ÆRESMEDLEM: Carl Erik Torp med det synlige beviset på at han er utnevnt til æresmedlem av Brann Bataljonen. (Foto: TV 2/)
ÆRESMEDLEM: Carl Erik Torp med det synlige beviset på at han er utnevnt til æresmedlem av Brann Bataljonen. (Foto: TV 2/)
Torp
Torp
Carl Erik Torp (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)
Carl Erik Torp (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)
Carl Erik Torp (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Carl Erik Torp (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Carl-Erik Torp om livet etter hjertestansen

Den tidligere Brann-spilleren hatt god tid til å reflektere over livet.

– Det har vært vanskelig å takle i ettertid, forteller Carl-Erik Torp til God morgen Norge.

Den 25. september, 2011 fikk Brann-spilleren, Carl-Erik Torp, et illebefinnende under en kamp i eliteserien mot Sogndal.

Torp ble båret av banen og fikk hjertestans i spillertunnelen. Etter omfattende hjerte-lunge-redning klarte de å starte hjertet hans igjen ved hjelp av hjertestarter.

Han fikk operert inn defibrillator (også kalt hjertestarter) og opplevde at hele livet hans ble snudd på hodet da han forstod at fotballkarrieren som elitespiller var over.

Les mer her: Brann-spiller fikk hjertestans: – Han er stabil og våken

Carl-Erik Torp kollapset på banen i kampen mellom Sogndal og Brann. (Foto: TV 2/)
Carl-Erik Torp kollapset på banen i kampen mellom Sogndal og Brann. (Foto: TV 2/)

Ingen forvarsel

I ettertid har Torp ofte spurt seg om han følte seg annerledes den dagen, og om han kunne kjent tegn på at noe ville skje. Eneste forskjellen fra andre dager var bare at under denne kampen startet han på benken, og ikke ute på banen som han pleide.

– Jeg har gransket og tenkt fælt. Hva tenkte jeg før den kampen? Men følte egentlig bare sinne for at jeg ikke startet kampen. Det var ingen forvarsel, og det er litt skummelt når det skjer så brått, sier han til God morgen Norge.

Da hjertet stoppet kjente han bare at kraften forsvant i beina. Likevel innså han ikke hva som var i ferd med å skje.

– Jeg tenkte bare «skjerp deg, kom deg opp». Det viktigste da var bare å komme seg opp og inn i boksen for å skape en målsjanse. Det var mitt fokus, det slo meg ikke at det var noe annet som skjedde, tilføyer han.

Se video med Carl-Erik Torp som gjest i God morgen Norge:

(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)

703509

15 hjertestans per dag i Norge

– Det er i snitt 15 hjertestans i Norge daglig utenfor sykehus, og bare én som overlever, forteller den tidligere fotballtreneren Tom Nordlie.

Nordlie har siden februar i år arbeidet med å spre kunnskap om hjerte-lunge-redning og hvordan man bruker hjertestarter for å redde flere personer ved hjertestans.

Les mer om Tom Nordlies engasjement på: Blostrupmoen - Vi hjertestarter Norge!

Tom Nordlie vil øke kompetansen hos de som har anskaffet seg en hjertestarter.

– Flere arenaer og idrettslag har hjertestartere, og flere arbeidsplasser har det, men ikke alle vet hvordan de skal bruke det.

Får støtte av Torp

Tom Nordlie har vært engasjert i arbeidet siden han var trener for Lillestrøm SK i 2007.

– Jeg har selv vært med å redde liv, og jeg har fått opplevd hvordan hjertestans har rammet egen familie, forteller Nordlie.

– Min far døde av hjertesvikt, vi vet hva som skjedde med Alexander Dale Oen og så har vi jo erfaringen med historien til Carl-Erik.

Hjertet stanset på nytt

Bare tre måneder etter at Carl-Erik Torp fikk defibrillator, skjedde det igjen. Han faller på ny om med hjertestans.

– Hjertestarteren (defibrillatoren) banker liv i meg på nytt, jeg våknet og dro rett til Haukeland. Etter undersøkelser der får jeg høre at alt står bra til, forteller Torp.

Carl-Erik Torp (28) har arbeidet i Brann siden hjertestansen. Det er han i dag veldig takknemlig for.

– Det er viktig for meg å finne noe nytt og meningsfylt å fylle livet mitt med, forteller han, som nå jobber for Blodstrupmoen.

Carl-Erik Torp og Tom Nordlie er gjester i God morgen Norge på tirsdag 12. mars, kl. 07.40.