doxx
doxx

Ny hackingskandale rulles opp i Hollywood

Til og med FBI-sjefen er blitt offer for såkalt doxxing.

Privat info om Jay-Z, Beyoncé, Ashton Kutcher, Mel Gibson, Kim Kardashian, Donald Trump og Britney Spears er lekket på nett.

Det samme har skjedd den amerikanske FBI-sjefen Robert Mueller og Barack Obamas kone Michelle, samt politikere som Sarah Palin, Hillary Clinton og visepresident Joe Biden.

På en nettside, som skal være russisk, er det blitt publisert sensitiv informasjon om totalt 17 kjente personer.

FBI etterforsker

På nettsiden kan en blant annet finne de kjente personenes personnummer, og se hvor mye de har i lån og har på konto. Kredittkortinformasjon er også blitt lagt ut.

FBI, i samarbeid med Los Angeles-politiet, etterforsker nå saken.

I likhet med FBI-sjef Robert Mueller, er også Los Angeles-politiets sjef Charlie Beck rammet.

Les også:Hacket TV-stasjon og varslet om zombie-apokalypse

Politisk agenda?

Fenomenet heter doxxing.

Doxxing kommer fra 'documents' og 'docks', og er å publisere dokumenter, som gjerne er hentet ut fra datasystemene til advokatkontorer eller banker, på nettet.

Dave Aitel i internettsikkerhetsselskapet Immunity sier at de såkalte doxxerne trolig har en politisk agenda, og at de nok ønsker å vise hvor enkelt det er å hente ut sensitiv informasjon på nettet.

– Jeg kommer ikke på et bedre politisk eksempel enn dette. De bruker noe som er en svært effektiv måte å protestere på, som foreløpig ikke har skadet noen, sier Aitel til Yahoo.

donaltrump (Foto: Andrew Innerarity, © JLS/yj)
donaltrump (Foto: Andrew Innerarity, © JLS/yj)

– Ikke ufarlig

Han sier at det ikke er mye folk kan gjøre for å unngå doxxing, da infoen ikke stammer fra ens egen datamaskin.

– Det er ikke ufarlig, men ikke så ille som noen av de andre hackingeksemplene vi har sett. Det blir interessant å se hva det politiske budskapet deres er ... Og jeg tror at de har et!

Store problemer

Donald Trump sier til Yahoo at han er rasende.

– Jeg har akkurat hørt om doxxerne, og vi får se hva som skjer med dem. De får problemer hvis de blir tatt. De får store problemer når de blir tatt. Og de kommer til å bli tatt en gang. Og da får de store problemer, sier han.

Les også:Livvakt solgte dronningens telefonnummer

Ti års fengsel

I desember i fjor ble 35 år gamle Christopher Chaney, som hacket elektroniske kontoer til blant annet Christina Aguilera, Scarlett Johansson og Mila Kunis, dømt til ti års fengsel.

Han kringkastet blant annet nakenbilder av Johansson, som han hadde funnet på mobilen hennes.

Chaney ble tiltalt for 26 ulike tilfeller hacking, avlytting og identitetstyveri. Han erklærte seg skyldig i ti av tilfellene, deriblant inkludert telefonavlytting og uautorisert tilgang til en datamaskin.

Avhengig

Før han ble pågrepet, hadde FBI jobbet med saken i ett år, etter å ha fått meldinger om gjentatt hacking av kjendisenes mobiltelefoner og PC-er.

– Det begynte som nysgjerrighet og så bare ballet det på seg. Jeg ble avhengig av å finne ut hva som foregikk bak lukkede dører med disse menneskene som man ser på kino hver dag. Jeg ble nesten lettet da politiet kom og konfiskerte datamaskinen min, for jeg visste ikke hvordan jeg skulle greie å stoppe, sa Chaney til en lokal TV-stasjon i Florida.

Les hele saken:– Jeg er avhengig av å spionere på kjendiser