Bjørgen, Kowalczyk og Johaug (Foto: LEHTIKUVA, © tt/RC)
Bjørgen, Kowalczyk og Johaug (Foto: LEHTIKUVA, © tt/RC)

Therese Johaug om dominansen til Kowalczyk og Bjørgen: – På tide å slå de kjerringene

Therese Johaug er lei av «de gamles» dominans på 10 kilometer klassisk.

Lahti/Bergen (TV 2 Sporten): De norske jentene var sjanseløse mot den polske skidronninga i iskalde Lahti. Som vanlig var det Bjørgen som var nærmest på 10 kilometer klassisk. Det er over tre år siden noen annen enn Kowalzcyk eller Bjørgen vant denne distansen i verdenscupen.

– Ja, det er på tide å slå de kjerringene, eller gamle damene, ler Johaug, som fikk den bitre fjerdeplassen, bare fem sekunder bak Bjørgen.

Fornøyd
Men hun får umiddelbart svar fra Bjørgen.

– Ha, ha. Men det er jo kjerringene som holder unna ennå, ler Bjørgen, som virkelig måtte grave dypt for å holde ungjentene bak seg.

Hun lå bak Johaug og Weng stort sett hele løpet, men hentet de nødvendige sekundene på slutten.

USTOPPELIG: Justyna Kowalczyk så seg aldri tilbake på søndagens 10 kilometer klassisk i Lahti. Den polske jenta utklasset de norske jentene. (Foto: LEHTIKUVA, © tt/RC)
USTOPPELIG: Justyna Kowalczyk så seg aldri tilbake på søndagens 10 kilometer klassisk i Lahti. Den polske jenta utklasset de norske jentene. (Foto: LEHTIKUVA, © tt/RC)

– Det er lite å gjøre med Kowalzcyk som går et fantastisk løp i dag. Det var ikke helt rått for min del, jeg var litt tung, men synes det var bra.

Heidi Weng kom nærmest Bjørgen, og bannet høyt da hun gikk inn to små sekunder bak i mål, etter å ha ligget foran nesten hele veien.

– Ja, jeg tror Heidi var veldig sugen på å slå meg i dag, etter at jeg var litt stygg i kjeften mot henne i går. Jeg fikk nok høre det på hotellet etter rennet, ler Bjørgen.

Kjørte feil på lørdag
Bjørgen sikter til galgenhumoren i etterkant av Wengs pinlige feilkjøring på sprinten. Hun spøkte med at Weng hadde tatt sikte på å kjøre ned hoppbakken, i stedet for langrennsløypa. Men i dag fant Weng veien, og tok sin første pallplass på et individuelt renn.

– Det er utrolig deilig å lykkes i dag, og vise at jeg ikke bare er en fellesstartløper. Det betyr mye. Jeg følte jeg hadde mye inne etter sprinten i går, og det var godt å få vise det i dag, sier Weng.

Les også: Gikk feil i semifinalen: – Jeg måtte spørre Heidi om hun hadde vært nede i hoppbakken
Les også: Løypesjefen beklager etter Wengs feilkjøring

Hun tror det vil ta litt tid før hun tar steget helt opp, foran Bjørgen og Kowalzcyk.

– Det vil nok ta noen år. Jeg mangler nok litt utholdenhet ennå, men framover må jeg kanskje vise at jeg kan dra litt også i fellesstarter, sier Weng.

Artikkelen forstetter under bildet!

PÅ PALLEN I LAHTI: Justyna Kowalczyk vant 10 kilometeren foran Marit Bjørgen og Heidi Weng. (Foto: LEHTIKUVA, © tt/RC)
PÅ PALLEN I LAHTI: Justyna Kowalczyk vant 10 kilometeren foran Marit Bjørgen og Heidi Weng. (Foto: LEHTIKUVA, © tt/RC)

Småsjuk
Therese Johaug deppet ikke over fjerdeplassen, og over å bli slått av Heidi Weng.

– Det er utrolig moro med Heidi. Jeg er fornøyd, særlig med tanke på at jeg har vært småsjuk etter VM, så fem sekunder bak Marit er ikke så verst. Kowalzcyk var det ingenting å gjøre med i dag, sier Johaug.

Les også: Hjelmeset tror Norges sprinttrener lever farlig

Tett mellom de norske
For Kowalczyk åpnet knallsterkt og ledet gjennom hele rennet. Da Kowalczyk gikk i mål hadde hun smadret Marit Bjørgen på andreplass med 23,1 sekunder. Dermed tok Kowalczyk sin 26. seier i verdenscupen foran Bjørgen, Weng og Johaug.

Det var tidlig klart at det skulle bli Kowalczyk mot tre norske jenter i Lahti. 30-åringen åpnet i et forrykende tempo og allerede etter 3,4 kilometer hadde hun opparbeidet seg et forsprang på 8,7 sekunder ned til Johaug. De norske jentene måtte se seg nødt til å knive om de to øvrige plassene på pallen, der Johaug lenge så ut til å dra det lengste strået.

Samtidig som Kowalczyk økte forspranget, hadde Johaug stadig et forsprang ned til Weng og Bjørgen på de neste plassene. Den stillingen holdt seg lenge, men da det snøret seg til mot slutten grep Weng og Bjørgen sjansen.

Les også: Snøtrøbbel i Sotsji - Måtte sende tilbake snømaskiner

VM-dronning Bjørgen avsluttet løpet på en fantastisk måte og gikk i mål kun 2,4 sekunder foran Weng. Det så dermed ut til å gå mot nok en fjerdeplass for Weng, men også hun hadde levert en sterk avslutning. For da Therese Johaug kom i mål som den siste av de norske jentene, hadde hun tapt sekunder til både Bjørgen og Weng. Johaug måtte se seg slått med 5,1 sekund av Bjørgen og 2,7 sekunder av Weng.

Resultater 10 kilometer klassisk:
1. Justyna Kowalczyk
2. Marit Bjørgen + 23,1 sek
3. Heidi Weng + 25,5 sek
4. Therese Johaug + 28,2 sek
5. Kerttu Niskanen + 55,2 sek