kaggestad copy
kaggestad copy

– Jeg skal gå naken fra Vikersund til Bromma om Mikkelsplass har jukset

Johan Kaggestad med klar tale.

På skiforbundets pressekonferanse onsdag ble det lest opp en uttalelse fra Marit Mikkelsplass, der hun fortalte at hun har hatt en tung tid etter SVTs dopingdokumentar.

Nå tar Johan Kaggestad det tidligere langrennsesset i forsvar.

– Å mistenke Marit Mikkelsplass for å ha jukset er en ren fornærmelse. Jeg vil påstå det at hvis noen noensinne skulle klare å bevise at Marit Mikkelsplass har jukset, så skal jeg gå naken fra Vikersund og opp til Bromma (i Buskerud, det hun bor med sin mann Pål Gunnar, journ.anm.). Det er helt utopisk at hun kan ha jukset, sier Kaggestad.

– Disse verdiene, 15-16 i hemoglobin, er ikke unormalt, sier han.

Les også: Skipresidenten: – Det er ingenting som knytter Norge til suspekte miljøer

– Transparent system
Kaggestad har selv vært involvert i norsk toppidrett i flere tiår, og føler seg trygg på de resultatene langrennsløperne oppnådde på 90-tallet kom uten at det ble jukset.

Han mener norsk idrett har et system som for eksempel gjør det mindre attraktivt for leger å hjelpe utøverne med å ta urene midler i bruk.

– Ja, jeg gjør det. Det er fordi vi har et veldig transparent system i Norge. Vi har landslag, og vi har leger og støttepersonell som hentes inn til de landslagene fra en «pool». De har ikke personlige interesser ved å være nært knyttet til løperne. De har ikke provisjoner av omsetningen, som man har sett hos italienske leger og fysiologer, og sikkert i andre nasjoner også, de får en viss prosent av det utøverne tjener inn på sin idrettsaktivitet, sier Kaggestad.

– Kenyanske løpere har det samme systemet, med italienske leger. Det gjør at det er lett å jukse. I Norge er det systemet transparent, og det er takket være måten særforbundet er bygget på og som Olympiatoppen har videreført, sier han.

Les også: Derfor ble ikke blodtester fra sesongen lagt frem

Her er uttalelsen som ble lest opp på vegne av Mikkelsplass:
«Det har vært en tung tid for meg og mine nærmeste. Jeg er glad for at Norges Skiforbund har tatt en grundig gjennomgang av verdiene, og vil legge frem data for å møte påstandene om unormale blodverdier for det norske landslaget på 90-tallet. Personlig ble jeg navngitt i SVT-dokumentaren på grunn av en helsesjekk før et verdenscuprenn i Lahti i 1997. Den påståtte verdien var helt ukjent for meg. Jeg kan nå i ettertid kun forholde meg til argumentasjonen rundt feilmålinger på grunn av testmålinger. Dette var en helsesjekk, og ikke en dopingtest. Det var derfor heller ikke nødvendige rutiner rundt prøvetakingen som ivaretar løpernes rettssikkerhet. Jeg håper å kunne sette punktum for denne saken med dette i dag», het det i uttalelsen.