snikeriWeb
snikeriWeb

FFP: Slik sniker klubbene seg unna UEFAs nye regler

– Det pågår mye aktiv og kreativ bokføring, sier høyskolelektor ved BI.

Klubber som Paris Saint-Germain (PSG), Manchester City og Malaga har alle vært i UEFAs og Financial Fair Plays (FFP) fokus, og det er viktigere enn noen gang å ha en klubb med en sunn og bærekraftig økonomisk drift for å slippe sanksjoner fra forbundet.

Det kom frem i den årlige rapporten fra Uefa som ble lagt frem for en drøy måned siden.

Les hele rapporten på Uefas hjemmesider

Financial Fair Play er et reguleringstiltak innført av Det europeiske fotballforbundet (UEFA) i et forsøk på å få bukt med de store gjeldsproblemene i europeisk toppfotball. Presidenten i UEFA, Michel Platini har jobbet mye med å få på plass en slik ordning.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Michel Platini (Foto: JANEK SKARZYNSKI/Afp)
Michel Platini (Foto: JANEK SKARZYNSKI/Afp)

Reglene ble innført 1. juni 2011, men det er først nå klubbene virkelig begynner å kjenne regelverket på kroppen. Målet er at klubbene ikke skal kunne bruke mer penger enn de tjener inn.

I løpet av treårsperioden fra 2011 til 2014 får ikke klubbene lov til å tape mer enn totalt 350 millioner kroner, og dette kun så lenge man har en eier som kan dekke de økonomiske tapene. Dersom man ikke har en «rik onkel» er maksgrensen på snaut 40 millioner kroner.

Kreativ bokføring
Paris Saint-Germain er blant klubbene som ikke har offentliggjort sine regnskaper (etter fransk lov kan de unnholde tallene mot en symbolsk bot på 12 000 - 25 000 kroner), men de er forpliktet til å oppgi de til det franske fotballforbundets økonomiske instans (DNCG).

Les også: Manchester City fikk advarsel fra Uefa: – Viktig at Uefa setter makt bak kravene

Tallene fra DNCG viser at PSG noe overraskende kan vise til et underskudd på kun 40 millioner kroner i finansåret juli 2011 til juni 2012 - noe som er godt innenfor grensen for hva FFP-reglene godtar. Likevel er det én post i regnskapet som virker opsiktsvekkende høy.

Artikkelen fortsetter under bildet!

psgeierWeb
psgeierWeb

Under den obskure posten «andre inntekter» står litt mer enn 900 millioner kroner, og i følge «Le Parisien» er det ingen tvil om hvilke penger det her er snakk om.

Les også: The Times: – Oljesjeiker planlegger «drømmeliga»

I januar i år annonserte PSG at de hadde signert en sponsoravtale med «Qatar Tourist Authority» (QTA) som skal sikre dem omlag halvannen milliard kroner årlig. Samtidig ble det sagt at bokføringen for denne avtalen ville bli tilbakeført.

De fleste trodde da at dette ville være en tilbakeføring til sesongstart, men det viser seg nå at den er tilbakeført til forrige sesong. Da eksisterte ikke engang avtalen.

Les også: Paris Saint-Germain fortsetter kjøpefesten

Høyskolelektor på BI og professorstipendiat i opplevelsesøkonomi Tor Geir Kvinen vil være forsiktig med å uttale seg om enkeltsaker, men sier at dette er en økende trend i fotballverdenen.

– I europeiske fotballklubber ser vi en økende andel rike firmaer og enkeltpersoner som kommer inn på eiersiden. De er villige til å bruke flere milliarder dollar for å få aksjemajoritet og bruke store summer årlig i klubbene samtidig som det pågår en aktiv og kreativ bokføring for å unngå “Financial Fair Play-regler”, sier Kvinen.

– Straffen bør være poengtrekk og utestengelse
Et annet spørsmål rundt avtalen er hvorvidt det QTA betaler PSG faktisk kan rettferdiggjøres i det de får igjen. I skrivende stund har de ikke navnet sitt på lagets drakter, ei heller noen kobling i navnet på lagets hjemmebane, Parc de Princes.

I tillegg vil en eventuell UEFA-gransking ta for seg de eventuelle båndene mellom QTA og klubben (begge er i praksis eid av Qatar).

Det å sette en verdi på en sponsorplass er vanskelig, men et grunnlag for sammenligning er draktreklamen til Atletico Madrid.

Den spanske klubben sponses av Aserbadjans turistmyndighet og avtalen har en verdi på 150 millioner kroner årlig - kun ti prosent av det PSG mottar over tilsvarende periode.

Les også: Beckham klar for PSG: Donerer hele lønnen til veldedighet

I tillegg vil det også være spekulasjoner rundt David Beckhams lønn som PSG nå kan skrive av på det store regnestykket. Var det hans eget forslag å donere denne til veldedighet, eller en forutsetning for å hente ham til en klubb på europeisk toppnivå?

Det spekuleres også i Beckhams egne motiver rundt veldedigheten da han hadde blitt nødt til å betale skatt i Frankrike om han hevet lønn i PSG.

Les også: Beckhams «gratisstunt» får kritikk i Frankrike: – Jeg hiver meg ikke på hylekoret

Artikkelen fortsetter under bildet!

becksWeb
becksWeb

Kvinen forteller at dette kun er noen av virkemidlene eierne kan bruke for å sno seg rundt påleggene fra UEFA.

– Denne kreativiteten kan for eksempel være fiktive sponsoravtaler eller rett og slett å holde lønninger og avtaler utenfor klubbene, sier han.

Les også: Dortmunds direktør: – City bør bli kastet ut av Mesterligaen

Hvorvidt forholdene vil få konsekvenser for den franske hovedstatsklubben er enda uvisst, men skulle UEFA finne ureglementerte forhold kan det spøke for videre spill i Europa.

– Sannsynligheten er stor for vi innen kort tid vil få de første straffereaksjonene. La oss håpe ikke straffereaksjonen blir bøter, for eierne har finansielle muskler til å betale. Straffereaksjonene bør være poengtrekk og utestengelse fra ligaer og cuper, avslutter Kvinen.

Ti måneder i året
Liverpool har også funnet et noe uventet hull i de nye forskriftene fra UEFA - de rapporterer finansåret sitt fra 1.august til og med mai. Utrolig nok står det ingen steder i reglementet at man skal regne finansåret over 12 måneder.

Artikkelen fortsetter under bildet!

henryWeb
henryWeb

Ved å kun rapportere inn ti måneder, vil resultatet bli omlag 90 millioner kroner bedre enn det ville vært i FFP-regnestykket. Lønnskostnadene for to måneder er rundt regnet 200 millioner kroner, mens inntektene i samme periode vil utgjøre 110 millioner kroner grunnet få kamper.

Det vil si at dersom det skulle bli behov for å sprøyte frisk kapital inn i klubben, vil regningen de må betale for å oppfylle UEFAs krav bli betraktelig mindre.

Les også: Eksplosjon i tv-inntekter for Premier League-klubbene

Hvorvidt dette er en bevisst bruk av et smutthull i reglementet er uvisst, men med de nye TV-pengene som kommer til Premier League-klubbene i løpet av neste sesong vil klubben uansett ikke ha noen problemer med å klare UEFAs stikkprøve.