Mats van der Weel
Mats van der Weel

Bergkamps norske tremenning (15) prøvespiller for Feyenoord

Trønderske Mats van der Weel har i hvert fall genene i orden. – Plutselig en dag fikk jeg en melding.

Trondheim (TV 2): Den norske 15-åringen Mats van der Weel, som til vanlig spiller for Rosenborgs Gutter-16-lag, er i Nederland denne uken for å prøvespille for Feyenoord.

I utgangspunktet er det snakk en ukes prøvespill.

Mats, som er tremenningen til den tidligere toppspissen Dennis Bergkamp, gleder seg stort til å måle krefter mot Jordan Larsson – sønnen til den tidligere Feyenoord-spissen Henke Larsson – og resten av ungguttene på Feyenoords U-16 lag.

– Jeg spiller jo egentlig på Rosenborg, så plutselig en dag fikk jeg en melding fra Feyenoord om at de ville ha meg på prøvespill. Jeg vet ikke hvordan det kom til, det kan jo ha noe med at jeg har slektninger i Nederland og at jeg er tremenningen til Dennis Bergkamp, sier Mats van der Weel til tv2.no.

– Han er skikkelig spent og gleder seg virkelig til å måle krefter med guttene der nede, sier mamma Audrey van der Meer til tv2.no.

Hun forteller at Dennis Bergkamps bestefar og hennes egen bestefar var brødre, men at Dennis og Mats aldri har møtt hverandre før.

– Faren min har møtt Dennis på ulike familieselskaper og Dennis er på min alder, sier Audrey.

– Det er utrolig spennende. Det er helt annerledes, men det er veldig morsomt å få oppleve noe nytt, sier 15 år gamle Mats selv etter første dag av oppholdet.

– Du har gjennomført din første trening – hvordan var det?

– Det går mye fortere enn hva jeg er vant til. I Norge er det flere lange baller. Her får vi mye mer veiledning fra trener, sier Mats.

– Hvordan ser du på mulighetene for kontrakt?

– Det er jeg litt usikker på. Hvis jeg spiller kjempebra, så er det jo mulig, sier 15-åringen.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått?

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger. Trenerne her jobber mye tettere med spillerne enn hva de gjør hjemme i Norge. I dag fikk jeg blant annet høre at til å være midtbanespiller er jeg veldig rask. Nivået er høyere og jeg kjenner at det tar litt tid til å venne seg til det, sier yngsteblad van der Weel.

– Oppringt fra Feyenoord
Mamma Audrey van der Meer vet ikke helt hvordan den nederlandske storklubben oppdaget sønnen.

– Vi vet at Feyenoord har speidere i Skandinavia, så det må være de som har oppdaget han. Vi fikk vite at de hadde vært og sett på Mats. For et par uker siden ble vi oppringt av Feyenoord som spurte om Mats ville komme på prøvespill.

Talentet skal trene sammen med U-16 laget 3–4 ganger i løpet av uken. På torsdagen venter høydepunktet

– På torsdag spiller de 11 mot 11 med alle de beste. Da kommer flere av trenerne for og instruere. Blant annet kommer Feyenoord-manager Ronald Koeman til å være der. Så det kan hende at Mats får seg en prat med han, sier mamma Audrey.

– Morsomt
Spillerutvikler i Rosenborg, Tore Grønning, synes det er morsomt at 15-åringen får sjansen til å prøve seg hos storlaget.

– Jeg tror nok opphavet og nysgjerrigheten er hovedgrunnen til at denne avtalen ble til. Det kan jo ha sammenheng med at han er nederlandsk og familieforhold. Det at Mats er i slekt med Dennis Bergkamp var helt nytt for meg, men jeg vet at flere av slektningene hans har vært gode fotballspillere, sier Grønning til tv2.no.

Mats van der Weel er født og oppvokst i Trondheim, men både far og mor er fra Nederland. Han er i familie med Leen van der Weel, tidligere spiss og toppscorer i Sparta Rotterdam.

– Tror du han har mulighet til å få kontrakt?

– Jeg blir overrasket om han får kontrakt, men hvis det blir sånn at han får kontrakt med Feyenoord er jo det selvfølgelig morsomt. Han er ikke blant våre aller beste, men har et bra potensial, sier Grønning.

Trener med Feyenoord
Trener med Feyenoord