kickstarte NFL-karrieren

Youtube-sensasjonen Håvard Rugland har vært på nok et prøvespill med en NFL-klubb. Nå kan han være et skritt nærmere en eventyrlig kontrakt i NFL.

Du har kanskje hørt eller sett han før, men dette er historien om en 28-åring fra Ålgård i Rogaland som har tatt steget inn i det som bare kan beskrives som et eventyr. Håvard Rugland er nærmere en kontrakt med et NFL-lag enn noen gang etter prøvespill for Detroit Lions for en uke siden.

Men la oss begynne på begynnelsen.

I september la han ut en video på Youtube hvor han viste sine utrolige egenskaper som kicker (les mer i faktaboksen) i amerikansk fotball. Videoen tok av og snart ble han kontaktet av trenere, agenter og NFL-klubber.

Se den elleville videoen i videovinduet over!

Det til tross for at han aldri hadde spilt amerikansk fotball. En fantastisk venstrefot har tatt ham lengre enn det han noen gang kunne drømme om.

Les også: Hun skulle bli første kvinne i NFL – sparket ballen 17 meter

Før jul var 28-åringen på prøvespill hos NFL-klubben New York Jets. Visedirektøren i Jets, som hadde sett videoen på internett, ringte Rugland for å fortelle ham at de var interessert i å se mer av venstrefoten hans. Det endte med prøvespill for klubben, men først måtte han ta kontakt med en trener som spesialiserer seg på kicking.

Da hadde han allerede blitt kontaktet av Michael Husted. Han har en lang karriere bak seg i NFL, og er en av USAs mest anerkjente trenere for kickere.

Imponerte
Rugland imponerte på prøvespill hos Jets, men uten at de ga ham kontrakt.

Nå har 28-åringen vært på prøvespill hos nok en NFL-klubb. For en liten uke siden var Rugland og viste frem sin utrolige venstrefot for Detroit Lions.

– Det er det beste prøvespillet jeg har hatt her, forteller Rugland til tv2.no.

Les også: NFL-spillerens arrestasjonsfoto går sin seiersgang på nettet

– Jeg var uheldig og fikk en strekk i låret mot slutten av treningen, men jeg fikk satt fem kick etter det også.

Han forteller at Lions kontaktet agenten hans etter prøvespillet og fortalte at de var fornøyde med det de så. Nå venter han bare på telefonen som gir ham sjansen til å bli spiller i en av verdens største idrettsligaer. Bare to år etter at han kjøpte sin første amerikanske fotball.

– Det er ganske vilt. Det blir spennende å se hva som skjer nå.

En av utfordringene til Rugland er at Lions har en av de mest legendariske kickerne i NFL-historien i stallen. Jason Hanson (42) var NFLs eldste spiller på slutten av forrige sesong. Kontrakten hans med Lions gikk ut etter sesongen, men nå har Hanson valgt å ta en ny sesong med Lions.

Medieyngling
Rugland har tatt USA med storm. Han er internettfenomenet som snuser på en kontrakt i en av verdens mest lukrative ligaer. En 28-åring fra Norge som aldri har spilt amerikansk fotball tidligere.

En historie som er skapt for mediene i USA.

– Det har blitt veldig mye. Rundt juletider brukte jeg nærmest flere timer på intervjuer hver dag. Det ble litt mye. Samtidig er det kjekt å få mye oppmerksomhet også. Det er ikke mange kickere som får det, sier han.

Han har blitt intervjuet på store TV-kanaler som CNN og NBC, samt i flere store amerikanske aviser.

Håvard Rugland (Foto: Scanpix/youtube)
Håvard Rugland (Foto: Scanpix/youtube)

– Jeg kan ikke klage. Det er jo gjennom mediene jeg har fått denne sjansen, forteller han.

– Hvis de ikke hadde oppdaget videoen min på YouTube, så hadde jeg stått og kicket på Ålgård ennå.

I skrivende stund har videoen til Rugland blitt sett over 2,6 millioner ganger.

Flyttet
Rugland er for tiden i Florida på en procamp for kickere sammen med sin trener. Der får lovende spillere vise seg frem for NFL-speidere, men på grunn av skaden han pådro seg i prøvespillet for Lions, må Rugland ta det med ro.

– Det er litt bittert, men jeg får sett en god del av Florida da, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet!

GOOOOD: Den kraftige og presise venstrefoten til Håvard Rugland har vekket oppsikt i USA.  (Foto: Privat)
GOOOOD: Den kraftige og presise venstrefoten til Håvard Rugland har vekket oppsikt i USA. (Foto: Privat)

28-åringen sa opp jobben sin i barnevernet hjemme i Norge for å satse hundre prosent på karrieren som kicker. Nåløyet for en kontrakt i NFL er ekstremt lite. Han forteller at han må imponere ekstra mye for å vise seg frem.

– Jeg må være bedre enn konkurrentene mine, for erfaring betyr så mye i dette spillet. Romkameraten min her i Florida har spilt universitetsfotball foran 100 000 mennesker. Det er noe annet enn å sparke noen baller på gøy hjemme på Ålgård, sier Rugland og ler.

– De andre spillerne er også litt misunnelige siden jeg tydeligvis har et talent for dette. Jeg får alltid spørsmål om jeg kjenner til noen kjente spillere, men jeg har jo egentlig ikke peiling.

– Er mulig
28-åringen sier han er optimist med tanke på en NFL-kontrakt. Det til tross for at han ennå ikke har spilt en kamp i amerikansk fotball.

– Målet er helt klart en kontrakt med en klubb slik at jeg kan kjempe om en plass som kicker i et lag. Jeg ser at det er mulig, sier han.