Espen Graff (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Espen Graff (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Ola Rønsen (Foto: Matt York/Ap)
Ola Rønsen (Foto: Matt York/Ap)

Skipresidenten: – Det er ingenting som knytter Norge til suspekte miljøer

Norges Skiforbund (NSF) presenterte blodverdiene til Bjørn Dæhlie, Erling Jevne, Kristen Skjeldal og Marit Mikkelsplass.

Ullevaal/Bergen (TV 2 Sporten): Onsdag kalte Norges Skiforbund inn til pressekonferanse hvor de presenterte hemoglobinverdier hos norske langrennsløpere gjennom 1990-tallet.

De fleste verdiene ble presentert anonymt, men Bjørn Dæhlie, Erling Jevne, Kristen Skjeldal og Marit Mikkelsplass, som alle ble navngitt i den svenske dopingdokumentaren «Blodracet i skisporten», hadde bedt om at deres verdier ble lagt frem.

– Alvorlige påstander
Skipresident Erik Røste startet pressekonferansen med å benekte alle beskyldninger som kom frem i den svenske dokumentaren «Blodracet i skisporten».

– Dette er alvorlige påstander mot navngitte norske langrennsløpere. Derfor må vi ta dette på alvor. Det er ingen dokumentasjon eller grunnlag for det som blir presentert i dokumentaren, sier Røste.

– Det er ingenting av det som er kommet frem som viser noen kunstige blodverdier hos norske utøvere. Hverken nå eller tidligere. Det er heller ingenting som knytter norske utøvere til suspekte miljøer enten i Spania eller Italia. Det er ingen dokumentasjon på det, sier han.

Skiforbundet la frem sine egne tall på pressekonferansen. Det ble et tema etter at tallene ble presentert.

– Vi ble spurt om vi kunne legge frem dokumentasjon etter den svenske dokumentaren, og det kunne vi. Skulle noen andre ønske å dykke ned i tallene våre, så er de hjertelig velkommen til å gjøre det, sier Røste.

– Ingen kritiske spørsmål
Røste gikk i strupen på dopingjeger Bengt Saltin, som angivelig var hovedkilden til SVT i dokumentaren. Han pekte blant annet på at Saltin viste til informasjon som han hadde fått fra sin forgjenger Peter Hemmingsson.

– Saltin sa til Expressen den 28. februar at han aldri hatt sett noe data på Bjørn Dæhlie. Samme dag sier han i VG at han hadde sett dataene gjennom Peter Hemmingsson, men Hemmingsson sier han aldri har snakket med Saltin. Media, og spesielt SVT, fremhever Saltins uttalelser uten å stille noen form for kritiske spørsmål om det faglige innholdet i påstandene han fremsetter, sier Røste.

Les også: Samdal: – Høye blodverdier er ikke doping

– Gjennomsnittlige verdier
Olympiatoppens lege Ola Rønsen la frem grafer som viste de gjennomsnittlige blodverdiene til norske langrennsløpere gjennom 90-tallet.

Rønsen presenterte materiale basert på 408 målinger av herreløpere og 277 målinger av kvinnelige løpere. Målene ble gjort fra 1989 til 2002. Han la vekt på at verdiene til de norske løperne ikke har vært høye gjennom perioden, og i motsetning til skieliten totalt, hvor blodverdiene steg jevnt, var de norske verdiene stabile.

– Vi ser at det er helt jevne tall gjennom hele perioden. De gjennomsnittlige hemoglobinverdiene for norske herreløpere har vært stabile, sier Rønsen.

– For damene er det litt større variasjoner, men også her er det stabilt.

– Norge bidro ikke til hemoglobinøkning
– Hemoglobinverdier hos norske herre- og dameløpere på 1990-tallet har vært stabile og på et gjennomsnittsnivå som har vært helt normalt, rundt 15 for herrer og rundt 14 for damer. Vi har hatt noen løpere som har ligget høyt i normalområdet, men sånn er det. Noen er oppe på 16-tallet og på lavt 17-tall uten at det har noe med manipulasjon å gjøre. Alle tall som er funnet så langt, tyder på at norske langrennsutøvere ikke bidro til denne hemoglobinøkningen som FIS har beskrevet gjennom slutten av 1990-tallet og frem til 2001, sier Rønsen.

703701

Rønsen fortalte at fire løpere fra 90-tallet ønsket å legge frem sine prøver etter at de ble navngitt i den svenske dokumentaren. Bjørn Dæhlie, Erling Jevne, Kristen Skjeldal og Marit Mikkelsplass la frem sine verdier.

Tung tid
Legen presenterte en uttalelse fra Mikkelsplass hvor hun fortalte at hun har hatt en tung tid etter at dokumentaren ble vist på SVT.

«Det har vært en tung tid for meg og mine nærmeste. Jeg er glad for at Norges Skiforbund har tatt en grundig gjennomgang av verdiene, og vil legge frem data for å møte påstandene om unormale blodverdier for det norske landslaget på 90-tallet. Personlig ble jeg navngitt i SVT-dokumentaren på grunn av en helsesjekk før et verdenscuprenn i Lahti i 1997. Den påståtte verdien var helt ukjent for meg. Jeg kan nå i ettertid kun forholde meg til argumentasjonen rundt feilmålinger på grunn av testmålinger. Dette var en helsesjekk, og ikke en dopingtest. Det var derfor heller ikke nødvendige rutiner rundt prøvetakingen som ivaretar løpernes rettssikkerhet. Jeg håper å kunne sette punktum for denne saken med dette i dag», het det i uttalelsen.

Norske utøvere uthengt
27. februar sendte svenske SVT en dokumentar «Blodracet i skisporten». Der ble en rekke toppløpere nevnt og intervjuet, også norske, om høye blodverdier.

Programmet skapte skarpe reaksjoner hos både det svenske og norske skiforbundet.

Også enkeltløpere reagerte kraftig. Bjørn Dæhlie følte seg uthengt og utelukket ikke rettslige skritt etter programmet.

Forbundet har hele veien benektet at noen av de norske utøverne var dopet på 90-tallet, men det er foreløpig uklart om Skiforbundet vil publisere tall fra den perioden.

Ola Rønsen
Ola Rønsen
Ola Rønsen
Ola Rønsen
Ola Rønsen
Ola Rønsen
Ola Rønsen
Ola Rønsen
Ola Rønsen
Ola Rønsen