Ola Rønsen (Foto: TV 2 )
Ola Rønsen (Foto: TV 2 )

Derfor ble ikke blodtester fra sesongen lagt frem

Skiforbundet la frem blodverdier fra norske langrennsstjerner på 90-tallet, men kun fra juni til oktober.

Onsdag la Norges Skiforbund (NSF) frem hemoglobinnivåene til norske langrennsutøvere fra 1989 til 2002. Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, er mannen som har ledet arbeidet med å hente ut tallene som viser blodverdiene. I tallene som ble presentert var det lagt hovedvekt på kun på tester fra juni til november.

– Tallene vil ikke stige
– Selv om vi ikke har laboratorietester i perioden fra midten av desember til ut sesongen, så vil ikke de tallene stige veldig mye. Vi tror de vil være på omtrent samme nivå, sier Ola Rønsen til TV 2 Sporten.

– Hva er grunnen til at ikke tallene fra sesongen er presentert?

– Vi har ikke tall som er pålitelige fra sesongen. De er ikke tatt under standardiserte former og med ordentlige instrumenter. Vi reiser ikke rundt med et laboratorium på den tiden. På samlinger og i høyden gjør vi det, men det gjør vi ikke på verdenscup, sier Rønsen.

Les også: Skipresidenten: – Det er ingenting som knytter Norge til suspekte miljøer

– Vi håpet at FIS hadde noen verdier fra sin datainnsamling, men det har de altså ikke.

Overrasket
Rønsen presiserer at tallene ikke blir lagt frem etter en granskning, og at de ikke er anklaget for noe.

– Vi presenterer det vi har samlet sammen. Man kan velge om man vil tro på tallene eller ikke. Noen av tallene er publisert i vitenskapelige artikler. Hvis noen ønsker å se på tallene, så er vi åpne for det, sier Rønsen.

Bakgrunnen for at NFS valgte å legge frem tallene var dokumentaren «Blodracet i skisporten» som ble sendt på SVT under VM i Val di Fiemme.

Her ble flere norske utøvere anklaget for å ha dopet seg under 1990-tallet. Den svenske dopingjegeren Bengt Saltin er sett på som hovedkilden til dokumentaren. Rønsen sier han er overrasket over påstandene som har kommet.

– Jeg er overrasket over hvor bastante påstander han kommer med. Han har nok sett ting på 90-tallet som kan tyde på at det kan ha foregått noe urent. Men han beskylder alle med verdier på 16- og 17-tallet som bloddopere, så det måtte vi slå tilbake mot, sier Rønsen.

Se intervjuet med Ola Rønsen i videovinduet over!